Un proiect de lege propune modificarea și completarea Legii nr. 248/2005 privind circulația liberă a cetățenilor români în străinătate. Aceste modificări urmăresc să reevalueze condițiile pentru obținerea pașaportului simplu temporar, în conformitate cu standardele europene.

Potrivit acestui proiect, pașaportul temporar simplu ar trebui să fie emis doar în circumstanțe speciale, cum ar fi situații excepționale care necesită deplasarea imediată în străinătate sau pentru rezolvarea situației legale a cetățenilor români aflați în străinătate care nu mai au documente de călătorie valide.

De asemenea, proiectul de lege reglementează preluarea datelor biometrice și personale ale cetățenilor români o singură dată de către personalul consular, dar aceste date ar putea fi utilizate pentru obținerea pașaportului electronic simplu sau a altor documente de călătorie, conform cererilor cetățenilor români.

În ceea ce privește eliberarea pașapoartelor pentru minori, în situații în care unul dintre părinți nu își exprimă acordul, proiectul de lege reglementează că deciziile instanțelor trebuie să specifice dacă este vorba despre eliberarea mai multor pașapoarte simple electronice, până la momentul când minorul dobândește capacitatea de exercițiu.

De asemenea, se reevaluează situațiile în care cetățenii români ar putea avea, simultan, fie un paşaport simplu electronic şi un paşaport simplu temporar valabile, fie două paşapoarte simple electronice valabile.

Proiectul mai propune anularea automată a pașapoartelor eliberate persoanelor care și-au pierdut cetățenia română și nu au predat documentele de călătorie în termen de 5 zile de la pierderea cetățeniei.

În final, se reglementează și faptul că Direcția Generală de Pașapoarte este autoritatea care ține evidența cetățenilor români cu domiciliul în străinătate.

Vezi aici Legea 248/2005

Vezi aici alte articole despre pașapoarte

www.lege5.ro

Rapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here