Negocieri la Guvern în urma protestelor angajaților de la finanțe din toată țara. Premierul Sorin Grindeanu va discuta cu președintele ANAF, Bogdan Stan despre toate nemulțumirile legate de viitoarea lege a salarizării și actualele venituri pe care le încasează subordonații din administrațiile fiscale.  Între timp, tot în cursul zilei de luni, Comisia Juridică a adoptat cu aviz favorabil proiectul de lege privind salarizarea unitară, astfel că eventuale amendamente nu mai pot fi analizate de membrii acestei comisii.

Sute de angajați din administrațiile financiare din toată țara au protestat, luni, principalul motiv fiind că prin noua lege a salarizării, veniturile lor vor scădea cu procente cuprinse între 10 și 35%. Liderii de sindicate au declarat că și celor cu funcțiile de conducere, care au oricum salarii mai mari, le vor scădea veniturile, cu procente și mai ridicate. Conform datelor oferite de sindicate, salariul mediu net în cadrul sistemului Ministerului Finanțelor Publice este de 2.200 lei.

Președintele ANAF a susținut că toate propunerile primite de la sindicate și angajați au fost trimise guvernului, care trebuia să revină asupra proiectului, prin Ministerul de Finanțe, inițiatorul actului normativ.

Ca răspuns la greva angajaților de la Finanțe, ministerul Muncii a comunicat că “vor creşte foarte mult salariile mici, mai puţin cele mari şi deloc cele deja foarte mari. Astfel, în contextul grevei angajaţilor din Finanţe, precizăm că salariile personalului de conducere din această zonă sunt, în prezent, foarte mari, raportat la cele similare din alte ministere. Spre exemplu, un director din Ministerul de Finanţe are în prezent 14.129 lei, dublu faţă de un director din alte ministere. Conform noii legi, va avea 12.459 de lei. Salariile nu scad, însă, în ceea ce priveşte personalul de execuţie, în condiţiile în care în agenţiile judeţene ale ANAF există deja salarii mari, între 4.300 şi 6.300 de lei. În agenţii judeţene ale altor ministere există, în prezent, şi salarii mult mai mici, chiar şi de 1.100 de lei. Ori principiul legii salarizării unitare este tocmai acela de a-i aduce la nivel similar pe angajaţii care prestează aceeaşi muncă în instituţii diferite ale statului”.

Senatorii din Comisia Juridică au votat pentru adoptarea proiectului de lege privind salarizarea unitară, deși membrii opoziției au votat împotrivă. Reprezentanții PNL au susținut că nu vor vota pentru acest act normativ, deoarece nu a fost prezentat un studiu al impactului asupra bugetului de stat. O poziție similară a avut și grupul USR, al cărui reprezentant a declarat că lipsa unor calcule asupra bugetului de stat poate avea două cauze:

 “Grupul USR apreciază că această lege va produce un impact bugetar semnificativ. Considerăm că (…) nu există un studiu de impact bugetar şi aici sunt două cauze: fie de la început Guvernul a bugetat cheltuieli mult mai mari pentru a acoperi în acest moment acest impact bugetar, pe de altă parte, pe termen lung, această lege nu este sustenabilă. Pe de altă parte, un lucru foarte grav este că această lege nu introduce criterii de performanţă în grilele salariale. Practic vom avea costuri şi mai mari la o eficienţă mult mai scăzută”, a susținut public senatorul George Dircă.

După ce va fi votat în Senat, proiectul legii salarizării unitare va fi trimis Camerei Deputaților, care va da votul final. 

comentarii

LEAVE A REPLY

Adaugă comentariu!
Adaugă nume aici