13 Decembrie, 2018

Noile norme de aplicare a Legii asociațiilor de proprietari

Ministerul Dezvoltării a publicat statutul și regulamentul de condominium pentru asociațiile de proprietari, în conformitate cu noua Lege privind înființarea, organizarea şi funcționarea asociațiilor de proprietari şi administrarea condominiilor, promulgată și publicată în Monitorul Oficial al României nr. 660 din 30.07.2018. Legea nr. 196/2018 reglementează aspectele juridice, economice şi tehnice cu privire la înființarea, organizarea şi funcționarea asociațiilor de proprietari din cadrul condominiilor formate din cel putin 3 unități de proprietate imobiliară, astfel că ministrul dezvoltării este cel care trebuie să emită un ordin privind normele de aplicare ale noului act normativ.

Una dintre noutățile introduse prin noua lege este cea referitoare la intervalul de liniște pe care locatarii trebuie să îl respecte, extins de la orele de odihnă 22.00 – 08.00 și 13.00 – 14.00, cu o altă perioadă a zilei, pe care adunarea asociației de proprietari o poate decide așa cum consideră.

Art. 19 – “(1) Este interzisă tulburarea, fără drept, a liniștii proprietarilor/locatarilor din condominiu prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă.

                (2) Este interzisă tulburarea liniștii proprietarilor/locatarilor din condominiu între orele 22:00 – 08:00, 13:00 – 14:00, conform Legii nr. 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii şi liniștii publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi în intervalul __________________5, de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare.

Notă:

5 Adunarea generală a asociației de proprietari poate stabili extinderea sau nu a intervalului orar prevăzut de legislația în vigoare în care este interzisă tulburarea liniștii proprietarilor/locatarilor din condominiu”.

 De altfel, legestart a detaliat într-o sinteză principalele modificări ale acestei legi, cu toate definițiile revizuite sau nou introduse.

O altă noutate importantă este că proprietarii vor fi obligați să strângă fondului de rulment, pentru a asigura sumele necesare pentru plățile curente, la nivelul unei luni calendaristice. Asociația de proprietari este obligată să stabilească cuantumul şi cota de participare a proprietarilor la constituirea fondului de rulment. De asemenea, este important de menționat și noua prevedere cu privire la obligativitatea asociațiilor de a lua măsuri pentru consolidarea și modernizarea locuințelor din condominiu.

Art. 18 – “(1) Proprietarii sunt obligați să ia măsuri pentru consolidarea şi modernizarea condominiului, modernizarea echipamentelor, instalațiilor şi dotărilor aferente, montarea contoarelor pentru individualizarea consumurilor la nivel de proprietate individuală, reabilitarea termică în scopul creșterii performantei energetice, precum şi reabilitarea structural-arhitecturală a anvelopei condominiului pentru creșterea calității arhitectural-ambientale a acestuia, potrivit prevederilor legale, în condițiile menținerii aspectului armonios şi unitar al întregului condominiu, indiferent de natura intervențiilor“.

Totodată, Președintele asociației de proprietari şi membrii comitetului executiv pot fi remunerați pe baza unui contract de mandate, dar în același timp “răspund personal sau solidar, pentru daunele şi prejudiciile cauzate proprietarilor sau terților, după caz.

Ordinul ministrului Dezvoltării este afișat pentru 30 de zile, pe pagina instituției, timp în care se pot trimite opinii sau sugestii.

Sursa: MDRAP

Ai nevoie de Legea nr. 196/2018? Poți cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

Despre autor  ⁄ Traian Dobre

Comentarii

 • Răspunde
  Iancu
  noiembrie 1 2018

  S-a omis a se face precizarea legata de repartizarea cheltuielilor cu femeia de servici.
  De ani de zile aceste cheltuieli sint repartizare pe baza cotei indivize si nu pe nr de persoane.
  Ce-a ce face ca o pers. singura sa plateasca cit alte patru s-au sase persoane.
  Aceste cheltuieli au fost asociate chelt. de intretinere a utilajelor, inslalatiilor etc. .

 • Răspunde
  Mihai
  noiembrie 10 2018

  Buna ziua. Din cate stiu, si potrivit vechii legi 230 din 2007, omul de serviciu sau firma de curatenie se platea pe numarul de persoane. Insa, daca la o anume asociatie, locatarii – in situatia in care nu incalcau drepturile vreunui tert – decideau sa plateasca curatenia pe cota parte indiviza sau pe numarul de apartamente, ar fi fost normal sa nu se amestece nimeni in decizia lor, care ii privea pe ei si avea consecinte doar pentru ei.
  Statul roman – clasa politica – e cam intrusiv. Pacat ca romanii nu prea au reactii la ce se intampla si ii priveste.

 • Răspunde
  Vasile
  noiembrie 21 2018

  Pare ilogică plata curăţeniei după cota indiviză dar nu e chiar aşa.Dacă de pe un palier lipsesc 3 din 4 iar cel prezent este o bătrânică(sau tinerică dacă vreţi) e normal să se facă curat peste tot nu numai în faţa celui prezent.Cei prezenţi,în caz că-s foarte puţini nu şi-ar permite plata curăţeniei.Nu poţi face curăţenie doar pe cota celor prezenţi,ori e curat ori nu dai cu mopul.Suprafaţa dată spre curăţenie are o mărime dată de numărul de proprietăţi.Că mizerie fac unii şi alţii nu este adevărat dar nu înseamnă că se poate stabili o regulă pe acest lucru.Poate că ar fi corectă o ponderare 50/50% a celor două modalităţi.Unii vor să-şi cumpere un ap.într-un bloc pt. a-l revinde.Îl încălzesc vecinii,îi oferă securitate şi prin întreţinerea de ansamblu îi păstrează valoarea.E corect ca pr. să nu plătească pt. că stă în altă parte?

 • Răspunde
  Alexandra
  noiembrie 30 2018

  Odată cu apariția Legii 196/2018 au fost abrogate atât Legea 230/2007 cât și normele metodologice de aplicare a acestei legi. Care sunt noile norme metodologice? S-a schimbat ceva la calculul cotelor indivize?

Scrie un comentariu