Guvernul a adoptat recent o ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea Legii nr. 96/2000 privind organizarea și funcționareacare Băncii de Export-Import a României (EximBank) și în sprijinul oferit de Banca de Investiții și Dezvoltare (BID).
Aceste schimbări sunt destinate să includă activitățile derulate de Exim în portofoliul BID, facilitând mobilizarea de resurse publice și private pentru a susține investiții esențiale în infrastructură, cercetare-dezvoltare și protecția mediului.
Noile reglementări vor permite EximBank să consolideze sprijinul acordat exporturilor românești și investițiilor internaționale printr-o serie de instrumente financiare. Astfel, banca va utiliza finanțări, garanții și asigurări specifice agențiilor de credite de export din UE pentru a facilita tranzacțiile internaționale și investițiile românești în afara țării.
Începând cu septembrie 2025, Exim va suspenda lansarea de noi produse de garantare și finanțare în numele statului, exceptând activitățile sale ca agenție de credite de export (ECA). Cu toate acestea, banca va continua să administreze angajamentele existente până la finalizarea acestora, asigurând continuitate și stabilitate.
Ca urmare a modificării mandatului Exim, fondurile pe care le administrează sunt acum structurate în două categorii: un fond pentru susținerea creditelor de export, a tranzacțiilor internaționale și a investițiilor românești externe (ECA), și un fond destinat gestionării angajamentelor financiare și de garantare existente până la 30.09.2025.
Având în vedere rolul BID ca instituție națională de dezvoltare, actul normativ propune ca aceasta să participe și să fie reprezentată, prin mandat guvernamental, în inițiative și fonduri regionale de investiții, precum Fondul de inovare al FEI sau Fondul FI3M. Finanțarea ar urma să fie asigurată din bugetul de stat sau alte surse legale.
De asemenea, în contextul epuizării fondurilor europene de prefinanțare pentru programele 2021-2027 și a situației bugetare actuale, ordonanța de urgență oferă un cadru flexibil pentru utilizarea fondurilor europene nerambursabile din PNRR (tranșe primite de la Comisia Europeană pe baza cheltuielilor pentru atingerea jaloanelor și țintelor) sau a fondurilor bugetare prevăzute de OUG 133/2021.
Acest mecanism va fi aplicat și pentru a asigura fondurile necesare rambursării cheltuielilor eligibile în vederea încheierii perioadei de programare 2014-2020.
Pentru a sprijini dezvoltarea economică, plafonul datoriei publice a fost ridicat la 53% din PIB, permițând statului să atragă fonduri suplimentare pentru planurile de finanțare din 2024 și pentru nevoile de prefinanțare din 2025. Această flexibilitate bugetară va contribui la stabilitatea financiară și susținerea unor investiții pe termen lung.
Vezi aici Legea 96/2000 actualizată la zi
Vezi aici alte articole despre EximBank