Şi persoanele care au desfăşurat activităţi încadrate în grupa I de muncă, pentru o perioadă mai mică de 6 ani, vor beneficia de reducerea vârstei de pensionare, după ce în Monitorul Oficial nr. 444 din 22 iunie 2015 (M.Of. nr. 444/2015) a fost publicat un act normativ care modifică Legea pensiilor.

De ce sunt necesare modificări?

Prin intrarea în vigoare a Legii nr. 380/2013 s-a reglementat încadrarea în condiţii speciale a activităţilor desfăşurate, anterior date de 1 ianuarie 2001, în grupa I de muncă, fapt ce a condus la reducerea corespunzătoare a vârstei standard de pensionare, dar numai pentru persoanele care au lucrat în aceste condiţii minim 6 ani.

Persoanele cu un stagiu de cotizare mai mic de 6 ani

Astfel, Legea nr. 155/2015 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, aplicabilă din 25 iunie 2015, stabileşte că şi persoanele cu un stagiu de cotizare sub 6 ani, dar de minim 2 ani, care au lucrat în grupa I de muncă, în condiţii speciale şi în alte condiţii vor beneficia de reducerea vârstei de pensionare, astfel:

reducere_pensionare

Alte modificări în Legea pensiilor

Alte modificări introduse de recentul act normativ stabilesc că perioadele de vechime în muncă realizate în grupa a II-a de muncă până la data de 1 aprilie 2001 vor constitui stagiu de cotizare în condiţii deosebite, în vederea reducerii vârstelor standard de pensionare, cu excepţia celor realizate în activităţile care, conform prevederilor art. 30 alin. (1), sunt încadrate în condiţii speciale.

De asemenea, perioadele de vechime în muncă realizate în grupa I de muncă până la data de 1 aprilie 2001 în activităţile care sunt încadrate în condiţii speciale, vor constitui stagii de cotizare în condiţii speciale, în vederea reducerii vârstelor standard de pensionare.

Referitor la persoanele cu stagii de cotizare mai mici de 2 ani, realizate în grupa I de muncă, condiţii speciale şi/sau alte condiţii de muncă – şi acestea se valorifică în vederea reducerii vârstelor standard de pensionare conform art. 55 alin. (1) lit. a) şi a tabelului nr. 1.

Adeverinţele care atestă încadrarea persoanelor în fostele grupe I şi/sau a II-a de muncă sunt valorificate numai în situaţia în care au fost emise conform legii, pe baza documentelor verificabile întocmite anterior datei de 1 aprilie 2001.

Ai nevoie de Legea pensiilor nr. 263/2010? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

8 COMENTARII

  1. am citit toate saiturile cu noa lege 155-2015 dar in nici unu nu spune foarte clar de la cati ani se ea in calcul gr 2 de munca,nu intelegi nimic.rog sa fiti mai expliciti referitor la gr 2

  2. Angajat in 15.feb 1973 , cu 1 an si patru luni armata (perioada asimilata), din care 26 ani grupa 2 de munca. Are dreptul conform anexei din Legea 263 , la reducerea varstei standard de pensionare cu 6 ani acordati pentru grupa 2. Conform noilor modificari la Legea pensiilor , se stabileste ca perioada de vechime realizata la grupa 2 de munca pana la data de 01.04.2001 va constitui stagiu de cotizare in conditii deosebite in vederea reducerii vartei standard de pensionare.In ce conditii poate persoana iesi la pensie? Si ce fel de pensie solicita? Va fi diminuata pensia ? Anii lucrati la grupa 2 dupa aprilie 2001 cum sunt considerati ? Reducerea varstei standard de pensionare , inseamna diminuarea varstei de pensionare cu 6 ani dar fara penalitati. Va rog lamuriti ma !!!

    • Buna ziua,imi cer scuze de deranj,as dori sa stiu daca ati primit raspuns la intrebarile dumneavoastra,intreb deoarece ma intereseza si pe mine,nu am gasit nimic concret in
      ceea ce priveste gupa a doua. Va multumesc.

  3. Sotul meu, nascut in mai 1957 lucraeza de 36 de ani din care 5 ani is 8 luni in grupa II (inainte de 1 aprilie 2001) cu cate luni i se reduce varsta de pensionare? Cand poate iesi in pensie? Va multumesc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here