Ministerul Educației a anunțat lansarea în consultare publică a două proiecte de acte normative privind educația timpurie și învățământului primar. Începând cu anul școlar 2024-2025, raportul descriptiv va fi implementat la finalul grădiniței și al clasei I.
Acest raport va furniza informații esențiale pentru părinți și va facilita tranziția copiilor de la învățământul preșcolar la cel primar.
Proiectele de acte normative prevăd structura competențelor necesare unui profesor pe șapte domenii. În plus, în funcție de cele trei etape ale carierei didactice – licențierea, gradul didactic II și gradul didactic I, profesorii vor trebui să îndeplinească anumite standarde profesionale.
Conform proiectului, profesorii care predau la creșă și la grădiniță trebuie să cunoască și să respecte individualitatea fiecărui copil și mecanismele sale de autoreglare în funcție de nevoile emoționale, ritmul de dezvoltare și contextul familial și social.
De asemenea, cadrele didactice trebuie să evalueze progresul copiilor utilizând metode și instrumente specifice educației timpurii, precum și indicatori comportamentali incluși în fișa de apreciere a progresului individual al copilului.
În ceea ce privește raportul descriptiv, proiectul prevede ca profesorii să informeze părinții despre existența, utilitatea și structura acestuia la finalul grupei mari a grădiniței.
Cadrele didactice de la grupa mare a grădiniței vor consemna în Caietul de observații și în Fișa de apreciere a progresului copilului informații privind comportamentele manifestate de copii pe durata învățământului preșcolar. Aceste informații, împreună cu consultarea indicatorilor din Profilul de formare al absolventului sau din Reperele fundamentale în învățarea și dezvoltarea timpurie a copilului, vor sprijini completarea Raportului descriptiv de evaluare.
Raportul va fi completat de cadrele didactice, în colaborare cu consilierul școlar angajat al unității de învățământ sau desemnat de CJRAE/CMBRAE, folosind informațiile colectate și discuțiile cu părinții copilului, conform actelor normative publicate de Ministerul Educației.
Vezi aici acte relevante despre educația timpurie
Vez aici alte articole despre educație timpurie