OpANAF nr. 1019 din 2021 pentru aprobarea Normelor privind autorizarea şi utilizarea mecanismului special pentru declararea şi plata TVA la import, modelul şi conţinutul declaraţiei speciale de TVA a fost publicat în Monitorul oficial nr. 0652 din 1 iulie 2021.
Actul normativ analizat astăzi trebuie înțeles în strictă concordanță cu prevederile aduse de OUG nr. 59/2021 privind reglementările în domeniul TVA pentru comerțul intracomunitar cu bunuri aplicabile de la 1 iulie 2021.
OpANAF nr. 1019/2021 este o procedură de aplicare a regimului special de TVA la importul de bunuri reglementat de art. 315^3 din Codul fiscal ce este o continuare a regimului special de vânzare la distanță de bunuri importante din state terțe prevăzute de art. 315^2 din Codul fiscal.
În esență, pentru importul de bunuri cu o valoare intrinsecă de maxim 150 euro și nu se utilizează regimul special prevăzut de art. 315^2 din Codul fiscal (o scutire de TVA la import), TVA aferentă importului se poate achita până pe data de 16 a lunii următoare, în baza unei garanții și în baza unei autorizații emise de autoritatea vamală.
Prin actul normativ analizat astăzi se aprobă:
- condițiile pentru obținerea autorizării;
- modul cum se calculează garanția;
- declarația specială de TVA.
Condiții pentru obținerea autorizării
Un importator poate să solicite obținerea acestei autorizații dacă îndeplinește următoarele condiții:
- își declară intenția de a utiliza această procedură;
- este „operator poștal”;
- este înregistrat în scopuri de TVA – art. 316 din Codul fiscal;
- nu înregistrează obligații fiscale restante;
- nu înregistrează debite față de autoritatea vamală;
- nu este în insolență, reorganizare sau lichidare;
- constituie garanția necesară.
Solicitantul va trimite în format electronic la biroul vamal o cerere conformă modelului din Anexa nr. 1.
Modul cum se calculează garanția
Garanția se determină printr-o formulară matematică de calcul astfel:
Cuantum garanție (Cg) = (Valoarea în vamă a bunurilor X 19% X 30 zile) / 365 zile.
Garanția poate fi constituită prin sume depuse la Trezoreria statului sau printr-o scrisoare de garanție emisă de o instituție de credit.
Declarația specială de TVA
Este un format tipizat ce va fi depusă de importator până în data de 16 a lunii următoare, modelul declarației este reglementat prin Anexa nr. 3 la prezentul ordin.
De reținut: în cazul în care se constată erori la o declarație deja depusă rectificarea erorilor se poate realiza printr-o declarație rectificativă depusă într-un termen de cel mult 3 ani de la data la care trebuia depusă declarația inițială.
Rapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii.