24 Februarie, 2018

Noile norme metodologice de acordare a concediilor medicale, aplicabile din luna ianuarie 2018

În Monitorul Oficial din data de 12 ianuarie 2018 au fost publicate Normele de aplicare a prevederilor OUG nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate. Noile norme metodologice de acordare a concediilor medicale, aplicabile din luna ianuarie 2018, au în vedere modificările fiscale ce au intervenit în legislația asigurărilor sociale.

Normele sunt foarte vaste și impun și cunoştinte tehnice, în materialul de faţă selectând reglementările semnificative din punct de vedere financiar-contabil.

Următoarele categorii de persoane fizice sunt asigurate în sistemul de asigurări sociale de sănătate pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate:

 • persoanele fizice, pe perioada în care au domiciliul sau reşedinţa pe teritoriul României, care realizează venituri din desfăşurarea unei activităţi în baza unui contract individual de muncă, a unui raport de serviciu, act de detaşare sau a unui statut special prevăzut de lege, precum şi alte venituri asimilate salariilor de la persoane fizice şi juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora;
 • persoanele fizice care realizează în România veniturile din salarii de la angajatori din statele membre ale Uniunii Europene, Spaţiului Economic European şi Confederaţia Elveţiană;
 • persoanele fizice care realizează în România veniturile din salarii de la angajatori din state care nu intră sub incidenţa legislaţiei europene aplicabile în domeniul securităţii sociale, precum şi a acordurilor privind sistemele de securitate socială la care România este parte;
 • persoanele fizice care beneficiază de indemnizaţie de şomaj, potrivit legii;
 • persoanele fizice care nu se încadrează în categoriile de persoane prevăzute mai sus şi care se pot asigura pe baza contractului de asigurare pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate prevăzut la art. 1 alin. (2) din OUG nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, cu modificările ulterioare.

Evidenţa persoanelor asigurate în sistemul de asigurări sociale de sănătate pentru concedii şi indemnizaţii, precum şi a certificatelor de concediu medical se realizează pe baza Declaraţiei 112 – depusă de obicei de angajator – privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate, prevăzută la art. 147 alin. (1) din Codul fiscal.

Pentru ca asiguraţii aflaţi în evidenţa Casei Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autorităţii Judecătoreşti să poată beneficia de concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate este necesar să se confirme că aceştia îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege pentru a beneficia de astfel de indemnizaţii. În acest sens, Casa Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autorităţii Judecătoreşti va asigura transmiterea către casele de asigurări de sănătate a veniturilor care constituie baza lunară de calcul al indemnizaţiilor de asigurări sociale de sănătate, pentru persoanele menţionate, confirmând totodată calitatea de asigurat pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, precum şi stagiul minim de asigurare al acestora.

Casele de asigurări de sănătate au obligaţia de a verifica şi de a valida datele cuprinse în declaraţie. În cazul în care, după validarea datelor se constată neconcordanţe care implică rectificarea datelor şi/sau a  sumelor  cuprinse  în  declaraţia  iniţială,  casele  de  asigurări  de  sănătate  vor  transmite angajatorilor sau asimilaţilor acestora o notificare. În termen de maximum 5 zile lucrătoare de la data confirmării de primire a notificării, angajatorii sau asimilaţii acestora au obligaţia de a transmite declaraţia rectificativă, în condiţiile stabilite prin ordinul comun.

Stagiul minim de asigurare pentru acordarea drepturilor prevăzute la art. 2 alin. (1) lit. a)-d) din OUG nr. 158/2005 este de 6 luni realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical.

Asiguraţii beneficiază de concedii şi indemnizaţii, în baza certificatului medical eliberat de medicul curant, conform reglementărilor în vigoare, dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiţii:

 • îndeplinesc stagiul minim de asigurare;
 • prezintă adeverinţa de la plătitorul de indemnizaţii din care să reiasă numărul de zile de concediu de incapacitate temporară de muncă avute în ultimele 12/24 de luni, cu excepţia urgenţelor medico-chirurgicale sau a bolilor infectocontagioase din grupa A.

Certificatele de concediu medical se completează şi se eliberează la data la care se acordă consultaţia medicală, stabilindu-se numărul necesar de zile de concediu medical.

Certificatele de concediu medical se pot elibera şi la o dată ulterioară, numai pentru luna în curs sau luna anterioară, pentru următoarele situaţii:

 • în caz de sarcină şi lăuzie (numai concediu medical pentru maternitate);
 • pentru perioada de internare în spital;
 • pentru imobilizare în sisteme de imobilizare specifice aparatului locomotor, numai de către
 • medicul ortoped/chirurg;
 • situaţii pentru care este necesar avizul medicului expert al asigurărilor sociale peste 90 de zile;
 • în caz de carantină;
 • pentru pacienţii cu afecţiuni oncologice.

Baza de calcul al indemnizaţiilor se determină ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni, anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical, din cele 12 luni din care se constituie stagiul de asigurare, până la limita a 12 salarii minime brute pe ţară lunar, potrivit art. 10 alin. (1) – (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005.

Sumele reprezentând indemnizaţii, care se plătesc de către angajatori angajaţilor care au beneficiat de certificate de concediu medical şi care, potrivit prevederilor OUG nr. 158/2005, se suportă din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, se recuperează din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate din creditele bugetare prevăzute cu această destinaţie.

