În Monitorul Oficial din data de 12 ianuarie 2018 au fost publicate Normele de aplicare a prevederilor OUG nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate. Noile norme metodologice de acordare a concediilor medicale, aplicabile din luna ianuarie 2018, au în vedere modificările fiscale ce au intervenit în legislația asigurărilor sociale.
Normele sunt foarte vaste și impun și cunoştinte tehnice, în materialul de faţă selectând reglementările semnificative din punct de vedere financiar-contabil.
Următoarele categorii de persoane fizice sunt asigurate în sistemul de asigurări sociale de sănătate pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate:
- persoanele fizice, pe perioada în care au domiciliul sau reşedinţa pe teritoriul României, care realizează venituri din desfăşurarea unei activităţi în baza unui contract individual de muncă, a unui raport de serviciu, act de detaşare sau a unui statut special prevăzut de lege, precum şi alte venituri asimilate salariilor de la persoane fizice şi juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora;
- persoanele fizice care realizează în România veniturile din salarii de la angajatori din statele membre ale Uniunii Europene, Spaţiului Economic European şi Confederaţia Elveţiană;
- persoanele fizice care realizează în România veniturile din salarii de la angajatori din state care nu intră sub incidenţa legislaţiei europene aplicabile în domeniul securităţii sociale, precum şi a acordurilor privind sistemele de securitate socială la care România este parte;
- persoanele fizice care beneficiază de indemnizaţie de şomaj, potrivit legii;
- persoanele fizice care nu se încadrează în categoriile de persoane prevăzute mai sus şi care se pot asigura pe baza contractului de asigurare pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate prevăzut la art. 1 alin. (2) din OUG nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, cu modificările ulterioare.
Evidenţa persoanelor asigurate în sistemul de asigurări sociale de sănătate pentru concedii şi indemnizaţii, precum şi a certificatelor de concediu medical se realizează pe baza Declaraţiei 112 – depusă de obicei de angajator – privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate, prevăzută la art. 147 alin. (1) din Codul fiscal.
Pentru ca asiguraţii aflaţi în evidenţa Casei Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autorităţii Judecătoreşti să poată beneficia de concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate este necesar să se confirme că aceştia îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege pentru a beneficia de astfel de indemnizaţii. În acest sens, Casa Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autorităţii Judecătoreşti va asigura transmiterea către casele de asigurări de sănătate a veniturilor care constituie baza lunară de calcul al indemnizaţiilor de asigurări sociale de sănătate, pentru persoanele menţionate, confirmând totodată calitatea de asigurat pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, precum şi stagiul minim de asigurare al acestora.
Casele de asigurări de sănătate au obligaţia de a verifica şi de a valida datele cuprinse în declaraţie. În cazul în care, după validarea datelor se constată neconcordanţe care implică rectificarea datelor şi/sau a sumelor cuprinse în declaraţia iniţială, casele de asigurări de sănătate vor transmite angajatorilor sau asimilaţilor acestora o notificare. În termen de maximum 5 zile lucrătoare de la data confirmării de primire a notificării, angajatorii sau asimilaţii acestora au obligaţia de a transmite declaraţia rectificativă, în condiţiile stabilite prin ordinul comun.
Stagiul minim de asigurare pentru acordarea drepturilor prevăzute la art. 2 alin. (1) lit. a)-d) din OUG nr. 158/2005 este de 6 luni realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical.
Asiguraţii beneficiază de concedii şi indemnizaţii, în baza certificatului medical eliberat de medicul curant, conform reglementărilor în vigoare, dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiţii:
- îndeplinesc stagiul minim de asigurare;
- prezintă adeverinţa de la plătitorul de indemnizaţii din care să reiasă numărul de zile de concediu de incapacitate temporară de muncă avute în ultimele 12/24 de luni, cu excepţia urgenţelor medico-chirurgicale sau a bolilor infectocontagioase din grupa A.
Certificatele de concediu medical se completează şi se eliberează la data la care se acordă consultaţia medicală, stabilindu-se numărul necesar de zile de concediu medical.
