Reglementările privind fondul de mediu suferă modificări foarte importante, atât din punctul de vedere al procedurii de administrare, cât și din punctul de vedere al unor noi contribuții aplicabile dacă nu se respectă obligațiile de mediu.

În esență, actul normativ analizat astăzi, OUG nr. 39/2016 pentru modificarea şi completarea OUG nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu, se adresează operatorilor economici ce pun în piață echipamente electrice, electronice și electrocasnice. Aceștia trebuie să asigure o rată de colectare a deșeurilor din astfel de echipamente de:

  • minim 40% pentru anul 2016;
  • minim 45% pentru perioada 2017 – 2020;
  • minim 65% începând cu anul 2021.

În acest sens, autoritățile aduc noi măsuri de urmărire a operatorilor economici ce introduc în piață aceste echipamente și impun sancțiuni financiare pentru nerespectarea obligațiilor de mediu.

Dintre noutățile absolute, reținem introducerea unei contribuții de 4 lei/kg pentru echipamentele electrice la care nu se îndeplinește rata de colectare și reciclare a deșeurilor.

Pentru unele echipamente electrice, contribuția este de 20 lei/kg. Menționăm în mod expres că nu se datorează aceste contribuții dacă sunt îndeplinite obligațiile de mediu.

Cazurile prevăzute de actul normativ când se datorează aceste contribuții sunt:

  • de la 1 ianuarie 2017 până la 31 decembrie 2017, pentru diferența dintre cantitățile de echipamentele electrice și electronice declarate ca fiind introduse pe piața națională și cantitățile constatate de Administrația fondului de mediu ca fiind introduse pe piața națională (cantități sustrase la declarare constatate prin inspecție);
  • de la 1 ianuarie 2018, pentru diferențele dintre cantitățile de deșeuri de echipamente electrice la care există obligația anuală de colectare și cantitățile efective colectate (diferența până la atingerea procentelor amintite sau cantitățile nereciclate);
  • aceeași contribuție se datorează și de către operatorii economici autorizați pentru preluarea obligațiilor anuale de colectare, plata făcându-se pentru diferențele dintre cantitățile de deșeuri stabilite prin obiectivele anuale și cantitățile efectiv colectate în numele clienților pentru care au preluat obligațiile.

Se păstrează în continuare ca surse de finanțare a fondului de mediu:

  • contribuția de 3% din veniturile din deșeuri feroase și neferoase, cedate la operatorii economici autorizați;
  • contribuția de 2 lei/kg pentru operatorii economici autorizați pentru diferențele între cantitățile de ambalaje sau anvelope uzate puse în piață la care nu s-a îndeplinit obligația obiectivelor de valorificare (diferență între cantitatea ce trebuia reciclată și cantitatea efectiv reciclată);
  • suma de 100 lei/tonă datorată de autoritățile publice locale ce nu reduc cu 15% deșeurile municipale față de anul precedent.

Se recomandă o analiză a actului normativ în contextul OUG nr. 196/2005 privind fondul de mediu pentru a detalia mai exact aplicarea efectivă a ordonanței. Unele dintre aceste obligații de mediu au termen de realizare începând cu 1 ianuarie 2017.

Ai nevoie de OUG nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here