Situația financiară a unei persoane fizice poate fi cerută de procuror doar în baza unui mandat obținut de la un judecător, conform noilor reglementări din proiectul de modificare a Codului penal, aflat în dezbaterea comisiei speciale din Parlament.

Modificarea revine la articolul inițial din actul normativ de bază, schimbat în mai 2016, când o ordonanță de urgență adoptată de Guvernul de atunci (OUG nr. 18/2016) a clarificat peste 150 de modificări ale Codului penal şi Codului de procedură penală. Printre acestea, art. 153 prevedea eliminarea filtrului instanței în procedura de solicitare a unui procuror de date financiare de la bănci pentru persoanele cercetate.

Proiectul de lege care modifică din nou codurile penale, aflat în dezbaterea comisiei special din Parlament, ce urmează a fi supus votului, prevede ca aceste date să fie date procurorului doar în baza unei decizii a judecătorului de drepturi și libertăți.

La articolul 153, alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins:

“(1) Procurorul poate solicita, cu încuviințarea prealabilă a judecătorului de drepturi și libertăți, unei instituții de credit sau oricărei alte instituții care deține date privind situația financiară a unei persoane comunicarea datelor privind existența și conținutul conturilor și a altor situații financiare în cazul în care există indicii temeinice cu privire la săvârșirea unei infracțiuni și există temeiuri pentru a se crede că datele solicitate constituie probe.”

Următorul alineat cuprinde toate informațiile care trebuie aduse la cunoștința instanței care va emite încuviințarea acestei măsuri. Astfel, la articolul 153, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (11) cu următorul cuprins:

“(11) Solicitarea procurorului trebuie să cuprindă datele de identificare ale persoanelor pentru care se solicită datele financiare şi indicarea infracţiunilor pentru care există indicii temeinice că ar fi fost săvârşite de fiecare persoană în parte. Datele privind alte persoane decât cele pentru care a fost formulată cererea sunt confidenţiale şi nu constituie mijloc de probă împotriva persoanelor care nu fac obiectul solicitării.”

Coaliția de la putere a depus, în Parlament, trei noi proiecte de modificare a Codului penal, a Codului de procedură penală și a Codului de procedură civilă, care sunt publicate pe pagina Comisiei speciale parlamentare pentru legislația în domeniul justiției, condusă de fostul ministru al Justiției Florin Iordache. Dezbaterile asupra modificărilor nu s-au încheiat.

Ai nevoie de Codul penal? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here