Guvernul a adoptat joi o ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății și pentru actualizarea unor acte normative în acest sector. Noua reglementare aduce o serie de măsuri cu impact major asupra organizării sistemului de sănătate, inclusiv drepturi și condiții actualizate pentru fizioterapeuți, aliniate la legislația actuală.

Aceste modificări sunt esențiale, mai ales pentru grupurile vulnerabile, deoarece serviciile de fizioterapie au un rol important în recuperarea și menținerea sănătății acestora.

Pe lângă reglementările referitoare la fizioterapeuți, ordonanța introduce și norme pentru prevenirea atacurilor cibernetice asupra unităților sanitare. Aceste măsuri sunt necesare pentru protejarea datelor sensibile ale pacienților și pentru asigurarea funcționării continue a sistemului de sănătate. În plus, se va crea un registru unic al tuturor unităților sanitare, facilitând astfel gestionarea și monitorizarea eficientă a acestora.

Actul normativ include, de asemenea, măsuri pentru îmbunătățirea accesului pacienților la tratamente esențiale. Printre aceste măsuri se numără achiziționarea de medicamente imunologice din bugetul destinat programelor naționale de sănătate, ceea ce va asigura disponibilitatea acestora pentru pacienți. Mai mult, medicamentele contraceptive vor fi incluse în lista medicamentelor care pot fi eliberate cu sau fără contribuție personală, facilitând astfel accesul la metode de planificare familială.

Un alt aspect important al ordonanței este obligația impusă farmaciilor de a raporta datele privind prescrierea și eliberarea antibioticelor. Aceasta măsură are scopul de a combate rezistența la antibiotice și de a monitoriza utilizarea acestora, asigurându-se că sunt folosite responsabil și eficient.

Vezi aici OUG privind modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006

Vez aici alte articole despre reforma în domeniul sănătății

lege6.ro
lege6.ro

După trei decenii de experiență în dezvoltarea soluțiilor juridice, Indaco Systems prezintă lege6.ro, o nouă platformă guvernată de AI, care se auto-îmbunătățește zilnic

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here