Zilierii care vor munci în cadrul celor 4 institute naționale și 44 de stațiuni de cercetare-dezvoltare din subordinea Academiei de Științe Agricole “Gh. Ionescu Sisești” vor avea drept de prelungire a termenului de 90 de zile prevăzut de lege pentru contractele de muncă cu încă 90 de zile, conform unui proiect legislativ adoptat de Senat în cursul săptămânii trecute.
Proiectul de lege care modifică Legea nr. 52/2011 privind exercitarea unor activități cu caracter ocazional desfășurate de zilieri este în dezbatere la Camera Deputaților, care va da votul final la finele lunii noiembrie.
Inițiatorii proiectului legislativ, 65 de parlamentari de la PSD, susțin în expunerea de motive că cele 44 de stațiuni de cercetare-dezvoltare și cele 4 institute naționale sunt instituții publice cu personalitate juridică și care se finanțează și de la bugetul de stat, dar și din venituri proprii.
“Activitățile prestate în mod normal de zilieri au doar caracter sezonier, presupunând munca necalificată, ceea ce nu justifică angajarea acestora cu contract individual de muncă, norma de muncă neputând fi îndeplinită într-un program de muncă stabil, precum cel al unui loc de muncă cu program fix“, mai argumentează parlamentarii care au inițiat proiectul de modificare a legii.
Art. 4
(4) Nici un ziler nu poate presta activități pentru același beneficiar pe o perioadă mai lungă de 90 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic, cu excepția zilierilor care prestează activități în domeniul agricol, viticol, pomicol, legumicol, creșterii animalelor, activități sezoniere în cadrul grădinilor botanice, precum și în activitățile de cercetare-dezvoltare-inovare din domeniul agricol al Academiei de Științe Agricole “Gh. Ionescu Sisești”; în cazul acestora, perioada nu poate depăși 180 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic.
Un alt articol modificat este cel referitor la întocmirea registrului de evidență a zilierilor, care în cazul celor exceptați, va fi întocmit săptămânal.
Proiectul legislativ a fost trimis Comisiei de muncă și protecție socială, iar după raportul acesteia, va fi supus plenului Camerei Deputaților pentru votul final.
Ai nevoie de Legea nr. 52/2011 privind exercitarea unor activități cu caracter ocazional desfășurate de zilieri? O poți obține în varianta actualizată, în format .PDF sau MOBI apăsând AICI!