14 Octombrie, 2019

Noi persoane scutite de la impozitul pe clădire, teren şi mijloc de transport

Legea nr. 111/2018, publicată la sfârşitul săptămânii trecute în Monitorul Oficial, aduce câteva modificări Codului fiscal, extinzând categoriile de persoane ce beneficiază de scutire pentru plata taxelor locale asupra impozitului pe clădiri sau a impozitului pe teren.

În esență, legea păstrează scutirea la plată a impozitului pentru clădirea folosită ca domiciliu în proprietate sau în copoprietate pentru persoanele cu handicap grav sau accentuat, respectiv gradul I de invaliditate și extinde scutirea la plata impozitului pe clădiri pentru persoanele care supraveghează, au în îngrijire sau în întreținere persoane cu handicap grav sau accentuat, respectiv gradul I de invaliditate. Scutirea se acordă pe perioada în care se exercită această îngrijire.

Din punct de vedere procedural, scutirea operează de la data de 1 a lunii următoare celei în care sunt prezentate documentele justificative la Direcția de taxe locale.

În mod similar, terenul aferent locuinței deținute de persoanele menționate mai sus, este scutit de impozit la bugetul local.

De asemenea, legea păstrează scutirea pentru impozitul la bugetul local pentru mijloacele de transport aflate în proprietatea sau coproprietatea persoanelor cu handicap grav sau accentuat şi a persoanelor încadrate în gradul I de invaliditate și extinde această scutire pentru persoanele care au în îngrijire, supraveghere şi întreţinere persoane cu handicap grav sau accentuat şi persoane încadrate în gradul I de invaliditate, pentru un singur mijloc de transport, la alegerea contribuabilului.

Similar celorlalte impozite scutite la plată, scutirea se aplică cu data de 1 a lunii următoare celei în care au fost depuse documentele justificative la Direcția de impozite și taxe locale.

Ai nevoie de Codul fiscal? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

Despre autor  ⁄ Adrian Benţa

Adrian Benta este membru al Camerei Consultanților Fiscali (2007), auditor financiar stagiar, membru CAFR (2010). Are o experienţă de peste 13 ani în conducerea contabilităţii şi fiscalitatea societăţii comerciale şi conduce un cabinet propriu de consultanţă fiscală. Contact: adrian@bentaconsult.ro.

Comentarii

 • Răspunde
  Pancu
  mai 21 2018

  Persoanele cu handicap accentuat care lucrează jumătate de norma .De ce facilități se bucură la platit sa taxelor și impozitelor (CAS,CASS,Impozit pe salar)

 • Răspunde
  iulie 9 2018

  Buna ziua sunt Mama un baietel cu grad grav de handicap cu certifict de handicap dobandit PE teritoriul italiei el find nascut in Italia pot beneficia de reducerea Platì la impozitul PE Masina .multumesc.

 • Răspunde
  Florentina
  august 3 2018

  Buna ziua …am băiețel cu handicap grav , certificat obținut în decembrie 2017. Am depus actele pt scutirea impozitului la apartament și a fost aprobat pt 2019. Însă înainte în martie 2017 am depus certificatul băiatului pt scutirea pe anul 2018 ( care deasemenea a fost aprobat) . Întrebare : in luna august 2018 mia venit înștiințare căci conform legii 111/mai 2018 scutirea se aplică abia începând cu luna aeptembrie 2018 …și că pe anul 2018 nu dispun de reducere decât pt cele 4 luni rămase în acest an. Cum este posibil având în vedere că am depus actele in 2017 pt anul 2018 …..ce se întâmplă cu perioada ianuarie 2018- august 2018…de ce nu mi se mai ia în calcul scutirea conform legii și a certificatului de handicap depus deja la registratura ? Mulțumesc. Poate nu înțeleg eu legea foarte bine , însă ….eu când am obținut certificatul in 2017 martie mi sa spus că nu se mai face scutirea pe acel an și voi dispune în 2018 . Acum că sa făcut modificare in mai 2018 imediat am fost băgată la plata . Poate cineva îmi poate explica …poate totuși nu înțeleg eu ceea ce trebuie .și inca o întrebare fac din nou alta cerere și alt dosar în decembrie 2018 pentru anul 2019? Că poate iar mă trezesc ca am de plata :( . Menționez deasemenea că legea a fost dată in mai 2018 iar administrația financiară a trimis inariintarea ,,doar pt că așa au vrut ei , desi nu era obligația lor ,, …în august 2018 …trebuie că noi muritorii de rând sa facem dreptul și să urmărim legile și reglementările ulterioare doar că sa nu ne trezim datornici fara să știm ? Mulțumesc anticipat pentru atentie

 • Răspunde
  Angela
  septembrie 12 2018

  Art. 464 (3) Scutirea sau reducerea de la plata impozitului/taxei, se aplică începând cu data de 1 ianuarie a anului următor celui în care persoana depune documentele justificative(.Codul fiscal)

 • Răspunde
  Ciprian
  decembrie 5 2018

  Buna ziua,sunt o persoana cu dizabilitati incadrat cu handicap accentuat .Am o firma intreprindere individuala (PFA) care normal nu este juridic este persoana fizica autorizata.De ce taxe si impozite pot beneficia din partea FISCULUI si al Primariei sau Consiliului Local? Daca pot fi scutit la Chirii,Taxe pentru spatiul unde i-mi desfasor activitatea.Am inteles ca, sa modificat legea 448/2006 mult si nu gasesc ceva concret pe internet ear angajatii institutelor locale nu stiu nimic din legea 448/2006 decat de scutire la auto si impozit pe pamant. P.S. ART.26 din legea Nr.448/2006 as vrea sa stiu ce mai este bun din ea.Va multumesc Frumos si astept un raspuns din partea dv.

