Uniunea Europeană va putea produce în acest an primele vinuri bio, prin punerea în practică a unor norme privind etichetarea şi a unor noi reguli armonizate pentru creşterea transparenţei în domeniu, informează France Presse.

Noile reguli de etichetare se vor aplica începând cu recolta viticolă din această toamnă.

Condiţii pentru a beneficia de eticheta bio

Vinurile vor trebui să respecte anumite practici oenologice – acidul sorbic şi desulfurarea nu vor fi autorizate, iar nivelul de sulfiţi va trebui să fie foarte mic.

Vinurile bio europene vor trebui să aibă o concentraţie maximă de sulfiţi de 100mg la 1 litru de vin roşu (faţă de 150mg/litru la vinul roşu obişnuit) şi de 150mg la 1 litru de vin alb sau rose (faţă de 200mg/litru la vinul alb sau rose obişnuit).

Strugurii vor trebui produşi în condiţii biologice stricte, iar utilizarea pesticidelor va fi limitată.

Bruxellesul doreşte să se asigure că li se garantează consumatorilor că orice vin bio va fi produs pe baza unor reguli mai stricte.

În acelaşi timp, UE vrea să-şi consolideze poziţia la nivel internaţional în acest domeniu, în condiţiile în care vinuri bio sunt deja produse în SUA, Chile, Australia şi Africa de Sud.

Suprafaţa cultivată cu struguri pentru vin bio în Uniunea Europeană este estimată la 75.000 hectare, dintr-un total de 3,5 milioane de hectare. Cele mai mari suprafeţe de acest fel se găsesc în Italia (30.341 ha), Franţa (21.403 ha) şi Spania (17.665 ha), adaugă AFP.

Sursa: Agerpres

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here