Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a declarat astăzi că ONG-urile – îndeosebi cele din domeniul sănătăţii – ar putea primi până la 3,5% din impozitul pe venit, faţă de actuala cotă de 2% care poate fi direcţionată către o organizaţie non-guvernamentală, la alegerea contribuabilului.

Măsura vine pentru a compensa diferenţa de şase puncte procentuale cauzată de scăderea impozitului pe venit de la 1 ianuarie 2018, de la 16% la 10%:

S-au făcut mai multe scenarii. Asta am şi rugat, să facem un impact de la 2 – 2,5 – 3 – 3,5, pentru a vedea exact cât este necesar să creştem pentru a putea compensa diferenţa aceea de la 16 la 10%”, a declarat Eugen Teodorovici, citat de Mediafax.

Ministrul a mai subliniat şi aspectul potrivit căruia majorarea cotei vizează îndeosebi ONG-urile din Sănătate:

“Eu mă refer la cele pe Sănătate, în special. Sunt foarte multe astfel de situaţii, iar statul trebuie să le sprijine. De exemplu, pe parte de nevăzători avem 100.000 la nivel naţional şi avem structuri care se ocupă de tot ceea ce înseamnă activitate de zi cu zi şi multe alte exemple, din păcate. Statul trebuie să-i sprijine, pentru că asta este şi obligaţia noastră.”

Redirecţionarea a 2% din impozitul pe venit

Potrivit art. 79 din Codul fiscal, contribuabilii pot dispune asupra destinației unei sume reprezentând până la 2% din impozitul pe venit, pentru susținerea entităților nonprofit care se înființează și funcționează în condițiile legii, unităților de cult, precum și pentru acordarea de burse private, conform legii. Persoanele fizice care obțin venituri asimilate salariilor beneficiază de aceleași prevederi.

Redirecţionarea a 2% din impozitul pe venit se face prin completarea şi depunerea Formularului 230, reglementat prin OPANAF nr. 3695/2016 pentru aprobarea formularelor privind definitivarea impozitului anual pe venit și a contribuțiilor sociale datorate de persoanele fizice. Termenul de depunere este anual, pentru fiecare an fiscal, până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui de realizare a venitului.

D230_OPANAF_3695_2016-page-001
D230_OPANAF_3695_2016-page-002Ai nevoie de Codul fiscal? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here