Toți consilierii, locali sau județeni, vor putea vota pentru alegerea viceprimarilor și vicepreședinților de consiliu, dacă inițiativa legislativă depusă în acest sens la Camera Deputaților va fi votată. Propunerea legislativă referitoare la modificarea şi completarea Legii nr. 215/2001 a administraţiei publice locale, precum şi a Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, modifică toate articolele care cuprind, în acest moment, conflictual de interese referitor la acet tip de vot.

Argumentele celor 28 de inițiatori ai modificării legii sunt legate de statutul de ales al viceprimarului și vicepreședintelui de consiliu județean, și nu numirea lor în funcție. Astfel, alegerea se face, conform legii, de membrii CJ-ului, după validarea mandatelor consilierilor aleși:

“Așadar, toți cei care au calitatea de consilier local, respectiv județean, au capacitatea și dreptul de a vota pentru alegerea viceprimarului, respectiv a președintelui și vicepreședintelui. Interdicția candidaților de a participa la vot ar însemna o limitare a drepturilor lor electorale în absența unei hotărâri judecătorești”, se mai arată în expunerea de motive a proiectului legislativ.

Legea nr. 215 din 23 aprilie 2001. Art. 46, alin. (1) se modifică și va avea următorul cuprins:

„(1) Nu poate lua parte la deliberare și la adoptarea hotărârilor consilierul local care, fie personal, fie prin soț, soție, afini sau rude până la gradul al patrulea inclusiv, are un interes patrimonial în problema supusă dezbaterii consiliului local, cu excepția situațiilor prevăzute de art. 57 alin. (41) și art. 101 alin. (31).

Art. 57

„(41) Consilierul local care candidează la funcția de viceprimar, precum și viceprimarul în funcție a cărui schimbare se propune, poate lua parte la votul consiliului local prin care este ales, respectiv schimbat din funcție.

Art. 101

„(31) Consilierul județean care candidează la funcția de președinte sau vicepreședinte, precum și președintele și vicepreședintele în funcție a cărui schimbare se propune, poate lua parte la votul consiliului județean prin care este ales, respectiv schimbat din funcție.”

Inițiativa legislativă a celor 28 de deputați și senatori din coaliția PSD-ALDE a fost înregistrată în Camera Deputaților pe 13 februarie și așteaptă avizele Guvernului și Consiliului Legislativ pentru a intra la dezbatere și vot final, până la data de 14 aprilie 2017.

Ai nevoie de Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF sau MOBI, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here