Ordonanța de modificare a Codurilor penale nu s-a aflat pe ordinea de zi a ședinței de Guvern de marți, 31 ianuarie 2017, care a început la ora 19.45. La finalul acesteia, ministrul Justiției și ministrul Finanțelor au anunțat că Guvernul a adoptat un proiect de lege privind graţierea şi unul privind modificarea Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor, dar şi o ordonanţă de urgenţă privind modificarea Codurilor penale, simultan cu bugetul de stat. Oficialii au precizat că cele două proiecte vor intra în procedură de urgență în Parlament.

”Am adoptat o serie de măsuri care vizează evitarea unor hotărâri pilot la CEDO şi în acest sens am adoptat proiectul de lege privind graţierea unor pedepse şi a unor măsuri educative, privative de libertate. Cel de-al doilea proiect de lege vizează legea pentru completare Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor. La prima lege cea care vizează graţierea unor pedepse, nu vizează violatorii, faptele de corupţie, actele de violenţă, recidiviştii, pedepsele cu suspendare şi prioritar pentru noi a fost recuperarea prejudiciului”, a spus ministrul Justiției în conferinţa de presă de la Guvern.

ATENŢIE! Astăzi, la ora 01:25 AM, a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 92/2017 OUG nr. 13/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal şi a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală. Actul poate fi consultat integral AICI. Prevederile de la Art. I intră în vigoare la 10 zile de la data publicării.

Cât priveşte Legea nr. 254 pentru executarea pedepselor, ministrul Justiţiei a argumentat că este o iniţiativă a vechiului Guvern pe care a ”aranjat-o” şi a pus-o în concordanţă cu conducerea Administrației Penitenciarelor. De altfel, oficialul a precizat că și ministrul de Externe și cel de Interne și-au dat avizul pentru aceste proiecte de lege.

”Este vorba despre recursul în compensare la fiecare 10 zile cei care sunt în penitenciar şi beneficiază de nişte condiţii deosebite, practic câştigă câte o zi. Practic la o lună, câştigă trei zile. În acelaşi timp, odată cu adoptarea bugetului de stat am venit în completarea acestei măsuri pentru evitarea unei hotărâri pilot la CEDO cu alocarea unor resurse suplimentare pentru creşterea cu 50% a normei de hrană, asigurarea fondurilor necesare pentru implementarea unor investiţii şi în acest sens au fost alocate fonduri pentru începerea în acest an a două penitenciare de câte 1.000 locuri, unul în Caracal judeţul Olt, celălalt în Berceni, judeţul Prahova”, a adăugat Florin Iordache.

Întrebat de ce Guvernul a adoptat aceste acte normative marţi seara după ora 21, Iordache a replicat: ”Pentru că la această oră a fost şedinţa de Guvern”. Cât priveşte transparenţa acestui demers, el a susţinut că ordinea de zi a fost suplimentată pentru că Executivul are acest drept.

Conform proiectului de modificare a Codului Penal, s-a păstrat pragul de 200.000 de lei până la care poate fi incriminat abuzul în serviciu, iar favorizarea infractorului a fost dezincriminată, inclusiv pentru emiterea, aprobarea sau adoptarea de acte normative.

Prin ordonanța de urgență este abrogat articolul 298 din Codul penal, care sancționa infracțiunea de neglijență în serviciu. De asemenea, este modificat primul alineat al articolului 301 din Codul penal referitor la conflictul de interese, fiind exclusă răspunderea penală dacă beneficiarii infracțiunii sunt “persoanele cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură”.

În noua formă, alineatul prevede că “fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obținut, direct sau indirect, foloase patrimoniale pentru sine, pentru soțul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică”.

Reacţii

Aproximativ 10.000 de oameni au ocupat Piața Victoriei și au protestat, marți noapte, față de deciziile luate de Guvern. La ora 03.38, protestul din fața Guvernului s-a încheiat, Jandarmeria anunțând că nu au existat incidente.

Președintele Klaus Iohannis a afirmat, într-o postare pe pagina de socializare, că “E o zi de doliu pentru statul de drept, care a primit o lovitură puternică de la adversarii justiției, dreptății și luptei împotriva corupției”:

“Astăzi, Guvernul PSD și ALDE a anulat munca a zeci de mii de oameni onești și curajoși din Justiția română care au dovedit în ultimii ani că nimeni și nimic nu este mai presus de lege. Guvernul PSD și ALDE a anulat eforturile făcute de milioane de români de a face din România o țară respectată în Europa!”, a scris președintele Klaus Iohannis. Șeful statului a mai precizat că recuperarea prejudiciilor va fi, de acum înainte, foarte dificilă. Conform unor surse, șeful statului va participa miercuri la ședința Consiliului Superior al Magistraturii, care a avizat, deja, negative modificările aduse Codurilor Penale.

Ai nevoie de Codul penal? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF sau MOBI, de AICI!

comentarii

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Adaugă comentariu!
Adaugă nume aici