Certificatele de concediu medical se pot elibera şi la o dată ulterioară, numai pentru luna în curs sau luna anterioară, pentru următoarele situaţii:
- în caz de sarcină şi lăuzie (numai concediu medical pentru maternitate);
- pentru perioada de internare în spital;
- pentru imobilizare în sisteme de imobilizare specifice aparatului locomotor, numai de către
- medicul ortoped/chirurg;
- situaţii pentru care este necesar avizul medicului expert al asigurărilor sociale peste 90 de zile;
- în caz de carantină;
- pentru pacienţii cu afecţiuni oncologice.
Baza de calcul al indemnizaţiilor se determină ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni, anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical, din cele 12 luni din care se constituie stagiul de asigurare, până la limita a 12 salarii minime brute pe ţară lunar, potrivit art. 10 alin. (1) – (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005.
Sumele reprezentând indemnizaţii, care se plătesc de către angajatori angajaţilor care au beneficiat de certificate de concediu medical şi care, potrivit prevederilor OUG nr. 158/2005, se suportă din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, se recuperează din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate din creditele bugetare prevăzute cu această destinaţie.
Persoanele juridice sau fizice prevăzute la art. 5 lit. a) din actul normativ au obligaţia plăţii contribuţiei pentru concedii şi indemnizaţii, aplicată la fondul de salarii brute realizat. Fondul de salarii brute realizat reprezintă suma veniturilor brute. În fondul de salarii brute realizat sunt incluse şi sumele reprezentând indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, acordate în baza ordonanţei, numai pentru primele 5 zile de incapacitate temporară de muncă suportate de angajator, precum şi sumele reprezentând indemnizaţii de incapacitate temporară de muncă ca urmare a unui accident de muncă sau a unei boli profesionale, acordate în baza Legii nr. 346/2002, numai pentru primele 3 zile de incapacitate suportate de angajator, iar restul sunt suportate din bugetul asigurărilor de sănătate.
Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcină şi lăuzie pe o perioadă de 126 de zile calendaristice, perioadă în care beneficiază de indemnizaţie de maternitate, acordate de obicei în mod egal înainte și după nașterea copilului. Cu acordul medicului se pot modifica aceste perioade, însă concediului de lăuzie nu poate fi mai mic de 42 de zile calendaristice. Indemnizaţia de maternitate se suportă integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.
Pentru persoanele fizice asigurate în baza contractului de muncă, plata contribuției se realizează de către angajator, pe cheltuiala acestuia și contribuția este cuprinsă, de la 1 ianuarie 2018, în contribuția asiguratorie pentru muncă (CAM) – procent 2,25% conform OUG nr. 79/2017 pentru modificarea Codului fiscal.
Persoanele fizice ce se asigură opțional în baza contractului de asigurare achită o contribuție în procent de 0,85% din valoarea venitului asigurat.
Ai nevoie de OUG nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!
Buna ziua ,
Va rog sa-mi spuneti ,legal ,cate zile de Concediu Medical am dreptul ,dupa operatia de tiroida .
Medicul care va operat nu v-a zis? Nu v-a dat concediu medical? Si medicul de familie daca va mai poate da ceva. Sau google lege, dar oricum de la cei 2 medici se poate face rost de concediu medical. Daca ei nu va dau…nu aveti de unde…sau medicul endocrinolog…
Buna seara, am fost operata de tiroida, am stat 9 zile internata si surpriza a venit cand am vazut concediul medical cu codul 01,adica se plateste 75%, Daca nu te superi poti sa-mi spui si mie cu ce procent ti s-a platit concediul? Multumesc frumos
Persoanele juridice sau fizice prevăzute la art. 5 lit. a) din actul normativ au obligaţia plăţii contribuţiei pentru concedii şi indemnizaţii, aplicată la fondul de salarii brute realizat. Fondul de salarii brute realizat reprezintă suma veniturilor brute.
Din 2018 PJ nu mai platesc aceasta contributie pentru concedii si indemnizatii …. cum se vor plati concediile si cum se vor recupera sumele din medicale?
