Noi măsuri fiscale au fost stabilite printr-o ordonanță de urgență recent adoptată. În ceea ce privește impactul asupra persoanelor fizice, această ordonanță include creșterea salariilor bugetarilor începând din ianuarie, reducerea sumelor alocate prin programul Rabla Plus și majorarea valorii punctului-amendă.

 

OUG 115/2023, publicată în Monitorul Oficial, a suferit modificări față de proiectul inițial. Ea cuprinde, așa cum sugerează și titlul, mai multe măsuri fiscale și bugetare pentru consolidarea fiscală și combaterea evaziunii fiscale.

Începând din 1 ianuarie 2024, salariile bugetarilor, solda de funcție sau indemnizațiile de încadrare lunară ale angajaților plătiți din fonduri publice, conform legislației în vigoare, vor crește cu 5% față de nivelul din luna decembrie 2023.

Aceeași majorare se aplică și în cazul indemnizațiilor lunare pentru funcțiile de demnitate publică locală și funcțiile asimilate acestora.

În 2024, salariile personalului din învățământ vor cunoaște o majorare de 20% în medie. În acest caz, valoarea brută a salariilor de bază se va majora în două tranșe:

  • prima tranșă – începând cu data de 1 ianuarie 2024;
  • a doua tranșă – începând cu data de 1 iunie 2024.

Salariile de bază ale personalului din învățământ trebuie stabilite prin ordonanță de urgență a Guvernului inițiată de Ministerul Educației și Ministerului Muncii și Solidarității Sociale.

Sporurile, compensațiile și primele rămân neschimbate în 2024.

În cadrul Programului Rabla Plus, sumele alocate pentru achiziționarea autovehiculelor electrice vor fi reduse în 2024. Dacă până acum, valorile ecotichetului erau între 5.200 euro și 10.200 de euro, de anul viitor acestea vor fi aproape la jumătate:

  • ~ 5.100 de euro pentru achiziționarea unui autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou cu pilă de combustie cu hidrogen, exceptând motocicleta;
  • ~ 2.600 de euro pentru achiziționarea unui autovehicul nou electric hibrid, exceptând motocicleta, care generează maximum 80 g CO_2/km în sistem WLTP. Aceeași sumă se acordă de acum și pentru achiziționarea unei motociclete electrice.

Ordonanța de față va modifica și mecanismul de calculare a valorii punctului-amendă.

Astfel, de la 1 ianuarie 2024, valoarea unui punct-amendă fi redusă la 5% din salariul minim brut, în loc de 10% cum este în prezent. Această schimbare procentuală va duce la o creștere a valorii în bani a punctului-amendă la 165 de lei, având în vedere salariul minim actual.

Acordarea tichetelor de 150 de lei pentru sportivi va fi amânată cu un an, până în 2025.

În plus, achiziționarea de autoturisme, mobilier și echipamente de birou de către instituțiile și autoritățile publice este interzisă în 2024.

În plus, conform ordonanței, în 2024, se va suspenda ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante, cu excepţia posturilor unice din instituțiile și autoritățile publice sau locale.

Plata eșalonată a drepturilor salariale obținute în instanță va fi aplicată pentru drepturile salariale obținute în 2024.

 

Vezi aici Ordonanța de urgență nr. 115/2023

Vezi aici alte articole despre încălzire

www.lege5.ro

Rapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here