Ministerul de Interne a pus în dezbatere publică o hotărâre pentru aprobarea categoriilor de construcţii şi amenajări care se supun avizării şi/sau autorizării privind securitatea la incendiu. Documentul va sta până la începutul lunii iunie pe site-ul instituţiei, apoi va fi adoptat de Guvern şi va intra în vigoare.

Hotărârea prevede noi reguli pentru obţinerea avizelor de securitate la incendiu, pe categorii de clădiri – instituţii publice sau de învăţământ, clădiri de birouri ale unor societăţi comerciale, arene sportive sau săli de spectacole, dar şi imobilele prevăzute cu subsol. În expunerea de motive se arată că noile reglementări  simplifică dosarele pe care trebuiau să le întocmească beneficiarii avizelor, reduce birocraţia în domeniu, iar pentru instituţiile din Apărare –  MAI, MApN, SRI, SIE, STS. SPP şi Ministerul Justiţiei, astfel de avize nu vor mai fi necesare.

Conform proiectului de hotărâre, principalele modificări se referă la:

  • mărirea valorii de referinţă reprezentată de suprafaţa clădirii destinate, la o arie de 600 mp;
  • impunerea unei arii minime de 100 mp pentru spaţiile publice dispuse în subsol, demisol sau la mansardă, respectiv pentru cele de învăţământ şi supraveghere copii preşcolari, ori mărirea acesteia la 200 mp pentru spaţii având destinaţia de comerţ ori producţie şi/sau depozitare, dispuse în clădiri de locuit colective;
  • ridicarea pragului de avizare şi/sau autorizare la 5.000 de locuri, pentru stadioane sau clădirile sau spaţiile amenajate în clădiri, destinate parcării a peste 10 autoturisme;
  • eliminarea unor formulări ambigue din vechile legi, privitoare la spaţiilor de alimentaţie publică amplasate la parterul clădirilor de locuit, dar şi referitoare la clădirile de locuit colective.

Reprezentanţii MAI mai susţin, în proiectul de hotărâre, că prin ridicarea pragului de avizare şi/sau autorizare, se reduc cheltuielile administrative pentru firmele care aveau nevoie de aceste avize, iar funcţionarii vor avea de întocmit mai puţine acte. De asemenea, va scădea numărul solicitărilor pentru eliberarea acestor avize, deoarece pentru unele IMM-uri sau societăţi care îşi desfăşoară activitatea în spaţii mici, nu vor mai fi necesare aceste avize.

(P) Aveţi nevoie de acte normative actualizate la zi? Le puteţi cumpăra online (format PDF, MOBI) de pe Lege5.ro! Lege5 este cel mai performant soft de documentare legislativă din România şi este creat pentru a fi utilizat pe orice dispozitiv aveţi la îndemână: Online, Mobile, Desktop şi Cloud. 

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here