 • Răspunde
  Ramona
  decembrie 5 2018

  Sotul meu beneficiaza de scutirea de impozit pe locuinta fiind incadrat in categoria persoanelor cu handicap grav. La subsolul blocului avem garajul in suprafata de 50 m patrati care chiar daca figureaza im cf ca si garaj este interpretata de cei de la taxe si impozite alta locuinta pt care se percepe impozit. Este posibil asa ceva? Scutire pt casa , masina dar nu si pt garaj! Daca puteti sa ma lamuriti va multumesc ‘

 • Răspunde
  Nicolae Codrea
  ianuarie 16 2019

  Bună seara, am făcut o probă pentru faptul că rubricile nu corespund.. Dar doresc să întreb dacă .scutirile de impozit, pentru clădirea de locuit, terenul aferent şi mijlocul de transport pentru persoanele cu handicap grav , fie ei minori sau majori cu întreţinere de către părinţi, membri ai familiei si însoţitori legali, în baza Art.456 al 1 lit.t BENEFICIAZĂ DE ACESTE SCUTIRI ??? La Serv. Financiar al Primăriei Sighişoara ni s- a respins depunerea actelor pentru faptul că legea modificată se referă NUMAI PENTRU MINORI??? VĂ RUGĂM SĂ NE LĂMURIŢI CU ACEST ASPECT .şi cu CINE ELIBEREAZĂ CEREREA TIP???, întrucât aceasta pe internet este cu antetul unor primări şi nu pot fi descărcate de către noi?. CU MULŢUMIRI, … 16 ian. 2019.

 • Răspunde
  CORNELIA
  ianuarie 29 2019

  Stimata institutie..va rog..traiesc o mare neintelegere de modul cum se interpreteaza legile tarii mele…Da sunt si eu si sotul persoane cu dizabilitati ..gradul..accentuat ….eu din nastere si sotul meu din anul 2015..Acuma sotul este este mult mai grav grav afectiuni canceroase in stadiu foarte avansat… dar nu mai putem sa mergem sa revizuim incadrarea in grad de handicap asa este..si asa ramane ..pina la sfirsitul nosyru pentru ca suntem si ..batrini…Neitelegerea mea este…Locuim cu domiciliu in acest imobil din ..Timisoara str.x…din anul 1983 si pina in prezent…Pina in 2015 locuinta de domiciliu a fost si proprietate personala…dar in acest an sotul meu a avut un grav..grav accident rutier..dupa care a ramas cu handicap grav…Din cauza procedurilor juridice si pentru faptul ca fica noastra cu domiciliu in Germania sa fie sigura ca ei ii v-a ramane locuinta am procedat la donatia apartamentului ficei noastre cu mentiunea..uzufruct viager pina la moartea noastra asupra imobilului…Am prezentat contractul de donatie si la unitatile fiscale …fica noastra a fost trecuta proprietara cu obligatia platii dipn 2015 a impozitului pentru apartament…iar noua fostii proprietari..persoane cu handicap desi locuim in aceiasi locuinta…nu mai avem dreptul la scutirea la impozitul pentru locuinta in care locuim…pentru ca nu mai suntem proprierari..asa ne comunica agentia fiscala din Timisoara…si din 2015 platim impozit pentru locuinta de domiciliu…Va rog din suflet…care este realitatea realitatii acestor reglementari…unde sa apelam la cistigarea drepturilor persoanelor cu dizabilitati…unde ne incadram….si ce sa facem ca sa ni se respecte drepturile pers.cu dizabilitati pentru chiar incadrarea noastra este corecta in aceasta categorie de cetateni ai tarii noastre…Deci nu am plecat din locuinta noastra…fata noastra ne sprijina din Germania pentru serviciile de ingrijirea noastra.. …si nu ..nu cred ca meritam aceasta pedeapsa legislativa care sigur nu este corect interpretata….Va multumim pentru intelegere…si va rugam indrumati-ne unde si cum sa ne cautam drepturile cuvenite.Cu tot respectul multumesc…

  • Răspunde
   alberto
   aprilie 2 2019

   Am citit situatia dvs si va pot spune ca este solutie.
   Fata dvs poate sa ceara scutirea de impozit pentru voi. In momentul depunerii dosarului pentru scutire de impozit trebuie doar sa completeze o declaratie conform ca este ingrijitorul sotului dvs.

