Noi obligaţii pentru agenţii imobiliari şi furnizorii de servicii pentru societăţi sau fiducii

Redacţia
26 aprilie 2022 3 min read
Legea nr. 129/2019 pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative a fost recent modificatăprin  Ordonanţa de urgenţă nr. 53/2022.
Legea nr. 129/2019 pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative a fost recent modificată prin Ordonanţa de urgenţă nr. 53/2022. Potrivit noului act normativ, agenţii imobiliari şi furnizorii de servicii pentru societăţi sau fiducii au obligaţia de a notifica Oficiul Național pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, exclusiv electronic, cu privire la începerea, suspendarea sau încetarea activităţii care intră sub incidenţa prezentei legi, în termen de 15 zile de la data începerii, suspendării sau încetării acestei activităţi. Nerespectarea prevederilor se sancţionează cu avertisment sau amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei. "Entităţile raportoare prevăzute la art. 5 alin. (1) lit. g)-k) au obligaţia de a notifica Oficiul, exclusiv electronic, cu privire la începerea, suspendarea sau încetarea activităţii care intră sub incidenţa prezentei legi, în termen de 15 zile de la data începerii, suspendării sau încetării acestei activităţi", scrie în actu normativ. Ordonanţa se referă la:
  • furnizorii de servicii pentru societăţi sau fiducii,
  • furnizorii de servicii de schimb între monede virtuale şi monede fiduciare;
  • furnizorii de portofele digitale
  • agenţii şi dezvoltatorii imobiliari, inclusiv atunci când acţionează în calitate de intermediari în închirierea de bunuri imobile, dar numai în ceea ce priveşte tranzacţiile pentru care valoarea chiriei lunare reprezintă echivalentul în lei a 10.000 euro sau mai mult;
  • alte persoane care, în calitate de profesionişti, comercializează bunuri, numai în măsura în care efectuează tranzacţii în numerar a căror limită minimă reprezintă echivalentul în lei a 10.000 euro, indiferent dacă tranzacţia se execută printr-o singură operaţiune sau prin mai multe operaţiuni care au o legătură între ele.
  • persoanele care comercializează opere de artă sau care acţionează ca intermediari în comerţul de opere de artă, inclusiv atunci când această activitate este desfăşurată de galerii de artă şi case de licitaţii, în cazul în care valoarea tranzacţiei sau a unei serii de tranzacţii legate între ele reprezintă echivalentul în lei a 10.000 euro sau mai mult;
  • persoanele care depozitează sau comercializează opere de artă sau care acţionează ca intermediari în comerţul cu opere de artă, atunci când această activitate este desfăşurată în zone libere, în cazul în care valoarea tranzacţiei sau a unei serii de tranzacţii legate între ele reprezintă echivalentul în lei a 10.000 euro sau mai mult.
Forma şi conţinutul notificării prevăzute se vor stabili prin ordin al preşedintelui Oficiului Național pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor. Important: Prevederile art. I pct. 2 şi 3, precum şi ale art. III intră în vigoare la 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă. www.lege5.roRapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii. 

Noua platformă de informare juridică dezvoltată de Indaco este aici!

După trei decenii de experiență în dezvoltarea soluțiilor juridice, Indaco Systems prezintă lege6.ro, o nouă platformă guvernată de AI, care se auto-îmbunătățește zilnic

lege6 logo