Monografia contabilă aplicabilă bunurilor constatate lipsă sau deteriorate

Maria Bălăşescu
12 iunie 2013 1 min read
Din punct de vedere contabil, conform pct. 206 din OMFP nr. 3055/2009, creanţele/datoriile entităţii faţă de alţi terţi, alţii decât personalul propriu
Întrebare:

"Sunt o societate comercială cu obiect de activitate comerţ şi la un inventar de magazin am găsit atât mărfuri lipsă, cât şi mărfuri deteriorate. În urma unei anchete administrative, s-a concluzionat că vinovat pentru aceste pierderi este furnizorul. Furnizorul a fost de acord să achite prejudiciul creat prin neatenţia şoferului său. Vă rog să mă ajutaţi cu înregistrările corecte. Menţionez că sumele au fost deja recuperate de la şoferul firmei furnizor cu bani gheaţă. Mulţumesc!" (Daniela A, Satu Mare).

Răspuns:

Din punct de vedere contabil, conform pct. 206 din OMFP nr. 3055/2009, creanţele/datoriile entităţii faţă de alţi terţi, alţii decât personalul propriu, clienţii şi furnizorii, se înregistrează în conturile de debitori/creditori diverşi.

Cu alte cuvinte, aţi încasat nişte sume cu titlu de recuperare de prejudiciu de la o entitate externă şi trebuie să le evidenţiaţi prin conturile de debitori/creditori diverşi.

Operaţiunile contabile sunt:
 
1. Evidenţierea în contabilitate a recunoaşterii valorii bunurilor constatate lipsă şi deteriorate, imputate terţilor:

%

461. Debitori diverşi/societatea x /bunuri lipsă

461. Debitori diverşi/ societatea x / bunuri deteriorate

=

758. Alte venituri din exploatare


2.
Evidenţierea în contabilitate a încasării cu numerar a valorii bunurilor constatate lipsă şi deteriorate, imputate terţilor:

5311. Casa în lei

=

%

461. Debitori diverşi/societatea x /bunuri lipsă

461. Debitori diverşi/ societatea x / bunuri deteriorate

Noua platformă de informare juridică dezvoltată de Indaco este aici!

După trei decenii de experiență în dezvoltarea soluțiilor juridice, Indaco Systems prezintă lege6.ro, o nouă platformă guvernată de AI, care se auto-îmbunătățește zilnic

lege6 logo
b b