   Legea spune ca sunt scutiti de impozit nu doar persoanele cu handicap, si cei care sunt trecuti ca ingrijitori ai unei persoane cu handicap grav.

   Asadar aveti aceasta posibilitate. Insa pentru aceasta trebuie sa se prezinte fata dvs personal pentru a face aceasta cerere.

 • Răspunde
  Ovidiu
  februarie 21 2019

  Beneficiez de scutire impozit pe cladire anul in curs ,daca am certificat handicap accentuat din luna februarie anul curent.

  • Răspunde
   alberto
   aprilie 2 2019

   Scutirea de impozit se face pentru perioada valabilitatii certificatului.
   Daca certificatul incepe din februarie atunci veti fi scutit de impozitul pe 11 luni din cele 12 ale anului. Veti avea de platit deci valoarea corespunzatoare a impozitului pentru luna ianuarie.

 • Răspunde
  cosmin
  martie 13 2019

  Buna ziua! sunt insotitorul personal al mamei mele ,Vroiam sa intreb daca scutiri ptr partille comuna la asociatia de propiteari exista ptr insotitori?

  • Răspunde
   alberto
   aprilie 2 2019

   Scutirile sunt referitoare doar la masini sau case/apartamente (proprietati personale)
   Daca dvs (sau persoana cu handicap pe care o ingrijiti) este in anumita asociatie sau organizatie, nu sunteti scutita de obligatiile de plata la ele, deoarece acestea nu fac parte din Primarie.

 • Răspunde
  Georgeta
  martie 13 2019

  Buna ziua
  Scutitea pt impozit pe locuință pt. Cei cu handicap se aplică și pt soț sau numai 50 la sută doar pt cel bolnav?

  • Răspunde
   alberto
   aprilie 2 2019

   G, scutirea se aplica unei singure persoane: ori persoanei cu handicapul respectiv, ori insotitorului ( sot, parinte, etc)

 • Răspunde
  Ion
  martie 13 2019

  Buna ziua
  Am o decizie medicala a incapacitatii de munca cu gradul 1 de invaliditate.intrebarea mea este daca beneficiez de scutire a impozitului pe teren si cladiri?

 • Răspunde
  Maria
  martie 15 2019

  Dar apartamentul este pe dv sau pe băiat. Am și eu un băietel

  • Răspunde
   alberto
   aprilie 2 2019

   scutirea de impozit este pentru persoana invalida sau pentru insotitorul acelei persoane. Depinde de asemenea si de gradul de handicap.
   Cand faceti cerere trebuie doar sa completati un formular in care va asumati raspunderea de insotitor al copilului cu handicap si ca urmare sunteti indreptatita dumneavoastra pentru scutirea impozitului pe apartament.

 • Răspunde
  Dan
  aprilie 19 2019

  În calitate de tutore prin sentința, a mamei mele pusa sub interdicție în 2016 cu handicap grav, internata în centru privat din 2015 . Am incheiat contract de vânzare _cumpărare cu uzufruct pt apartament în 2004 , beneficiez de scutire ? Dacă da, în baza cărui articol si lege. Mulțumesc

 • Răspunde
  Lucian
  iunie 1 2019

  Buna ziua! Locuiesc in casa parintilor, ei fiind proprietari, ambii decedati. Stiam de o lege in care spune ca imobilul este scutit de taxa si impozit la bugetul local dupa un termen de ani de la moartea proprietarului. E adevarat? Dupa cat timp de la moartea mamei, ea fiind propietarul, casa este scutita de taxa si impozit? Va multumesc!

 • Răspunde
  rodica
  septembrie 6 2019

  o persoana cu handicap poate beneficia de scutire de impozit pentru domiciliul de rezidenta,daca nu este proprietar la domiciliul stabil de pe buletin? domiciliul stabil este pe timisoara unde nu este proprietar,iar certificatul de handicapca si domiciliul de resedinta este pe mehedinti

 • Răspunde
  FLORENTINA
  septembrie 9 2019

  Sunt mama unui tanar incadrat cu handicap accentuat. Baiatul are 19 ani si e student in primul an la tehnica dentara. Putem depune la primarie certificatul pt scutirea taxelor si impozitelor atat a casei cat si a masinii?

 • Răspunde
  marin
  septembrie 14 2019

  Buna ziua as vrea sa stiu si eu daca am o propietate unde locuiesc si mai am o propietate sant o persoana cu handicap accentuat am un autoturizm pentru transportul meu la doctor si diferite locuri am handicap locomotor obosesc foarte repede si am 3 0perati pe cord deschis as vrea sa stiu ce drepturi am la platirea taxelor la fisc?

 • Răspunde
  Daniel
  septembrie 15 2019

  Buna o întrebare sunt recunocut cu hadicap 66/ la suta in Europa
  Pot binficiea de reduceri ipozit pe casa

 • Răspunde
  Daniel
  septembrie 15 2019

  Buna o întrebare sunt recunocut cu hadicap 66/ la suta in Europa
  Pot binficiea de reduceri ipozit pe casa in romîniea

Scrie un comentariu