Peste o sută de parlamentari au inițat un proiect legislativ care prevede prelungirea termenului minim de trimitere a copiilor instituționalizați în centre care oferă servicii de tip rezidențial, de la 3 ani la 7 ani.

Mai exact este vorba despre copiii din centrele de plasament care sunt în îngrijirea asistenților maternali până la vârsta de 3 ani, iar dacă nu sunt adoptați, sunt trimiși în sistemul instituționalizat, conform Legii nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului.

Inițiatorii aduc ca argument o serie de studii de specialitate, conform cărora și copiii de 3 ani recuperează cu greu perioada în care au fost în centrele de plasament, dacă sunt adoptați, necesitatea protecției sociale constând în acordarea unui sprijin de tip plasament rezidențial până la o vârstă mai mare, de 7 ani:

“Este dovedit că impactul nociv asupra integrării sociale nu este restrâns la neglijarea până la vârsta de 3 ani, ci continuă și după acest prag. Copiii care au părăsit centrele de plasament până la 3 ani au putut recupera întârzierile iniţiale, însă cu costuri și eforturi considerabil mai mari. Lipsa personalului calificat, condițiile deficitare și aglomerarea contribuie la o dezvoltare emoțională semnificativ încetinită a copiilor crescuți în centre”, mai susțin inițiatorii în expunerea de motive a proiectului.

Excepție vor face copiii care au handicap sau au nevoie de îngrijiri specializat într-un centru de plasament – pentru ceilalți, vârsta minimă se prelungește de la 3 la 7 ani.

Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, art. 64 alin. (1) și alin. (2) se modifică și vor avea următorul cuprins:

“(1) Plasamentul copilului care nu a împlinit vârsta de 7 ani poate fi dispus numai la familia extinsă, substitutivă, sau la asistent maternal, plasamentul acestuia într-un serviciu de tip rezidențial fiind interzis.

(2) Prin excepție de la prevederile alin. (1), se poate stabili plasamentul într-un serviciu de tip rezidențial al copilului mai mic de 7 ani, în situația în care acesta prezintă handicapuri grave, cu dependență de îngrijiri în servicii de tip rezidențial specializate.”

Proiectul de modificare a Legii nr. 272/2004 este supus dezbaterii publice la Senat, în procedură de urgență.

Ai nevoie de Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here