19 Octombrie, 2019

Neplata amenzii de circulație în 60 zile poate duce la suspendarea permisului

Carnetul de conducere poate fi suspendat în caz de neplată a unei amenzi de circulație într-un termen de 60 de zile – aceasta este propunerea a doi deputați, aflată în dezbatere publică la Camera Deputaților, forul decizional.

Completările și modificările sunt argumentate prin stabilirea unor măsuri mai dure de creștere a gradului de încasare a amenzilor, care este foarte scăzut, iar pe de altă parte, susțin inițiatorii, ”cetățeanul trebuie să fie constrâns să achite amenda în termenul prevăzut de lege, prin sancționarea atitudinii sale de neconformare față de norma juridică, cu suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere”.

Totodată, este introdusă și o măsură de prevenire, actul normativ având un nou articol care prevede ca șoferul amendat să fie notificat, prin procesul verbal de constatare a contravenției, asupra riscului la care se expune în caz de neplată.

Lege pentru completarea OUG nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice

Art. 103 – Alin. (1), după lit. c) se introduce o nouă literă, lit. d), cu următorul cuprins:

“d) în cazul neachitării amenzilor privind circulația pe drumurile publice.”

Art. 103 – După alin. (8) se introduce un nou alineat,  alin. (9), cu următorul cuprins:

“(9) În cazul prevăzut la alin. (1) lit. d), autoritatea emitentă a permisului de conducere va dispune prin ordin suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule, care operează la 60 de zile de la data săvârșirii contravenției. Suspendarea încetează la data depunerii dovezii de achitare a amenzilor restante.”

Propunerea legislativă a fost respinsă la Senat, prima cameră sesizată, dar dacă va fi votată în Camera Deputaților, unde se află acum în dezbatere publică, va modifica legea.

Ai nevoie de Ordonanța de urgență nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

Despre autor  ⁄ Traian Dobre

Fara comentarii

Scrie un comentariu