Pai din ce am vazut…se face tot cam la fel…ultimile 6 luni anterioare lunii concediului, si firma solicita sa i se inapoieze banii in xxx luni de la casa de sanatate…doar ca acum nu mai exista contributie din care sa scazi, sa nu o mai achiti, sa fie diferenta mai mica…
Acum achiti toate contributiile lunare, respectiv
– impozit pe veniturile din salarii
– contributia de asigurari sociale retinuta de la asigurati
– contributia pentru asigurari sociale de sanatate retinuta de la asigurati
– contributia asiguratorie pentru munca
Si faci cerere de restituire si o sa vina banii intre 2 – 6 luni si cativa ani ( cica scria pe undeva 60 de zile, poate din 2018 ).
Buna ziua, eu sunt angajată începând cu 01.01.2018, luna ianuarie am stat în concediu fără plată. Întrebarea mea este dacă pot beneficia de medical din luna februarie. Mulțumesc.
De ce v-ati mai angajat daca ati stat toata luna ianuarie in concediu fara plata ?! Nu aveti nici macar o zi de lucru ?! Anterior ati lucrat? Concediu medical se calculeaza pe ultimile 6 luni…daca nu aveti cica s-ar lua ultimile 12 luni.
Deci daca aveti concediu medical pe luna februarie atunci baza de calcul este septembrie 2017 – ianuarie 2018.
Dar de ce sunteti bolnava de doriti concediu medical?
Si primele 5 zile le plateste angajatul de la el din buzunar.
O sa fie interesant de calculat, daca se poate…
Trebuie cautata legea…e de munca…
Buna ziua,
va rog sa imi spuneti care este baza de calcul al unui concediului medical aferent lunii ianuarie 2018 , avand in vedere ca, contributiile angajatorului au fost mutate la angajat. Multumesc
Pai se ia frumos baza de calcul pe lunile anterioare 6 la numar, respectiv august – decembrie 2017…se face media, zile / suma totala, si da suma zilnica…ca deobicei.
Angajatul plateste primele 5 zile din buzunarul lui…si restul recupereaza in xxx luni, dar pe salariat nu-l intereseaza ca el trebuie sa primeasca banii in mod normal, adica la data salariului…
Deci va luati lunile august – decembrie din fluturas, le adunati, adunati si zilele lucrate, le impartiti si va da suma.
Sunt directurul unui srl. Un concediu medical se plateste OBLIGATORIU in baza certificatului medical.
Dar daca angajatul a mintit, nu a fost bolnav dar.. are o relatie care ii da CM noi ce facem?! platim oricum si ne deregalm si activitatea. Cum procedam?
Multumesc anticipat pentru sfaturile dstra profesioniste.
Cu stima, Vali
Buna ziua,va rog frumos să-mi spuneți și mie daca am cotizat numai trei luni și după aceea am fost in concediu medical o lună de la ortopedie,pot să beneficiez de plata concediului medical? Angajatorul meu refuza plata .Am înțeles că trebuie să am șase luni cotizare,dar daca plătesc cele trei luni lipsă pot să beneficiez de plata concediului medical? Mulțumesc frumos pentru răspuns!!!
Angajatul nu stiu de ce refuza si daca e legal refuzul lui, dar intr-adevar concediul medical se da pe ultimile 6 luni, deci pentru concediu luna ianuarie 2018 angajatorul va calculeaza luniile august – decembrie 2017, si cum sunteti angajat doar din octombrie 2017 nu are de unde sa va ia 6 luni.
Dar undeva scria ca daca nu aveti 6 luni se ia si ultimile 12 luni, dar s-ar putea sa nu fie de la angajat, ci de la casa de sanatate sau cum ii zice. Deci sunati si vorbiti si cu ei si vedeti ce va zis.
buna seara ,sunt angajata din luna decembrie 2017 iar fiind insarcinata medicul care se ocupa de sarcina mi.a acordat concediu medical din 23 ianuarie 2018 pana pe 10 februarie iar firma mi.a spus ca nu voi beneficia de plata si ca voi fi neplatita pe acest concediu pentru ca sa modificat legea avand 5 luni jumate de sarcina,atunci de prenatal voi beneficia va multumesc anticipat
Ce fel de concediu medical va oferit? Ati trecut de luna a saptea?
