Ordinul nr. 1513/2020 care schimbă procedurile prin care pacienții COVID sunt preluați de spitale și aduce noutăţi privind pacienții asimptomatici a fost publicat în monitorul Oficial.

Documentul stabileşte modalitatea de aplicare a măsurilor în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic de infectare cu virusul SARS-CoV-2 de către direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București, de către Institutul Național de Sănătate Publică, de către unitățile sanitare, precum și de către serviciile de ambulanță și de medicii de familie.

Potrivit documentului, un pacient care are simptome de infecție respiratorie acută, trebuie să sune la numărul unic de urgență 112 și la medicul de familie și să aștepte, fără să părăsească locul din care a sunat, venirea ambulanței.

Ambulanţa îl va transporta la o unitate medicală pentru o examinare a simptomelor iar în funcție de rezultatele consultului clinic și de rezultatele examenelor paraclinice, medicul care-i examinează decide internarea în secție de spital, în spații special desemnate sau în locații alternative atașate unităților sanitare ori izolarea la domiciliu.

Parcursul pacientului cu simptomatologie specifică COVID-19:

Pacienții care au simptomatologie de COVID, pe care medicii o pot vedea la un CT sau în urma unei radiografii, chiar dacă testul COVID este negativ, vor fi tratați ca și pacienții COVID, deci ca fiind infectați și va fi repetat testul la 48 de ore.

Pacienții confirmați cu COVID-19 sunt direcționați apoi de către DSP-uri, tot prin serviciile de ambulanță, pentru evaluare la spitale. Transportul lor se prioritizează în funcție de gravitatea pacientului respectiv.

Pacienții asimptomatici, dar fără modificări biologice pot fi izolați în spital sau acasă, în funcție de ce decide medicul, iar pacientul asimptomatic cu factori de risc sau forme ușoare poate fi izolat în spitalele de fază 1 sau 2 sau acasă, decizia aparținând tot medicului.

Formele medii și severe vor fi internate în spitale care au terapie intensivă, iar perioada de internare o stabilește medicul.

Noutăţi privind urgențele medicale la pacienții COVID:

– urgențele medico-chirurgicale aflate în departamentele UPU sau internate în spitale non-COVID-19 și confirmate COVID-19 pe parcursul spitalizării vor fi transferate în spitale- suport, numai după rezolvarea urgenței medico-chirurgicale și stabilizarea clinică a pacientului, iar ulterior în spitale de faza I sau a II-a;

– urgențele medico-chirurgicale cu COVID-19 din spitale de faza I sau a II-a, fără posibilități de rezolvare în aceste spitale, vor fi transferate în spitale-suport cu servicii corespunzătoare, luând toate măsurile de izolare epidemiologică necesare și cu avertizarea în prealabil a unității sanitare unde pacientul se transferă;

În document sunt precizate şi criteriile de internare și de externare în cazul pacienților COVID. Aşadar pacienții asimptomatici, care nu au modificări biologice pot fi izolați în spital sau acasă, în funcție de cum decide medicul, iar vindecarea lor va fi stabilită de către medicul de familie.

Dacă sunt izolați acasă, ei vor rămâne în izolare timp de 14 zile, iar medicul de familie trebuie să le supravegheze telefonic, zilnic, starea de sănătate.

Dacă medicul va constata că în cele 14 zile nu apar simptome de boală, va face o scrisoare medicală către DSP și astfel, respectivul pacient va fi declarat vindecat,  va apărea în statistica persoanelor vindecate.

Persoanele asimptomatice, nu va trebui să facă din nou testarea după cele 14 zile de izolare şi pot intra în comunitate dar cu condiția ca alte zece zile, după cele 14 de izolare, să păstreze distanța și să poarte mască.

www.lege5.roRapid actualizată, platforma legislativă Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, mai ales în contexul decretării stării de urgență pe teritoriul României

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here