Norma nr. 30/2022 pentru modificarea şi completarea Normei Autorităţii de Supraveghere Financiară nr. 20/2017 privind asigurările auto din România va intra în vigoare la 01 februarie 2023. 

Potrivit acesteia, asigurătorii RCA transmit prin sistem informatic către baza de date cu asigurările obligatorii de răspundere civilă auto încheiate pe teritoriul României informaţii complete şi corecte referitoare la contractele RCA încheiate pentru vehiculele înmatriculate sau înregistrate şi pentru cele care urmează a fi înmatriculate sau înregistrate în România, inclusiv:

a) valabilitatea contractului RCA;

b) data denunţării, rezilierii, suspendării contractului RCA, după caz;

c) numele, prenumele, CNP, seria şi numărul CI/BI ale conducătorilor auto declaraţi;

d) informaţii privind decontarea directă, în situaţia în care contractul RCA a fost emis cu agrearea de către părţi a modalităţii de decontare directă şi dacă dauna este instrumentată prin această modalitate;

e) informaţii privind răscumpărarea, în conformitate cu prevederile art. 2 pct. 23 din Legea nr. 132/2017, cu modificările şi completările ulterioare;

f) clasa bonus-malus.

În scopul supravegherii activităţii de asigurare desfăşurate de către asigurătorii RCA, BAAR pune la dispoziţia A.S.F. mijloacele tehnice necesare accesării în timp real a tuturor informaţiilor transmise de către societăţi în baza de date cu asigurările obligatorii de răspundere civilă auto încheiate pe teritoriul României.

www.lege5.roRapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here