Judecatoarea Ioana Cristina Morar, de la Curtea de Apel Cluj, si-a motivat, miercuri, decizia de a emite mandat de arestare pe numele primarului din Cluj, Sorin Apostu, pentru 29 de zile, acesta fiind acuzat de luare de mita in forma continuata. Magistratul a sustinut ca, din probele aduse la dosar, Sorin Apostu era cel care racola oamenii de afaceri care doreau sa incheie diverse contracte cu Primaria Cluj, le spunea cat trebuie sa plateasca pentru a obtine anumite contracte sau avize, dupa care aranja incheierea unui contract de consultanta sau asistenta juridica intre firmele acelor oameni de afaceri si cabinetul de avocat al sotiei sale, Monica Apostu, invinuita si ea in dosar. De altfel, a sustinut judecatorul, singurele contracte pe care le avea incheiate cabinetul de avocatura al Monicai Apostu erau cu firmele care aveau contracte si cu Primaria Cluj.
Monica Apostu nu a prestat efectiv niciun serviciu niciuneia dintre firmele cu care cabinetul sau de avocatura incheiase contracte, astfel ca, in opinia procurorului Elena Botezan, aceasta ar trebui sa reprezinte dovada faptului ca respectivele conventii erau incheiate exclusiv in scopul de a crea o aparenta de legalitate. Pe de alta parte, unul din colaboratorii apropiati ai primarului Clujului, omul de afaceri Calin Stoia, promitea altor oameni de afaceri ca, in schimbul a 100.000 de euro, va interveni pe langa oameni din Guvern, pentru ca premierul sa elibereze un milion de euro din Fondul de Rezerva aflat la dispozitia sa, in favoarea omului de afaceri. Incheierea Curtii de Apel Cluj, prin care s-a dispus arestarea preventiva a lui Apostu nu este definitiva, recursul urmand sa fie judecat de instanta suprema zilele urmatoare.
Judecatorul a precizat ca sotia primarului Sorin Apostu, Monica Apostu, utiliza cabinetul de avocatura doar pentru a disimula spaga
Conform incheierii din dosarul cu numarul 1502/33/2011, prin care s-a dispus arestarea preventiva a lui Sorin Apostu si a omului de afaceri Calin Stoia ”inculpatul a disimulat comiterea actelor de coruptie, respectiv de luare de mita, in perioada 2009-2011, printr-o metoda ingenioasa al carei scop era crearea unei aparente de legalitate prin incheierea unor contracte de consultanta juridicaintre cabinetul de avocatura al sotiei sale invinuita Apostu Monica – avocat in cadrul Baroului de avocati Cluj, care nu desfasura nicio activitate juridicasi diferite societati comerciale, inclusiv SC G.E F. administrata de catre invinuita Droniuc Aspazia S.C. Compania de Salubrizare B. Veret S.A. administrata de inculpatul Stoia Calin, care derulau sau urmau sa deruleze diverse contracte cu Primaria municipiului Cluj –Napoca sau sa beneficieze de diverse servicii cum ar fi eliberarea autorizatiilor de constructie, avize, eliberarea de documente, inculpatul redirectionandu-iin acest sens in schimbul facilitarii serviciilor de care acestia aveau nevoie. Analiza activitatii zilnice a invinuitei Apostol Monica, asa cum rezulta ea din probatiunea dosarului, cu referire la interceptarisi supravegheri operative efectuate pe parcursul lunilor iulie – noiembrie 2011 cu autorizarea Curtii de Apel Cluj duce la concluzia clara caaceasta nu a desfasurat nicio activitate specifica domeniului consultantei juridice. Astfel pe parcursul a 4 luni de zile, invinuita a fost prezenta o singura data la cabinetul sau avocatial si doar pentru cateva minute la o discutie cu colega sa, avocat. De asemenea, invinuita Apostol Monica nu a avut intalniri cu reprezentantii societatilor comerciale cu care are incheiate contracte de consultanta, cu exceptia momentelor de remitere a facturilor, intalnirile fiind fara exceptie la domiciliul sau si extrem de scurte, de ordinul minutelor. De asemenea, din actele Cabinetului de avocatura al invinuitei Apostol Monica rezulta ca singurii „clienti” ai acesteia sunt societati comerciale aflate in relatii contractuale cu Primaria municipiului Cluj Napoca. Investigatiile efectuate in cauza au relevat ca utilizarea Cabinetului de avocatura al invinuitei a reprezentat o varianta noua utilizata de inculpatul Apostol Sorin pentru mascarea folosului ilicit. (…) Nu se poate face abstractie nici de relatiile de prietenie existente intre inculpatul Apostu Sorinsi inculpatul Stoina, desi ambii neaga ca au comis faptele imputate, insa din continutul convorbirilor telefonice interceptate, ar rezulta mai degraba o relatie de subordonare dintre cei doi inculpati care utilizau mai multe telefoane si cartele telefonice, iar cu ocazia perchezitiilor au fost gasite un numar de 17 telefoane mobile si mai multe cartele ce apartineau inculpatului Apostu Sorin, utilizate tocmai pentru a ascunde continutul acestor convorbiri si a fi depistati ca utilizatori de telefonie mobila”.
