Norma ASF nr. 12/2015 privind capitalul social al administratorului de fonduri de pensii facultative, publicată în Monitorul Oficial nr. 633 din 20 august 2015 (M.Of. nr. 633/2015).
Având în vedere prevederile art. 12 alin. (1), art. 19 şi ale art. 20 din Legea nr. 204/2006 privind pensiile facultative, cu modificările şi completările ulterioare,
în baza prevederilor art. 2 alin. (1) lit. c) şi d), art. 3 alin. (1) lit. b), art. 5 lit. c), art. 6 alin. (1) şi (2) şi ale art. 7 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 93/2012 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autorităţii de Supraveghere Financiară, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 113/2013, cu modificările şi completările ulterioare,
în temeiul dispoziţiilor art. 16, 21, art. 23 lit. f) şi ale art. 24 lit. a) şi g) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 50/2005 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 313/2005, cu modificările şi completările ulterioare,
în urma deliberărilor Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară din şedinţa din data de 21 iulie 2015,
Autoritatea de Supraveghere Financiară emite prezenta normă.
CAPITOLUL I
Dispoziţii generale
Art. 1.
Prezenta normă stabileşte prevederi referitoare la provenienţa capitalului social subscris şi vărsat de către fondatorii/acţionarii societăţii de pensii, de către acţionarii societăţii de administrare a investiţiilor şi ai societăţii de asigurare care sunt înfiinţate şi autorizate potrivit legislaţiei care reglementează domeniul lor de activitate, precum şi la modificarea capitalului social al administratorului de fonduri de pensii facultative, autorizat în conformitate cu prevederile Legii nr. 204/2006 privind pensiile facultative, cu modificările şi completările ulterioare, denumită în continuare Lege.
Art. 2.
(1) Termenii şi expresiile utilizate în prezenta normă au semnificaţia prevăzută la art. 2 din Lege, la art. 2 din Legea nr. 297/2004 privind piaţa de capital, cu modificările şi completările ulterioare, şi la art. 2 din Legea nr. 32/2000 privind activitatea de asigurare şi supravegherea asigurărilor, cu modificările şi completările ulterioare.
(2) De asemenea, prin situaţii financiare se înţelege bilanţul, contul de profit şi pierdere, situaţia modificărilor capitalului propriu, situaţia fluxurilor de trezorerie, politici contabile, note explicative şi raportul de gestiune.
CAPITOLUL II
Capitalul social al administratorului de fonduri de pensii facultative
Art. 3.
Societatea de pensii, la momentul depunerii cererii de autorizare de constituire, trebuie să aibă un capital social minim, în conformitate cu prevederile art. 20 din Lege.
Art. 4.
(1) Societatea de administrare a investiţiilor sau societatea de asigurare-reasigurare, la momentul depunerii cererii de autorizare ca societate de administrare a fondurilor de pensii facultative, trebuie să aibă alocat din capitalul său social, exclusiv pentru desfăşurarea activităţii de administrare a fondurilor de pensii facultative, un capital social minim reprezentând echivalentul în lei al sumei de 1,5 milioane euro, calculat la cursul de schimb al Băncii Naţionale a României.
(2) Societatea de administrare a investiţiilor care intenţionează să administreze şi fonduri de pensii facultative trebuie să aibă un capital social minim calculat prin însumarea nivelurilor minime legale prevăzute de Lege şi de Legea nr. 297/2004, cu modificările şi completările ulterioare.
(3) Societatea de asigurare-reasigurare care intenţionează să administreze şi fonduri de pensii facultative trebuie să aibă un capital social minim calculat prin însumarea nivelurilor minime legale prevăzute de Lege şi de Legea nr. 32/2000, cu modificările şi completările ulterioare.
(4) În vederea autorizării ca administrator de fonduri de pensii facultative, societatea de administrare a investiţiilor sau, după caz, societatea de asigurare-reasigurare trebuie să aibă autorizată de către Autoritatea de Supraveghere Financiară, denumită în continuare A.S.F., completarea obiectului de activitate, conform legislaţiei specifice.
(5) După obţinerea deciziei de autorizare ca administrator de fonduri de pensii facultative este interzis orice transfer între activele, pasivele, veniturile şi cheltuielile privind desfăşurarea activităţii de administrare a investiţiilor sau, după caz, de asigurare-reasigurare şi activele, pasivele, veniturile şi cheltuielile aferente activităţii de administrare a fondurilor de pensii facultative.
(P) Aveţi nevoie de acte normative actualizate la zi? Le puteţi cumpăra online (format PDF, MOBI) de pe Lege5.ro! Lege5 este cel mai performant soft de documentare legislativă din România şi este creat pentru a fi utilizat pe orice dispozitiv aveţi la îndemână: Online, Mobile, Desktop şi Cloud.