Legea nr. 178/2020 pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 19/2020 privind organizarea și desfășurarea recensământului populației și locuințelor din România în anul 2021 a fost publicată în Monitorul Oficial.
Astfel, Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 19/ 2020 se aprobă cu anumite completări şi modificări. O noutate este inclusă la articolul 6, după alineatul (2):
“În cazul locuințelor ocupate de gospodării absente în totalitate, respectiv în care toți membrii unei gospodării sunt absenți, informațiile privind confirmarea absenței acestora, dar și cele legate de numărul persoanelor ce formează gospodăria respectivă și câteva caracteristici esențiale, precum sexul și vârsta, pot fi furnizate pe plan local de alte persoane, precum administratori de bloc, vecini, rude, în măsura în care dețin aceste informații”. prevede textul legii.
Persoanele absente temporar din gospodărie sunt înregistrate la reședința lor obișnuită, pe baza informațiilor furnizate de celelalte persoane din gospodărie.
De asemenea, o noutate privind recensământul de anul viitor se referă la unitățile administrativ-teritoriale. Acolo unde minoritățile naționale depășește pragul de 20% prevăzut de legislația în vigoare se vor asigura fiecărui recenzor chestionare-martor în formă tipărită în limba minorității naționale respective.
Conform legii, în perioada iulie-noiembrie 2021 se desfășoară, etapizat, recenzarea populației și locuințelor. Dar în funcție de evoluția unor evenimente la nivel național: pandemii, dezastre naturale, stări de alertă, stări de urgență, alegeri locale, alegeri parlamentare, referendumuri, modificarea perioadei de desfășurare a recensământului general agricol, care pot afecta desfășurarea recensământului, perioada de colectare a datelor poate fi modificată.
De asemenea, de menţionat este că cetățenii vor putea să se autorecenzeze, adică să completeze online, printr-un formular personal, datele pentru recensământ în perioada august-septembrie 2021. Aceste persoane vor avea dreptul, din partea angajatorului, la o zi liberă plătită.
(1) Persoanele salariate care se autorecenzează prin intermediul internetului au dreptul la o zi liberă, plătită, în scopul încurajării utilizării cu predilecție a acestei metode. Dovada autorecenzării on-line se realizează prin prezentarea codului de confirmare a încheierii cu succes a autorecenzării”, mai prevede documentul.
Împiedicarea persoanelor implicate în acțiunea de recensământ pentru efectuarea înregistrărilor ce fac obiectul recensământului sau refuzul furnizării informațiilor solicitate sau furnizarea de date eronate sau incomplete se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 3.000 lei pentru persoane fizice.
Firmele pot atrage amenzi de la 1.500 lei la 5.000 lei.
Rapid actualizată, platforma legislativă Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, mai ales în contexul decretării stării de urgență pe teritoriul României