Microîntreprinderile şi întreprinderile mici şi mijlocii (IMM) ar putea să beneficieze în curând de câteva noi facilităţi fiscale, conform unui proiect de ordonanţă lansat în dezbatere publică de Ministerul Economiei.
Propunerea de act normativ vizează modificarea şi completarea Legii nr. 346/2004 privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii.
Printre facilităţi se numără scutirea de la plata impozitului pe venit, scutirea de la plata impozitului pe profit sau reducerea constribuţiilor de asigurări sociale pentru un anumit număr de angajaţi.

SCUTIREA DE LA PLATA IMPOZITULUI PE VENIT

Potrivit prevederilor proiectului, microîntreprinderile şi întreprinderile mici vor fi scutite de plata impozitului pe venit realizat în primul an fiscal de la înregistrarea la Registrul Comerţului.
Însă acestea sunt obligate să-şi menţină activitatea şi să obţină venituri din exploatare pe o perioadă de cel puţin doi ani după obţinerea facilităţii.

AVANTAJE PRIVIND FORŢA DE MUNCĂ

În ceea ce priveşte avantajele de care ar putea beneficia microîntreprinderile şi întreprinderile mici în perioada menţionată mai sus se numără:
• reducerea cu 50% a contribuţiilor de asigurări sociale pentru maximum patru angajaţi cu vârsta de sub 25 de ani sau de peste 55 de ani, precum şi pentru acelaşi număr de lucrători necalificaţi cu vârsta cuprinsă între 25 şi 55 de ani;
• persoanele aflate în şomaj pe care le angajează sunt scutite de la plata din contribuţiile de asigurare socială pentru primii doi ani de activitate în cadrul aceleiaşi întreprinderi.
Avantajele sunt valabile pentru forţa de muncă angajată cu normă întreagă (durată nedeterminată).

SCUTIREA DE LA PLATA IMPOZITULUI PE PROFIT

Totodată, propunerea de act normativ prevede şi că IMM-urile vor fi scutite de la plata impozitului pe profit realizat în primul an fiscal de la înregistrarea la Registrul Comerţului.
Aici, obligativitatea constă în reinvestirea integrală a acestuia (în următorul an fiscal) în acelaşi sector/ aceleaşi sectoare de activitate.
Iar reinvestirea profitului trebuie să fie evidenţiată în declaraţiile financiare ale întreprinderii aferente exerciţiului financiar din anul fiscal următor.

ALTE MODIFICĂRI

Printre celelalte noutăţi aduse de proiectul de ordonanţă se mai numără şi:
• se va înfiinţa fondul de investiţii cu capital de risc pentru sectorul de IMM-uri. Acesta va fi denumit Fondul Român pentru Dezvoltarea IMM-urilor;
• controlul financiar-fiscal de fond la IMM-uri va fi efectuat cel mult o singură dată într-o perioadă de trei ani.
Propunerile şi opiniile pot fi transmise pe adresele dezbateri_publice@minind.ro şi ovidiu_vajiala@minind.ro în cel mult 30 de zile de la lansarea în dezbatere publică a proiectului. Actul a fost publicat pe 21 iunie.

» Proiectul de ordonanţă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 346/2004 poate fi consultat integral AICI (format PDF).

1 COMENTARIU

  1. Da,dar pana nu mai fac ei niste controale nu se poate!Adica….cei care vor venii in control isi vor lua spaga…. suma care poate o plateai in mod normal la impozit…ca de…asa este la noi…”dai aici…dar crapa..colo”!

  2. Cred ca e praf in ochi ! Cu firmele mici si mai vechi care trebuie sa inchida pt. ca nu mai fac fata platii salariilor din cauza impozitului pe venit (3%) , acesta fiind prioritar platii salariilor , si fiind si total discriminatoriu fata de 16% la restul firmelor, cum ramane ? Cei care au introdus reglementarea aceasta sunt total ignoranti. Vorba aia : “bogatul nu-l crede pe sarac” ! Someri sa aiba si asistati social !

  3. cu respect, cred ca ordonanta nu trebuie sa se refere la societati nou infiintate, deoarece exista riscul ca aceeasi patroni sa mai deschida o firma. caz in care singurul beneficiar este registrul comertului, prin taxele aplicate, si nu se imbunatateste economia, ci se gaseste o portita pt. un soi de evaziune des practicat, prin infiintarea unei suite de microintreprinderi,…
    mai important este sa oferi reduceri progresive de contributii sociale, o data cu cresterea nr. de salariati, corelata , aceasta reducere cu tipul de societate : micro.imm,mijlocie etc. ai stimula sa mai aiba un angajat, din scutirea de taxe ex pt micro : al 9-lea angajat, imm -al 40-lea angajat etc, liber de taxe sau cas scade % cu fiecare al n-lea angajat. formule cu adevarat de stimulare a angajarii fdm.
    daca vrei sa -i ajuti, ajuta-i si pe cei cu profit si care platesc corect, prin aplicarea unei reduceri a impozitului pe profit ,aplica -l la cifra de afacere, bine gindit procentul si corelat cu o rata a rentabilitatii corecte pe economie,stimulindu-i pe cei cu o rentabilitate mare, deci cheltuieli corect inregistrate fiscal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here