Concediu medical se calculeaza pe ultimile 6 luni, fiind concediu pe ianuarie se calculeaza august – decembrie 2017, Din ce spuneti nu este cel de 126 zile, atunci inseamna ca orice concediu ati avea angajatorul plateste primele 5 zile din buzunarul lui…bineinteles ca nu doreste acest lucru. Daca lucrati din decembrie 2017 nu are cele 6 luni sa va calculeze concediul. Ati lucrat in alta parte inainte? Aveti continuitate? Am inteles ca oricum se calculeaza 6 luni si daca nu le avetipe cele 6 luni se calculeaza si 12 luni, dar nu stiu daca la angajator, sau la casa de sanatate, si daca trebuie sa aduceti hartii de la fostul loc de munca cum ca ati avut sau nu concediu medical si cate zile si etc.
Cel mai bine sa sunati la casa de sanatate si vorbiti cu ei, ca aveti o situatie speciala, de fericire pentru angajat. Banuiesc ca se bucura ca v-a angajat. Eu m-as fi bucurat :))
Cel mai misto e sa angajezi oameni care iti intra in concedii medicale, si ii platesti degeaba :)) nu muncesc dar platesti :))
Dar d-voastra cine sunteti de fapt si ce calificare aveti incat sa le raspundeti oamenilor la intrebari?? K vad ca in afara de niste raspunsuri acide nu prea aveti habar sa dati niste raspunsuri corecte de cunoscator. Cam cum ati ajuns d-voastra la concluzia ca un om nu mai poate de fericire ca se imbolnaveste atunci cand de abia s-a angajat undeva?? Si eu m-am imbolnavit imediat ce de abia ma angajasem la un nou loc de munca. Dupa parerea d-voastra n-ar trebui sa fiu platita cu toate ca am cotizat la casa de asigurari ani in sir?? Din raspunsurile d-voastra ar trebui sa ne fie rusine noua astora care ne imbolnavim dar cand cotizam la casa de asigurari sa o facem fara jena.
Bine punctat @ Claudia d .
Din plictiseala sau preamutl timp liber, unii au chef de gulme pe seama necazurilor altora.
@ Gentiana , stati linistita..si noi muncitorii de rand muncim gratis de multe ori, si nu ne convine 🙂 dar asta e , mergem mai departe !
buna ziua. este adevarat ca s-a modificat legislatia fiscala incepand cu 2018 si indemnizatia pentru concediul de maternitate este mult mai mica in sensul ca a crescut valoarea contributiilor (in sensul ca se vireaza nu doar CAS/ul cum era pana acum)? multumesc
Asa se zice…
Buna ziua, eu sunt in concediu crestere copil de 1 an si 9 luni, iar din martie ma intorc la lucru…daca intru in concediu medical in primele 6 luni de lucu nu mi se plateste?….indemnizatia de crestere copil nu inseamna ca am realizat venit?…..va rog sa ma lamuriti
Dar ce concediu medical gasiti de 6 luni? Ce medic va da un astfel de concediu?
Pai teoretic concediul medical din martie se calculeaza pe ultimile 6 luni si atunci ar fi luniile septembrie 2017 – februarie 2018, dar nu stiu daca angajatul este obligat sa-l primeasca sau nu. Da, indemnizatia este venit.
S-ar putea sa trebuiasca sa luati banii de la casa de sanatate.
Asa ca cel mai bine ar fi sa sunati la ei si sa-i intrebati.
Buna ,lucrez la un restaurant patronul ne dă bani in mâna nu ii vireaza intr-un cont in data de 17 ianuarie 2018 am cazut si mi-am rupt mana ,pana in data asta de 20 februarie nu am primit nici un ban pe concediu medical
Si i-ati dat un concediu medical pe luna ianuarie sa inteleg. Pe care trebuie sa-l fi depus.
Legal trebuie sa va dea banii.
Se calculeaza pe ultimile 6 luni septembrie – decembrie 2017, ca stiti cam cat ar trebui sa va dea, 75 – 85 % din valoarea venitului lunar, de pe stat.
