12 Noiembrie, 2019

Noi obligaţii pentru agresorul împotriva căruia a fost emis ordin de protecţie

Agresorul împotriva căruia a fost emis un ordin de protecţie poate fi obligat de către instanţa de judecată să se prezinte periodic la secţia de poliţie şi să dea informaţii privind noua lui locuinţă. Măsurile se aplică începând de sâmbâtă, 1 aprilie 2017, când intră în vigoare modificările aduse de Legea nr. 35/2017 asupra Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței în familie.

Actul normativ de bază stabileşte că persoana a cărei viaţă, integritate fizică sau psihică ori libertate este pusă în pericol printr-un act de violenţă din partea unui membru al familiei poate solicita instanţei ca, în scopul înlăturării stării de pericol, să emită un ordin de protecţie, prin care să se dispună, cu caracter provizoriu, una ori mai multe obligaţii sau interdicţii, precum:

  • evacuarea temporară a agresorului din locuinţa familiei, indiferent dacă acesta este titularul dreptului de proprietate;
  • obligarea agresorului la păstrarea unei distanţe minime determinate faţă de victimă, faţă de copiii acesteia sau faţă de alte rude ale acesteia ori faţă de reşedinţa, locul de muncă sau unitatea de învăţământ a persoanei protejate;
  • interdicţia pentru agresor de a se deplasa în anumite localităţi sau zone determinate pe care persoana protejată le frecventează ori le vizitează periodic.

Începând de sâmbătă, prin aceeași hotărâre, instanța poate dispune luarea unei măsuri de control al respectării ordinului de protecție și pentru prevenirea încălcării acestuia, precum:

  • obligarea agresorului de a se prezenta periodic la secția de poliție competentă cu supravegherea respectării ordinului de protecție, la un interval de timp stabilit de instanță potrivit împrejurărilor;
  • obligarea agresorului de a da informații organului de poliție cu privire la noua locuință, în cazul în care prin ordin s-a dispus evacuarea lui din locuința familiei.

Mai multe detalii şi aspecte legislative privind violenţa în familie şi obţinerea ordinului de protecţie puteţi afla din materialul VIDEO: Ce presupune şi cum obţinem ordinul de protecţie? .

Ai nevoie de Legea nr. 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF sau MOBI, de AICI!

comentarii

Despre autor  ⁄ Elena Hogaş

Elena Hogaş este redactor la Legestart.ro. Este absolventă a Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice (SNSPA).

Fara comentarii

Scrie un comentariu