O inițiativă legislativă depusă în penultima zi de dinaintea perioadei de vacanță electorală la Camera deputaților prevede noi condiții pentru experiența pe care trebuie să o aibă membrii numiți ai Autorității de Supraveghere Financiară.

Dacă până acum erau de ajuns studiile bancare sau nebancare și o experiență profesională de 8 ani, parlamentarii propun ca domeniul să fie extins cu experiența în domeniul pieței de capital, al pensiilor și al asigurărilor, având în vedere că acestea sunt și categoriile pe care le vor controla și supraveghea viitorii membri ai ASF.

“Legiuitorul a prevăzut condiții și experiență profesională în domeniul financiar, al instituțiilor de credit și/sau al instituțiilor financiare nebancare, sferă de competență care se află la Banca Națională a României și nicidecum la ASF. S-a ajuns, astfel, să se acrediteze ideea că un membru al Consiliului ASF care are experiență într-o sucursală bancară sau într-o altă instituție cu spefici financiar, este sufiecent de bine pregătit în domeniile de competență ale ASF, pe care nu le cunoaște sau nu a avut niciodată tangență”, mai susțin inițiatorii proiectului legislativ în expunerea de motive.

Tocmai din cauza faptului că ASF este instituție de supraveghere, iar membrii ei, executivi sau neexecutivi trebuie să aibă o competență incontestabilă și o cunoaștere deosebită a tuturor domeniilor pe care le controlează Autoritatea, trebuie modificată legea, astfel încât conducerea acestei instituții să fie mai presus de orice bănuieli.

La art. 9, alin. (1) se modifică și va avea următorul cuprins:

„a1) să aibă studii superioare de lungă durată, absolvite cu diplomă de licență, în specializarea finanțe, bănci, asigurări și burse de valori.

a2) să aibă o experiență profesională în domeniul piețelor de capital, al asigurărilor sau al pensiilor administrate privat de minimum 8 ani de la data absolvirii studiilor prevăzute la lit. a1)”

Proiectul legislativ mai prevede și condiții noi pentru revocarea membrilor ASF, pe motiv că actuala legislație nu este extrem de clar în această privință. Noua procedură trebuie să treacă prin Parlament, în ședința comună a celor două camere, la propunerea comisiilor de specialitate.

Singurele situații când unul dintre cei 9 membri ai ASF poate fi revocat din funcție fără avizul Parlamentului sunt cele legate de comiterea unor infracțiuni în exercitarea funcției, producerea unor prejudicii, îndeplinirea cu rea-credință a funcției sau dacă nu mai îndeplinește condițiile necesare acestei poziții.

Autoritatea de Supraveghere Fianciară este condusă de un Consiliu format din 9 membri executivi și neeexecutivi și are aproximativ 500 de angajați. Salariile ASF au fost mai mereu ținta unor articole de presă sau inițiative legislative, deoarece sunt considerate printre cele mai mari din țară.

Ai nevoie de OUG nr. 93/2012 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autorităţii de Supraveghere Financiară? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF sau MOBI, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here