Guvernul a aprobat o hotărâre ce aduce modificări și completări cadrului legislativ privind combaterea risipei alimentare. Legea nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare a fost actualizată prin Legea nr. 49/2024, care introduce obligații noi pentru operatorii din sectorul agroalimentar.
Aceștia trebuie să adopte măsuri obligatorii pentru prevenirea risipei alimentare, în vederea atingerii obiectivului de reducere cu 50% a risipei de alimente până în 2030, conform Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă.
Hotărârea guvernamentală recent adoptată actualizează normele metodologice de aplicare a legii, punând accent pe creșterea conștientizării și responsabilizării operatorilor economici în combaterea risipei alimentare. De asemenea, urmărește mărirea cantității de alimente donate și asigurarea unei gestionări și monitorizări eficiente a măsurilor de prevenire a risipei alimentare prin crearea unei Platforme naționale dedicate acestui scop. Totodată, se prevede elaborarea Strategiei naționale pentru prevenirea și reducerea risipei alimentare.
Conform noilor reglementări, operatorii economici sunt obligați să implementeze cel puțin două măsuri de prevenire a risipei alimentare înainte de a dispune neutralizarea deșeurilor alimentare. Aceștia trebuie să încarce, până la 31 martie, pentru perioada cuprinsă în intervalul 1 ianuarie – 31 decembrie a anului precedent, în Platforma națională pentru prevenirea și reducerea risipei alimentare, planurile anuale de reducere a risipei alimentare (pentru agenții economici recunoscuți ca receptori) și rapoartele privind cantitatea de alimente donate sau transferate cu titlu gratuit (pentru agenții economici recunoscuți ca donatori).
Vezi aici Legea nr. 217/2016
Vez aici alte articole despre combaterea risipei alimentare