Contabilizarea materialelor aflate la terţi este reglementată prin dispoziţiile OMFP nr. 3055/2009 privind reglementările contabile, cu modificările şi completările ulterioare.

Operaţiunile contabile aplicabile materiilor şi materialelor aflate la terţi

1. Înregistrarea în contabiliate a operaţiunii privind valoarea la preţ de înregistrare a materiilor prime, materialelor consumabile şi materialelor de natura obiectelor de inventar aflate la terţi, în baza documentelor justificative:

351. Materii şi materiale aflate la terţi/ analitic distinct = %301. Materii prime/ analitic distinct302. Materiale consumabile/ analitic distinct303. Materiale de natura obiectelor de inventar/ analitic distinct

2. Înregistrarea în contabiliate a operaţiunii privind valoarea materiilor prime, materialelor consumabile şi materialelor de natura obiectelor de inventar intrate în gestiune, aduse de la terţi, în baza documentelor justificative :

%301. Materii prime/ analitic distinct302. Materiale consumabile/ analitic distinct303. Materiale de natura obiectelor de inventar/ analitic distinct = 351. Materii şi materiale aflate la terţi/ analitic distinct

3. Înregistrarea în contabiliate a operaţiunii privind scăderea din gestiune a materiilor prime, materialelor consumabile şi materialelor de natura obiectelor de inventar aflate la terţi, constatate lipsă la inventar, în baza documentelor justificative:

%601. Cheltuieli cu materiile prime602. Cheltuieli cu materialele consumabile603. Cheltuieli privind materialele de natura obiectelor de inventar = 351. Materii şi materiale aflate la terţi/ analitic distinct

4. Înregistrarea în contabiliate a operaţiunii privind scăderea din gestiune a materiilor prime, materialelor consumabile şi materialelor de natura obiectelor de inventar aflate la terţi, distruse de calamităţi, în baza documentelor justificative:

671. Cheltuieli privind calamităţile şi alte evenimente extraordinare = 351. Materii şi materiale aflate la terţi

De reţinut! Plecând de la faptul că profesionistul contabil asigură calitatea înregistrărilor contabile, acesta nu trebuie să se evidenţieze în contabilitate elemente care să pună în discuţie sau să pună la îndoială coerenţa sau credibilitatea structurilor prezentate în cadrul situaţiilor financiare anuale (conturilor anuale).

Baza legală

Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;

Legea contabilităţii nr. 82/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;

OMFP nr. 3055/2009 privind reglementările contabile, cu modificările şi completările ulterioare;

OMFP nr. 3512/2008 privind documentele financiar contabile, cu modificările şi completările ulterioare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here