Parlamentarii vor să simplifice legea uzului de armă pentru poliţişti şi militari, astfel încât angajaţii din sistemul de apărare să nu mai fie cercetaţi disciplinar sau să răspundă penal, dacă folosesc armamentul din dotare conform legii.

Proiectul de lege privind modificarea şi completarea Legii nr. 17/1996 privind regimul armelor de foc şi al muniţiilor prevede, practic, reguli general valabile pentru orice poliţist sau militar, indiferent de structura din care face parte. În acest moment, fiecare minister sau structură din domeniul apărării şi ordinii publice are propriul regulament sau lege, aşa că se doreşte uniformizarea şi actualizarea lor într-o singură lege.

Noile reglementări pun problema evitării uzului de armă în cazul unor suspecţi minori, femei gravide sau persoane cu handicap. Iar dacă s-a făcut uz de armă, militarul sau poliţistul este obligat să acorde, cât de repede posibil, primul ajutor răniţilor şi să anunţe superiorilor evenimentul.

Art. 49 va avea următorul cuprins:

Uzul de armă se face numai după somaţia legală. Somaţia se face prin cuvintele “Stai că trag!”. În caz de nesupunere, se somează prin tragerea focului de armă în plan vertical sau într-o direcţie presupus sigură care să nu pericliteze viaţa, integritatea corporală sau bunurile oricărei persoane. În cazul în care, după executarea somaţiei legale, persoana în cauză nu se supune, se poate face uz de armă împotriva acesteia, numai după ce s-a repetat de trei ori, la intervale de timp suficiente pentru dispersarea participanţilor, somaţia “Părăsiţi…, vom folosi arme de foc!”

Prin excepţie, se poate face uz de armă fără somaţie, dacă lipseşte timpul necesar pentru aceasta.

În cazul folosirii armelor împotriva mijloacelor de transport, focul se execută asupra pneurilor sau componentelor ce asigură deplasarea.

Iniţiativa legislativă a fost adoptată de Senat, iar în Camera Deputaţilor a fost trimisă pentru raport la Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională. După ce va fi dezbătută în plen, dacă va fi votată, legea va intra în vigoare imediat, astfel că MAI, MApN, SRI, SIE, STS şi Ministerul Justiţiei trebuie să o aplice.

Ai nevoie de Legea nr. 295/2004 privind regimul armelor de foc şi al muniţiilor? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

1 COMENTARIU

 1. Art. 49 va avea următorul cuprins:

  “Uzul de armă se face numai după somaţia legală. Somaţia se face prin cuvintele “Stai că trag!”. În caz de nesupunere, se somează prin tragerea focului de armă în plan vertical sau într-o direcţie presupus sigură care să nu pericliteze viaţa, integritatea corporală sau bunurile oricărei persoane. În cazul în care, după executarea somaţiei legale, persoana în cauză nu se supune, se poate face uz de armă împotriva acesteia, numai după ce s-a repetat de trei ori, la intervale de timp suficiente pentru dispersarea participanţilor, somaţia “Părăsiţi…, vom folosi arme de foc!”

  Acum ori este vorba de o greseala strecurata in articol ori ala care propune modificarea este retard. Cititi si voi si sa imi spuneti daca intelegeti ceva!
  Spune ca uzul de arma se face dupa somatia „stai ca trag” apoi spune ca dupa efectuarea somatie se poate face uz de arma dupa o alta somatie si brusc nu mai vorbim de unul sau doi infractori ci direct de manifestanti!
  Ori scopul principal pentru care eu trag cu arma este prinderea infractorului nu alungarea lui.
  „Parasiti bla bla bla” se intalneste mai rar, chiar niciodata in cazul armelor de foc, numai in cazul manifestantilor care devin violenti si pun in pericol grav ordinea, viata persoanelor, a fortelor de ordine precum si bunurile publice sau private si doar daca majoritatea lor se comporta agresiv nu doar cativa. Ceva in genul mineriadelor, acolo ar fi trebuit sa se foloseasca arme de foc!

 2. NISTE HOTI INFECTII SI TOTI VOTATII DIN 90 IN COACE SI TOATE BANCILE ! ! ! LE LUATI CASELE OAMENILOR BANDITILOR INFECTI SI ABJECTI DUPA CE S-AU CHINUIT ANI DE ZIKE SA-SI PLATEASCA RATELE CRESCANDE PERMANENT ! ! ! IN LIBIA STATUK DADEA CASELE GRATIS ! INFECTILOR SI ABJECTILOR SUBORDINARI !

 3. Primul comentator este foarte retard situațiile se folosesc la general și pentru armata și oricine publica dar trebuie sa ai și putina cultura generala mai bine tăcea și era mai deștept

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here