Actul normativ analizat astăzi, OpANAF nr. 866/2017, modifică procedura legală ce reglementează Normele tehnice de utilizare a Sistemului român de procesare automată a declarației vamale la  import,  aprobate  prin  Ordinul  președintelui  Agenției  Naționale  de  Administrare  Fiscală  nr. 1885/2016.

În esență sunt excluse de la vămuirea în sistem centralizat pentru următoarele categorii de bunuri:

  • produse accizabile;
  • produse militare.

Cu această ocazie se reglementează și următoarele noțiuni:

  • birou vamal de supraveghere biroul vamal situat pe teritoriul României, responsabil de locul în care declarantul este stabilit, unde se depune declarația vamală de plasare a mărfurilor sub regimurile  vamale.
  • birou vamal de prezentare biroul vamal situat pe teritoriul României, unde se prezintă mărfurile în vămuirea centralizată la nivel național.

Confirmarea prezentării mărfurilor în vamă se face de biroul vamal de prezentare. Biroul vamal de supraveghere acceptă DEI pentru care biroul vamal de prezentare a confirmat prezentarea mărfurilor în vamă, respectiv a trecut DEI în starea «Mărfuri prezentate la biroul vamal de prezentare.

Plata datoriei vamale și a celorlalte taxe exigibile la plasarea mărfurilor sub regimul vamal respectiv/și/sau, după caz, constituirea garanției se efectuează la biroul vamal de supraveghere.

Decizia privind acordarea liberului de vamă este luată de biroul vamal de supraveghere și este disponibilă și la biroul vamal de prezentare. După caz, decizia privind acceptarea/respingerea cererii de modificare și invalidare a declarației vamale este luată de biroul vamal de supraveghere.

Ai nevoie de Normele tehnice de utilizare a Sistemului român de procesare automată a declarației vamale la import? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF sau MOBI, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here