Camera Deputaților a adoptat definitiv un proiect de completare a Codului muncii, care prevede amenzi cuprinse între 1.500 și 3.000 de lei pentru angajatorii, de la stat sau de la privat, care nu respectă condițiile legale privind munca suplimentară.
Mai mult, amenzile vor fi date pentru fiecare angajat în parte, legea actuală având prevăzute amenzi, dar în sumă fixă, indiferent de numărul angajaților care au lucrat peste program mai mult decât prevede actul normativ.
Parlamentarii care au inițiat proiectul au citat studii de specialitate care au stabilit că munca suplimentară afectează extrem de negativ viața personală a angajatului, iar efectele negative se răsfrâng atât în familia sa, cât și la locul de muncă, ducând chiar la cazuri de epuizare profesională.
În prezent, Codul muncii prevede că durata maximă legală a timpului de muncă este de 40 de ore, iar dacă adăugăm orele suplimentare, durata nu poate depăși 48 de ore pe săptămână. Prin excepție, durata poate fi prelungită peste 48 de ore pe săptămână, cu condiția ca media orelor de muncă, pe o perioadă de 4 luni calendaristice, să nu depășească 48 de ore pe săptămână.
Munca suplimentară nu poate fi efectuată fără acordul salariatului, cu excepția cazului de forță majoră sau pentru lucrări urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori înlăturării consecințelor unui accident. Munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile calendaristice după efectuarea acesteia. În aceste condiții salariatul beneficiază de salariul corespunzător pentru orele prestate peste programul normal de lucru. Sporul pentru munca suplimentară se stabilește prin negociere, în cadrul contractului colectiv de muncă sau, după caz, al contractului individual de muncă, şi nu poate fi mai mic de 75% din salariul de bază.
Pentru anumite activități sau profesii stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil, pot fi negociate perioade mai mari de 4 luni, dar nu peste 6 luni. Tinerii în vârstă de până la 18 ani nu pot presta muncă suplimentară.
Amenzile pentru nerespectarea acestor prevederi sunt cuprinse tot între 1.500 și 3000 de lei, dar acestea vor fi corelate, de acum încolo, cu fiecare angajat pentru care nu s-a respectat legea.
Lege pentru modificarea art. 260 din Legea nr. 53/2003 Codul muncii, alin. (1), lit. i se modifică și va avea următorul cuprins:
“Nerespectarea dispozițiilor privind munca suplimentară, cu amendă de la 1.500 lei la 3.000 lei pentru fiecare persoană identificată ca prestând muncă suplimentară”.
Proiectul adoptat va fi trimis spre promulgare președintelui țării.
Ai nevoie de Codul muncii? Poți cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!
Buna seara! Daca norma de munca este de 40 de ore pe saptamana , cate ore trebuie sa faci intr-o luna ? Eu am inteles ca norma legala de munca este de 160 de ore si ca restul orelor ar trebui platite suplimentar fata de salariu discut la angajare. Este adevarat? Luna trecuta am lucrat 180 de ore , am luat mai putin salariu cu 80 de lei si mi s-a spus ca trebuie sa recuperez 4 ore pentru ca in luna octombrie trebuia sa fac 184 de ore. In contract scrie ca trebuie sa lucrez 8 ore pe zi , 5 zile pe saptamana , zilele de weekend se platesc 40 % . Dar eu nu am luat salariu mai mult decat mi s-a spus la interviu desi am lucrat si in weekend , ba din contra am luat mai putin.
pe tinpul lui Ceausescu lucram 12 ore pe fiecare zi sase zile plus duminica 4 ore nu aveam cui sa ne plangem toti veneam la munca desi ne era foarte greu. zEvident ca la ora asta pare peste masura dar este o realitate ,grupele de munca sau dat si pe aceste aspecte calculul este greu de realizat.
Va salut .Ma intereseaza daca o persoana , ce a fost pensionata anticipat de la o firma privata , mai poate desfasura activitati in domeniul privat pentru a obtine venituri suplimentare , necesare intretinerii familiei , intrucat pensia este mica.Exista prevedere legala ce interzice acest lucru ?Va multumesc astept un raspuns !