ATENŢIE la NCPP! Ce hotărâri sunt supuse recursului în casaţie, de la 1 februarie 2014 ?

Elena Hogaş
02 decembrie 2013 3 min read
Noul Cod de Procedură Penală 2014 stabileşte prevederile referitoare la realizarea recursului în casaţie, cu aplicare de la 1 februarie 2014. La ora actuală sunt valabile reglementările stabilite de Codul de Procedură Penală din 1968. În continuare vom prezenta aspectele ce ţin de acest subiect, pe care trebuie să le avem în vedere începând de anul viitor.

Conform Părţii Speciale din NCPP 2014, Titlul III. Judecata, Cap.V. Căile extraordinare de atac, Secţiunea II. Recursul în casaţie, prevederile referitoare la această procedură vor suferi modificări. Trebuie să ştim că recursul în casaţie urmăreşte să supună Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie judecarea, în condiţiile legii, a conformităţii hotărârii atacate cu regulile de drept aplicabile.

Ce hotărâri sunt supuse recursului în casaţie?

Potrivit NCPP 2014 (art. 434), pot fi atacate cu recurs în casaţie deciziile pronunţate de curţile de apel, ca instanţe de apel, cu excepţia deciziilor prin care s-a dispus rejudecarea cauzelor.

Atenţie însă la prevederile introduse de Legea nr. 255/2013, care pune în aplicare Noul Cod de Procedură Penală, cu modificări! Reglementările stabilesc că deciziile pronunţate în apel înainte de intrarea în vigoare a Codului de procedură penală cu privire la care termenul de declarare a căii ordinare de atac prevăzute de legea anterioară nu expirase la data intrării în vigoare a legii noi sunt supuse recursului în casaţie.

În aceste cazuri, termenul de 30 de zile de declarare a recursului în casaţie curge după cum urmează:

  • de la data intrării în vigoare a Codului de procedură penală, pentru procuror şi pentru părţile cu privire la care legea anterioară nu prevedea obligaţia comunicării deciziei de apel, precum şi pentru părţile cărora decizia le-a fost comunicată anterior intrării în vigoare a Codului de procedură penală;
  • de la data comunicării, pentru părţile cărora decizia le-a fost comunicată după data intrării în vigoare a Codului de procedură penală.

recurs in casatie2
Cererile de recurs împotriva acestor decizii, depuse anterior intrării în vigoare a legii noi, se vor considera cereri de recurs în casaţie, iar soluţionarea recursului în casaţie este supusă dispoziţiilor Codului de procedură penală. Aceste decizii devin definitive la data intrării în vigoare a Codului de procedură penală.

Ce nu poate fi atacat cu recurs în casaţie?

Prevederile din Codul de Procedura Penală din 2010, referitoare la acest subiect, au fost modificate prin aceeaşi Lege nr. 255/2013 care va introduce în vigoare NCPPP de la 1 februarie 2013, astfel încât, de la această dată, nu pot fi atacate cu recurs în casaţie:

  • hotărârile pronunţate după rejudecarea cauzei ca urmare a admiterii cererii de revizuire;
  • hotărârile de respingere a cererii de redeschidere a procesului penal în cazul judecării în lipsă;
  • hotărârile pronunţate în materia executării pedepselor şi a reabilitării;
  • hotărârile pronunţate în materia reabilitării;
  • soluţiile pronunţate cu privire la infracţiuni pentru care acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate;
  • soluţiile pronunţate ca urmare a aplicării procedurii privind recunoaşterea învinuirii;
  • hotărârile pronunţate ca urmare a admiterii acordului de recunoaştere a vinovăţiei.

Atenţie! De la 1 februarie 2014, noua formă a paragrafului (2), art. 434 din Codul de Procedură Penală 2010 (text verde), va intra în în vigoare cu modificările aduse de Legea nr. 255/2013 prin art.102, paragraful 264 . Urmărirea modificărilor legislative (la nivel de paragraf) este o facilitate disponibilă numai pentru abonaţii Lege5.

recurs in casatie1

De reţinut şi faptul că recursul în casaţie exercitat de procuror împotriva hotărârilor prin care s-a dispus achitarea inculpatului nu poate avea ca scop obţinerea condamnării acestuia de către instanţa de recurs în casaţie.

Actele normative referitoare la acest subiect pot fi consultate integral pe Lege5 Online – noul serviciu de documentare legislativă realizat de Indaco Systems

comentarii

Noua platformă de informare juridică dezvoltată de Indaco este aici!

După trei decenii de experiență în dezvoltarea soluțiilor juridice, Indaco Systems prezintă lege6.ro, o nouă platformă guvernată de AI, care se auto-îmbunătățește zilnic

lege6 logo