Conform unei legi aplicabile începând din această lună, înregistrarea/modificarea datelor unei locuințe în cartea funciară este condiționată de existența unei polițe de asigurare obligatorii a locuinței (PAD).
Mai precis, potrivit Legii 115/2023, care a fost modificată de curând, legislația referitoare la asigurarea obligatorie a locuințelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren și inundațiilor (Legea 260/2008) prevede acum că „pentru înregistrarea sau modificarea înregistrării unei locuințe în cartea funciară, proprietarul acesteia este obligat să prezinte un contract de asigurare obligatorie a locuinței” – articolul 10.
Pin urmare, înregistrarea sau modificarea înregistrării unei locuințe în registrul deținerii proprietății asupra terenurilor este condiționată de existența unui contract PAD, valabil la data solicitării.
Registrul deținerii proprietății asupra terenurilor cuprinde informații despre proprietăți imobiliare, oferind o perspectivă asupra situației juridice a acestora. Aici se găsesc detalii tehnice legate de proprietăți (număr de camere, suprafețe), de proprietarii acestora și de orice sarcini legale ce le vizează (ipoteci, notificări de plată, sechestre etc.).
Înainte de această modificare, Legea 260/2008 prevedea la articolul 10 că persoana care dobândește proprietatea unei locuințe neasigurate era obligată să încheie un contract PAD pentru acea locuință în termen de cinci zile lucrătoare de la data autentificării actului de proprietate.
Modificările recente includ și creșterea primelor pentru asigurarea obligatorie a locuințelor. Mai exact, prima anuală pentru asigurarea unei locuințe de tip A este acum de 130 de lei, în comparație cu suma anterioară de 20 de euro.
Locuințele de tip A sunt cele cu structură rezistentă din beton armat, metal sau lemn, sau cu pereți exteriori din piatră, cărămidă arsă, lemn sau alte materiale obținute în urma unui tratament termic și/sau chimic, conform definiției din Legea 260/2008.
De asemenea, s-a stabilit recent că proprietarii imobilelor clasificate în clasa I de risc seismic pot încheia contracte de asigurare pentru aceste clădiri. Totuși, în prezent, asigurarea pentru aceste clădiri este opțională, nu obligatorie, în contrast cu celelalte categorii. De acum încolo, polițele PAD pot fi încheiate pentru perioade mai lungi de un an, dar doar în multiplu de 12 luni.
Nu în ultimul rând, s-a decis clar că în cazul vânzării unei locuințe asigurate, contractul PAD rămâne valabil până la data menționată în document, iar beneficiarul asigurării devine noul proprietar.
Vezi aici Legea 260/2008
Vezi aici Legea 215/2023
Vezi aici alte articole despre asigurările de locuință