El banii o sa-i primeasca la xxx luni de acum incolo, dar nu va intereseaza lucrul acesta ca nu platiti dvs.
Primele 5 zile le-a platit din buzunarul lui…S-ar putea sa fie un pic suparat pe tema asta.
Nu va dat nici pentru pana pe 17.01.2018?
Ce va zis cand l-ati intrebat?
Cate zile aveti concediu?
Incercati amiabil, mai intrebati ce mai face, etc…daca nu la casa de sanatate cu plangere…
Intrebarea mea este de unde stiu cat primesc pe concediu daca noi nu semnam nici un stat de plata si daca acei bani casa de sanatate mi da mie sau patronului
Patronul a zis ca bani mi da casa de sanatate mie pers nu lui ca patron.
Nu aveti contract de munca? Fluturas lunar? Nu semnati un stat de plata lunar?
Poate lucrati la negru si atunci nu mai aveti ce primi.
Casa de sanatate nu va da banii daca sunteti angajat cu carte de munca, si lucrati mai mult de 6 luni.
Banii pe concediul medical se da la angator in xxx luni. xxx inseamana de la 2 – 6 luni pana la 2 – 3 ani. Da, exista cazuri. El este obligat legal sa va dea banii pe concediu in urmatoarea luna.
Daca in ultimul an am avut 150 de zile de concediu medical ca urmare a unui accident de munca, mai trebuie sa merg la comisie pentru un concediu medical obisnuit?
Daca asa zice legea, da, trebuie sa mergeti la comisie.
Medicul de familie ce spune? Ca el trebuie sa-l valideze ( sa mai puna si el o stampila ), nu?
Bună ziua o întrebare am avut 5zile medicale la urgenta am înțeles că sunt plătite doar dacă în cele 5 zile am avut 1 sau 2 sile care le prindem de serviciu iar următoarele trei zile fiind liber pe grafic și nu mise vor plati răspuns dat de angajator . Specific ca lucrez sistem turnul fiind angajat la cfr călători.
Am avut 4 zile de CM în regim de urgență (100%); 2 zile in luna ianuarie si 2 in luna februarie 2018. Am avut un salariu mediu brut de 4876 lei in perioada iulie- decembrie 2017 si de 5079 lei in perioada august 2017-ianuarie 2018. Cu ocazia acordarii drepturilor salariale pentru luna ianuarie 2018 concediul medical mi s-a platit cu 100%. Ulterior, din cauza modificărilor legislative s-a vehiculat ideea că medicalele chiar in regim de urgenta nu se mai platesc 100%. In aceste conditii va rog sa-mi precizati cuantumul concediului medical cuvenit pentru lunile ianuarie si februarie 2018.
Va multumesc anticipat pentru promptitudine.
Cu stimă
Ion Buciură
Ceva asemanator am patit si eu. De la resurse umane mi s a spus ca pot recupera diferenta de bani luna urmatoare daca se da nu stiu ce articol la o anumita lege, sa fie la fel ca anul trecut
Câte zile de CM ..
Poate da medicul de familie într.un an ???? Mie medicul mi a spus ca 30 zile într.un an …. Va rog sa.mi spuneți dacă mai pot lua 15 zile de CM de la alt medic ( policlinica ‘ spital )) …fără sa mă duc în comisie ..
.
Voiam să vă întreb dacă în cazul în care lucrez la procent si intru in concediu medical, voi fii plătit pentru zilele acestea ? Mentionez ca dările le plătesc jumate jumate cu angajatorul.
Mai este obligatoriu semnarea de declarații prin care în caz de concediu medical cineva te vizitează acasă, în 2016 se scosese?
Eu lucrez de anu trecut din martie si am un copil d un 1an am inteles ca pe an am pt îngrijirea lui 45 de zile daca e bolnav si cum se calculeaza dupa ce ai împlinit un an ti se da iar 45 si se aduna cu cele de anu trecut,multumesc mult
Pentru concediu prenatal trebuie să duc adeverință salariat. De la servici mi au dat cu data de 4 Dar concediul e facut cu data de 1. Este vreo problema?
