Ministerul Muncii vrea să îmbunătățească normele de aplicare a Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă și a postat în dezbatere publică un proiect pentru actualizarea acestora. Măsura este necesară în contextul în care, începând din 3 decembrie 2016, intră în vigoare noile beneficii pentru şomeri şi angajatorii acestora – prima de activare, de încadrare, de instalare şi majorarea subvenţiilor acordate angajatorilor.

Aceste măsuri au fost reglementate prin Ordonanţa de urgenţă nr. 60/2016 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, prezentate pe larg într-un articol anterior – „Noi beneficii pentru şomeri şi angajatorii acestora, începând din decembrie”.

Principalul argument al oficialilor de la Ministerul Muncii este legat de faptul că noile condiții ar trebui să devină mai atractive pentru cei care își caută un job, așadar măsurile dispuse ar trebui să aibă un impact pozitiv asupra pieței muncii.

Proiectul conține 13 anexe, în care sunt detaliate toate aceste prevderi. Una dintre ele este, de exemplu, modalitatea de acordare a primei de activare, în valoare de 500 de lei, în cazul angajării într-o localitate din alt județ. Astfel, sunt detaliate documentele pe care trebuie să le depună persoanele aflate în evidenţa agenţiilor teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă, obligațiile beneficiarilor primei de activare de a se prezenta pentru înregistrare, dovada emisă de angajator că sunt încadrați, ș.a.

Referitor la prima de instalare, proiectul stabilește documentele și măsurile de acordare atât în cazul în care persoana este însoțită de membrii familiei, cât și în cazul unor familii monoparentale.

De asemenea, proiectul mai stabileşte documentele pe care trebuie să le depună la agenţiile teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă persoanele care solicită acordarea primelor de mobilitate prevăzute de lege şi detalierea condiţiilor de acordare. O altă anexă a proiectului detaliază condițiile de acordare a primei de încadrare, și măsurie pe care trebuie să le respecte angajatorii.

Ultimele anexe ale proiectului conțin detalierea unor condiții privind absolvenții instituțiilor de învățământ și data absolvirii, dar și documentele care trebuie depuse de angajatorii care încadrează șomeri de lungă durată și tineri pentru care beneficiază de subvențiile prevăzute la art. 85 din lege.

Documentul se află în dezbatere publică de la data de 14 noiembrie, până la data de 28 decembrie 2016. Propunerile, sugestiile şi opiniile cu privire la acest proiect pot fi transmise la adresa de e-mail  dezbateri@mmuncii.ro , până la data de 23 noiembrie 2016.

Ai nevoie de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here