Ordinul nr. 163/2021 pentru furnizarea de informații privind prezența unor substanțe sau produse care pot cauza alergii sau intoleranță în produsele alimentare neambalate a fost publicat în Monitorul Oficial şi va intra în vigoare din 14 iulie.

Prezentul ordin stabilește modalitățile în care se va furnizarea de informații privind prezența unor substanțe sau produse care pot cauza alergii sau intoleranță pentru produsele alimentare nepreambalate.

Informațiile privind substanțele sau produsele care pot cauza alergii sau intoleranță menționate în anexa II la Regulamentul (UE) nr. 1.169/2011 trebuie să fie înscrise într-un loc vizibil, ușor accesibil, lizibil, de neșters și nu trebuie să fie ascunse de alte materiale scrise sau fotografice, astfel:

  1. prin indicarea locului sau a dispozitivului prin care informația privind substanțele sau produsele respective este disponibilă sau, dacă este cazul, pentru elemente suplimentare, o informație care invită consumatorul să se adreseze personalului unității. La raft sau în vitrina frigorifică, pe eticheta de preț, precum și în orice material informativ, după denumirea fiecărui produs alimentar/băutură care are în compoziție substanțe sau produse amintite se va înscrie “conține:…” urmat de numele substanței sau al produsului care poate cauza alergii sau intoleranță
  2. prin indicarea substanțelor sau a produselor care pot cauza alergii sau intoleranță din produsele alimentare/băuturile comercializate de unitățile de restaurație colectivă, în locurile unde sunt prezentate preparatele (precum meniu, panou, afiș sau ecran). În meniu/lista meniu, panou, afiș sau ecran, eticheta de preț sau ambalajul de transport, precum și în orice material informativ, după denumirea ingredientului component al porției de mâncare/băutură se înscrie între paranteze “conține:…” urmat de numele substanțelor sau al produselor care pot cauza alergii sau intoleranță.

Dacă produsele alimentare nepreambalate sunt oferite spre vânzare în mai multe locuri diferite în cadrul aceleiași unități, aceste informații sunt prezentate consumatorului la fiecare dintre aceste locuri.

Pentru produsele alimentare nepreambalate oferite spre vânzare prin intermediul unei tehnici de comunicare la distanță, informațiile privind substanțele sau produsele care pot cauza alergii sau intoleranță figurează pe suportul de vânzare la distanță, sub forma prezentată la alin. (2) lit. a) și b), pe eticheta de preț sau ambalajul de transport, precum și în orice material informativ.

Informațiile privind substanțele sau produsele care pot cauza alergii sau intoleranță menționate în anexa II la Regulamentul (UE) nr. 1.169/2011 se înscriu cu caractere grafice diferite de restul înscrisurilor, astfel încât să fie puse în evidență.

www.lege5.roRapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii.  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here