Schimbări importante sunt anunțate în formatul și regulile de reglementare a certificatelor de producător agricol, conform unei inițiative legislative depuse la Senat. Astfel, certificatul va fi valabil 5 ani, va conține file speciale pentru fiecare categorie de produse și va putea fi utilizat, la comercializare, și de rudele de gradul II. Noile măsuri modifică și completează Legea nr. 145/2014 și vor să vină, spun inițiatorii, în sprijinul micilor producători din domeniul agricol.

Parlamentarii care susțin modificările spun că pentru a-și vinde produsele, producătorii agricoli au un singur certificat, chiar dacă există mai multe persoane înscrise în respectivul document, ca producători ai aceleiași gospodării. Cu un certificat unic, producătorul se poate duce într-o singură piață, astfel că una dintre modificări se referă la acest aspect.

Art. 8. Alin. (3) va avea următorul cuprins:

„Carnetele de comercializare a produselor din sectorul agricol sunt valabile 5 ani și se eliberează la cerere solicitantului de către primarul pe a cărui rază de competență se află terenul/ferma/gospodăria în care se obțin produsele estimate a fi destinate comercializării, în termen de 5 zile lucrătoare de la data solicitării, după verificarea existenței atestatului de producător și după verificarea faptică în teren a existenței produsului/produselor. Se pot emite, la cerere, mai multe carnete de comercializare, în funcție de numărul persoanelor înscrise în acesta.”

Atestatul de producător se eliberează la cerere, persoanelor fizice care optează pentru activitățile economice în sectorul agricol, după ce le sunt verificate suprafețele de teren și culturile, sau efectivele de animale, după caz. În fiecare an, edilii localităților vor viza atestatele tuturor producătorilor din zona lor de competență.

 Art. 3. Alin. (2) va avea următorul cuprins:

„(2) Valabilitatea atestatului de producător este de 5 ani de la data emiterii. Atestatul conține câte o filă distinctă pentru fiecare an, se completează anual cu datele din registrul agricol și se vizează prin aplicarea ștampilei și a semnăturii primarului comunei, orașului, municipiului, sectorului muncipiului București, după caz. „

Și unele sancțiuni au fost mărite, conform proiectului legislativ. De exemplu, pentru transportul produselor de la locul de deținere la cel de comercializare, fără respectarea normelor, se amendează cu sume cuprinse între 200 și 1.000 de lei. Iar încălcarea normelor de către primarul care eliberează atestatele de producător se sancționează cu amendă de la 15.000 lei la 30.000 de lei.

Ca să fie adoptat, proiectul trebuie să treacă mai întâi de Senat, unde este acum în dezbatere publică, și apoi să fie votat și în Camera Deputaților, camera decizională.

Ai nevoie de Legea nr. 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF sau Kindle, de AICI!

comentarii

1 COMENTARIU

  1. Buna ziua,
    Un SRL care are codurile Caen aferente (producție și comercializare) deține un teren de câteva mii m2, pe care cultiva, pomi fructiferi sau legume, are nevoie de certificat producător? Se eliberează pentru persoane juridice?
    Va mulțumesc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here