Apostu a banuit ca este urmarit de DNA si a incercat sa stearga urmele spagii
Judecatorul cauzei a sustinut ca, imediat dupa arestarea vicepresedintelui Consiliului Judetean Cluj, Radu Vasile Bica, Sorin Apostu a inceput sa se teama ca este urmarit de DNA, si, ca atare, a incercat sa stearga urmele spagilor. “Conduita de disimulare, de incercare a ascunderii urmelor faptelor de coruptie, rezultasi din continutul discutiilor la care s-a aăcut referire anterior, cand, dupa luarea masurii arestarii vicepresedintelui Consiliului Judetean Cluj, , inculpatul Apostu Sorin se credea vizat de eventuale cercetari penale si si-a luat masuri suplimentare de prevedere”.De asemenea, instanta a apreciat ca, urmare a “derularii activitatii infractionale a inculpatului Apostu Sorinin virtutea functiei publice pe care o detine, cea de primar al municipiului Cluj-Napoca, un important oras din Romania, s-a adus atingere implicit nu numai imaginii institutiei pe care acesta o conduce si o reprezinta, ci si o perturbare a activitatii Primariei, existand indicii si probe temeinice (…)”.
Stoia i-a cerut 100.000 de euro parandarat unui om de afaceri din Arges, daca reusea sa ii aduca acestuia, de la Fondul de Urgenta al Guvernului, un milion de euro, pentru o afacere
Conform incheierii Curtii de Apel Cluj, omul de afaceri Calin Stoia i-a promis unui om de afaceri din Arges ca va interveni pe langa oameni din Guvern pentru a-i da un milion de euro din Fondul de Rezerva al Guvernului, in schimbul unui parandarat de 100.000 de euro! Iata convorbirea telefonica in care s-a pus la cale afacerea:
„Stoia Calin : Hai zi cumetre.
B.:Fii atent cum e treaba, deci e totul OK, legal, frumos, e adresa facuta de prefect presedintelui Consiliului Judetean, intelegi? E lucrarea din 2009 la niste drumuri, cand au fost calamitatile alea, intelegi?
S.C.M.: Da.
B.: Si de, oamenii au un milion de euro de recuperat, si acuma, in prima transa, e facut scrisoarea de astia, ti-am zis…
S.C.M.: De firma care o facut lucrarile?
B.: Da, dar pe primarie, e facuta adresa pe primaria respectiva.
S.C.M.: Deci primaria o avut contract, firma respectiva cu primaria.
B.: Da, deci nu apare firma, stii? Doar primaria apare.
S.C.M.: Aminteles.
B.: Intelegi? Si in prima transa ar fi vrut 500.000 euro, 540.000…
S.C.M.: Stai putin, e foarte important cine trebuie sa plateasca banii astia. Primaria care trebuie sa-i primeasca de unde?
B.: De la Guvern.
S.C.M.: De la Guvern ce? De la Fondul de rezerva?
B.: Da, Fondul de rezerva.
S.C.M.: Ala-i la dispozitia primului ministru.
B.: Da, pai asta ti-am zis, caala merge…
S.C.M.: Si de ce nu-i da?
B.: Pai se face o lista acuma, ca de aia e urgenta, cica se face o lista acuma in care sa se dea la mai multi si stii cum e, care intra pe lista. Asta ne trebuie.
……
S.C.M.: Mai frate, iti spun sincer si sa nu maintelegi gresit, dar suma e prea mica ca sa pot sa declansez o chestie de genul asta, ba, haide, dati-le la aia un milion de euro. Intelegi? Adica eu am niste mecanisme prin care pot sa declansez o operatiune de genul asta, dar toate astea au niste costuri.
B.: Pai normal ca oamenii…
S.C.M.: Is oameni seriosi, daca spun ajutati-masi pe mine sa ia ala un milion …pentru o suta de mii nu ma dau jos din pat.
B.: Da, da, atunci da, prima transa e de 500 mii, urmatoarea e de 500, intelegi?
S.C.M.:Inteleg, de asta incerc sa–ti spun, ca sa ajungi acolo in preajma lu number one trebuie sa ajungi prin niste oameni care au si ei anumite valori, intelegi? Siasta vine si spune, ce-mi iese mie la afacerea asta? O suta de mii? Sau 50 mii cum zici tu? Pai pentru 50 mii nu ma dau jos din pat, frate.
B.: Da.
S.C.M.: Cam asa functioneaza. Adica afacerea trebuie să fie suficient de interesanta ca sa-i …
B.: Dar normal, e normal. Deci nu e pe ochi frumosi.
S.C.M.: Am inteles. Dar sunt niste costuri, asta incerc eu sa–ti explictie, ca-s niste sume la care baietii care-i stiu eu, care pot sa influenteze chestia asta nu se deranjeaza.
B.: Da, asta e.
S.C.M.:Eu o sa pun o intrebare.
B.: Pune-i o intrebare si zi care ar fi costul. Ca sastim.
S.C.M.: Iti spun acuma, 10% e intotdeauna. Asta-i costul.
………………………
B.: Da, un 10% asta e, dar no, stiu eu, nu e o problema, dar problema