Persoanele juridice sau fizice prevăzute la art. 5 lit. a) din actul normativ au obligaţia plăţii contribuţiei pentru concedii şi indemnizaţii, aplicată la fondul de salarii brute realizat. Fondul de salarii brute realizat reprezintă suma veniturilor brute. În fondul de salarii brute realizat sunt incluse şi sumele reprezentând indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, acordate în baza ordonanţei, numai pentru primele 5 zile de incapacitate temporară de muncă suportate de angajator, precum şi sumele reprezentând indemnizaţii de incapacitate temporară de muncă ca urmare a unui accident de muncă sau a unei boli profesionale, acordate în baza Legii nr. 346/2002, numai pentru primele 3 zile de incapacitate suportate de angajator, iar restul sunt suportate din bugetul asigurărilor de sănătate.

Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcină şi lăuzie pe o perioadă de 126 de zile calendaristice, perioadă în care beneficiază de indemnizaţie de maternitate, acordate de obicei în mod egal înainte și după nașterea copilului. Cu acordul medicului se pot modifica aceste perioade, însă concediului de lăuzie nu poate fi mai mic de 42 de zile calendaristice. Indemnizaţia de maternitate se suportă integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

Pentru persoanele fizice asigurate în baza contractului de muncă, plata contribuției se realizează de către angajator, pe cheltuiala acestuia și contribuția este cuprinsă, de la 1 ianuarie 2018, în contribuția asiguratorie pentru muncă (CAM) – procent 2,25% conform OUG nr. 79/2017 pentru modificarea Codului fiscal.

Persoanele fizice ce se asigură opțional în baza contractului de asigurare achită o contribuție în procent de 0,85% din valoarea venitului asigurat.

Ai nevoie de OUG nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

Despre autor  ⁄ Adrian Benţa

Adrian Benta este membru al Camerei Consultanților Fiscali (2007), auditor financiar stagiar, membru CAFR (2010). Are o experienţă de peste 13 ani în conducerea contabilităţii şi fiscalitatea societăţii comerciale şi conduce un cabinet propriu de consultanţă fiscală. Contact: adrian@bentaconsult.ro.

Comentarii

 • Răspunde
  Stoica Alexandrina
  ianuarie 17 2018

  Buna ziua ,
  Va rog sa-mi spuneti ,legal ,cate zile de Concediu Medical am dreptul ,dupa operatia de tiroida .

 • Răspunde
  Cosmina
  ianuarie 18 2018

  Persoanele juridice sau fizice prevăzute la art. 5 lit. a) din actul normativ au obligaţia plăţii contribuţiei pentru concedii şi indemnizaţii, aplicată la fondul de salarii brute realizat. Fondul de salarii brute realizat reprezintă suma veniturilor brute.
  Din 2018 PJ nu mai platesc aceasta contributie pentru concedii si indemnizatii …. cum se vor plati concediile si cum se vor recupera sumele din medicale?

 • Răspunde
  Roxana
  ianuarie 21 2018

  Buna ziua, eu sunt angajată începând cu 01.01.2018, luna ianuarie am stat în concediu fără plată. Întrebarea mea este dacă pot beneficia de medical din luna februarie. Mulțumesc.

 • Răspunde
  me
  ianuarie 29 2018

  Buna ziua,
  va rog sa imi spuneti care este baza de calcul al unui concediului medical aferent lunii ianuarie 2018 , avand in vedere ca, contributiile angajatorului au fost mutate la angajat. Multumesc

 • Răspunde
  februarie 7 2018

  Buna ziua,va rog frumos să-mi spuneți și mie daca am cotizat numai trei luni și după aceea am fost in concediu medical o lună de la ortopedie,pot să beneficiez de plata concediului medical? Angajatorul meu refuza plata .Am înțeles că trebuie să am șase luni cotizare,dar daca plătesc cele trei luni lipsă pot să beneficiez de plata concediului medical? Mulțumesc frumos pentru răspuns!!!

 • Răspunde
  muntean
  februarie 7 2018

  buna seara ,sunt angajata din luna decembrie 2017 iar fiind insarcinata medicul care se ocupa de sarcina mi.a acordat concediu medical din 23 ianuarie 2018 pana pe 10 februarie iar firma mi.a spus ca nu voi beneficia de plata si ca voi fi neplatita pe acest concediu pentru ca sa modificat legea avand 5 luni jumate de sarcina,atunci de prenatal voi beneficia va multumesc anticipat

 • Răspunde
  ramona
  februarie 13 2018

  buna ziua. este adevarat ca s-a modificat legislatia fiscala incepand cu 2018 si indemnizatia pentru concediul de maternitate este mult mai mica in sensul ca a crescut valoarea contributiilor (in sensul ca se vireaza nu doar CAS/ul cum era pana acum)? multumesc

 • Răspunde
  Denisa
  februarie 21 2018

  Buna ziua, eu sunt in concediu crestere copil de 1 an si 9 luni, iar din martie ma intorc la lucru…daca intru in concediu medical in primele 6 luni de lucu nu mi se plateste?….indemnizatia de crestere copil nu inseamna ca am realizat venit?…..va rog sa ma lamuriti

 • Răspunde
  Elena
  februarie 22 2018

  Buna ,lucrez la un restaurant patronul ne dă bani in mâna nu ii vireaza intr-un cont in data de 17 ianuarie 2018 am cazut si mi-am rupt mana ,pana in data asta de 20 februarie nu am primit nici un ban pe concediu medical

 • Răspunde
  Elena
  februarie 22 2018

  Intrebarea mea este de unde stiu cat primesc pe concediu daca noi nu semnam nici un stat de plata si daca acei bani casa de sanatate mi da mie sau patronului
  Patronul a zis ca bani mi da casa de sanatate mie pers nu lui ca patron.

Scrie un comentariu