Buna ziua! Sunt medic, dețin un CMI.Am avut din 2010 contract pentru concedii medicale. Acum am fost la CAS pentru a-mi depune concediul prenatal(16 mai). Mi s-a spus ca nu pot beneficia de cele 126 zile concediu de maternitate deoarece nu am venit la începutul anului pentru a semna un nou contract de cotizare pentru concedii medicale.Acum este prea târziu, și nu mai pot lua concediu neavând perioada de cotizare, deoarece vechiul contract S-a anulat de la 1 ian 2018.
Buna ziua
Va rog sa ma ajutati si pe mine cu o spetza. In ce conditii plateste concediul medical pentru ingrijira copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani.
Va multumesc
Buna ziua
Ce suma trebuie sa primesc pe 33 zile comcediu medical (11.07-13.08),
la un salar brut de 3050 februarie -mai, 3410 iunie- iulie?
Multumesc!
buna ziua. am o nelamurire…in anul 2017 nu am lucrat tot anul si din 22-12 2017 m-am angajat. in 10-01-2018 mi-am rupt piciorul dupa care am stat 4 luni in concediu dar firma unde lucrez si acum nu mi-au luat concediu medical in considerare si nu am fost platit 4 luni.acum si cardul de sanatate il am blocat….concediu medical pentru care nu am fost platit este corect cum a procedat firma cu mine? plata spitalizarii va veni de plata pe numele meu?astept raspuns …multumesc
Buna ziua. am si eu o nelamurire….. in sptembrie 2018 am avut concediu medical cod 06(urgenta), concesiu medical initial, in octombrie 2018 prelungire comceiu medical cod 01, contumuare. Anterior lunii septembrie 2018 nu am mai.. lucrat la alt angajator……Angajatorul spune ca nu-mi poate plati concediul medical ca nu am 6 luni lucrate.
Multumesc!
Buna seara,
Va rog mult sa ma ajutati cu un raspuns. Eu am lucrat in ultimii ani consecutiv, doar ca anul acesta in luna mai am luat o pauza intre joburi. Practic, in luna mai 2018 nu am avut venituri. Din luna iunie m-am angajat si am aflat ca sunt insarcinata. Acum, vreau sa intru in concediu medical (nu cel de 126 de zile) dar nu stiu daca angajatorul ma poate plati. Am 4 luni la firma actuala, o luna anterioara intrerupta si restul lunilor anterioare lucrate la vechiul job.
Oare se cumuleaza veniturile?
Va multimesc mult! Toate cele buna!
Bună ziua.
Am un contract de munca pe perioada nedeterminata. Lucrez de 5 ani. De curand, mai am un job cu contract tot pe perioada nedeterminata, aici lucrez de doua luni.
Daca intru în concediu medical cum voi fi plătită? De la cei cu vechime 2 luni voi primi ceva? Dar dacă concediu medical va fi pe perioada lunga, pentru risc maternal.
Buna.Am si eu o nelamurire cu privire la concediul prenatal .Momentan am 25 saptamani .pe 17 noiembrie implinesc 28. Am trecut pe la med de familie si am discutar despre intrarea in prenatal la 28 sapt abica 84 zile inainte de data nasterii dorin sa las doar 42 dupa eu lucrand in comert unde nu te cruta nimeni avand 38 de ani .Doctorul a spus ca nu se poate asa ceva ca nu se aproba de la casa de asigurari ca trebuie sa intru in prenatal la 31-32 saptamani.Cum este legal si cum sa procedez.multumesc anticipat(sunt din Piatra Neamt)
Buna ziua. Nu este specificat daca concediul medical eliberat de medicul ortoped retroactiv trebuie sa fie incadrat ca 01 sau 06. Al meu este incadrat 01 si da eroare pentru ca a fost eliberat retroactiv. Nu ar trebui sa apara situatia asta din spuse-le si practica medicilor ortopezi de la spital dar cum rezolv eroarea? Multumesc.
Bună ziua. Sunt angajata din data de 14. 09.2018 ,iar acum în luna ianuarie a trebuit sa-mi fac concediu medical din cauza unor probleme de sănătate. M-A sunat azi angajatorul sa mă întrebe dacă am mai fost angajata înainte sa mă angajez la ei pentru ca dacă nu îndeplinesc cele 6 luni de angajare nu pot dispune de plata concediului medical. Întrebarea mea este :angajatorul este obligat sa-mi plătească el cele 5 zile sau nu? P.Scuzați-mă. Estele o lege foarte absurda.În acele 6 luni ți pot întâmpla multe probleme,caz în care ești nevoit sa-ți faci concediu medical. Va mulțumesc!
Salutare. Eu sunt acum in concediu crestere copil pe 2 ani. Copilul face 2 ani pe 2 august 2019. Si urmaeaza sa nasc al 2 -lea copil in octombrie 2019. Pot intra in concediu pre-natal imediat ce ar trebui sa ma intorc la munca si apoi sa intru iar in concediu crestere copil? Sau ce alte variante am, concediu risc maternal, somaj? Trebuie sa ma duc neaparat o luna la munca?mtumesc!
Buna ziua,
As dori sa stiu daca 2 zile de medical se platesc sau nu, deoarece angajatorul nu mi-a platit cele 2 zile de medical.
Multumesc!
Se poate acorda concediu de odinhna de pe o luna pe cealalta? Spre exemplu: de pe 25 martie pana pe 10 aprile. Sau se acorda de pe 25 martie pana pe 31 martie si dupa de pe 1 – 10 aprilie. Poate sa-ti acorde din prima sau e nevoie de o alta vizita la medic in urmatoare luna pentru un alt medical?
Buna ziua am stat in concediu medical 185 de zile in urma unei operații care am facut-o in martie 2018 după ce perioada mai pot beneficia de concediul medical.Intreb pt ca am avut problema de sanatate in luna mai 2019 Si medicul de familie a zis ca nu mai pot beneficia anul acesta.Cat timp trebuie sa treaca?
Buna ziua.
Daca un salariat lucreaza in ziua in care este in CM? De ex. a lucrat in ziua de 18 a lunii si dupa masa s-a dus la medic si are CM din 18 pana in 22, cum il platesc? Inregistrez CM din 19? Ce spune legea?
Multumesc.
Am o situație . Un angajat este in concediu fără plata 2luni. După 30 de zile de CFP este internat. Angajatorul este obligarea sa-i elibereze adeverința cu nr. de zile CM din ultimile 12 luni chiar dacă este in CFP? Persoana are 6 luni in ultimile 12 luni deci îndeplinește condiția de asigurat pentru CM. Angajatorul nu a plătit la timp contribuția asigurătoare de munca. In acest caz se poate plăti CM acestui angajat? Va multumesc
Daca am 6 luni lucrate dar cu intreruperi si mam angajat si dupa trei sapta.mini mi sa blocat mijlocu si mia dat medical firma nu mil plateste ce trebui da fac sau daca ar trebuii sa mil plateasca
Buna ziua, recent am fost diagnosticata cu cancer mamar. In momentul de fata sunt salariata pe un contract de munca pe perioada nedeterminata. Mentionez ca atunci cand am fost diagnosticata, perioada lucrata la firma respectiva a fost doar de o luna si jumatate(practic jumatate din perioada de proba}. Legislatia spune ca perioada de acordare a concediului medical pe neoplazii este de 1 an si jumatate. In situatia in care doresc sa ma intorc la serviciu dupa ce beneficiez doar de cateva luni de concediu medical si dupa o luna si jumatate(cand se incheie cele 3 luni de proba), angajatorul nu mai doreste prelungirea contractului, pot fi preluata de Casa de Asigurari de Sanatate pentru continuarea concediului medical? Multumesc!
Bună ziua. Am lucrat 8 luni la o fabrica am stat 2 luni în șomaj tehnic.m-au pus să-mi dau demisia și m-am reangajat imediat la o alta firma. Pot beneficia de concediu medical în primele 3 luni dacă pățesc ceva eu sau copilul meu de 5 ani?
Bună ziua…Am fost in concediu medical 74 de zile si firma la care lucrez nu ia dat nici un ban spunând că nu a virat casa de asigurări bani…Ce as putea sa fac in situația asta?