Ministerul Afacerilor Interne a lansat un nou proiect de modificare a Codului Rutier. Printre principalele prevederi se numără introducerea unor noi amenzi, filmarea probelor pentru examenul auto şi noi prevederi pentru maşinile înmatriculate în alte ţări.
PRINCIPALELE MODIFICĂRI
Amenzi drastice pentru condusul sub influenţă, neacordarea priorităţii pietonilor, depăşirea vitezei maxime cu peste 60km/h
În noul proiect, sunt majorate la clasa a V-a de sancţiuni (de la 21 la 100 de puncte amendă, adică între 1575 – 7500 de lei, plus suspendarea permisului pentru 120 de zile) următoarele fapte (persoane fizice):
– conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice (dacă fapta nu constituie infracţiune);
– neacordarea priorităţii pietonilor pe treceri;
– depăşirea cu mai mult de 60km/h a vitezei maxime admise (în funcţie de sectorul de drum şi categoria maşinii).
În prezent, clasa a V-a de sancţiuni (cea mai dură din Codul Rutier) este aplicată doar persoanelor juridice.
În actualul Cod Rutier, conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice se pedepseşte cu amendă din clasa a IV-a de sancţiuni (675-1500 de lei), plus suspendarea permisului pentru 90 de zile, iar neacordarea priorităţii pietonilor – cu amendă din clasa a II-a de sancţiuni (300-375 de lei), plus suspendarea permisului pentru 30 de zile. Depăşirea vitezei maxime cu 50km/h este în acest moment pragul maxim sancţionat.
Probele examenului auto vor fi filmate
O altă propunere este pentru asigurarea şi verificarea legalităţii examenului de obţinere a permisului şi constă în înregistrarea video (sau audio) a probei teoretice şi a celei practice.
La probele practice, sistemele de monitorizare vor fi instalate pe maşinile folosite de candidaţi (cu excepţia motocicletelor şi mopedelor). Acestea se păstrează timp de maximum un an de la data susţinerii probei şi pot fi accesate numai de către Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor şi de către Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor.

Poţi circula cel mult 30 de zile cu maşinile înmatriculate în alte ţări

Maşinile înmatriculate în alte state şi deţinute cu orice titlu de persoane cu sediul, domiciliul, reşedinţa în România pot fi conduse pe drumurile publice timp de maximum 30 de zile.
Totodată, aceste persoane sunt obligate să înmâneze poliţistului, la cerere, un document doveditor al titlului cu care este deţinut maşina, plus o traducere legalizată în limba română a acestuia.
ALTE MODIFICĂRI
Permise suspendate pentru neplata amenzilor
La fel ca şi în proiectul de OUG din februarie, şi acest proiect prevede că şoferilor care nu-şi achită amenzile în termen de 90 de zile de la primirea procesului verbal li se va suspenda dreptul de a conduce autovehicule.
Candidaţii pentru permise de motociclete, mopede, responsabili pentru propriile fapte
Una dintre completări survine în cazul candidaţilor supravegheaţi sau examinaţi pentru obţinerea permisului pentru motociclete sau mopede. Aceştia vor fi singurii responsabili pentru încălcarea regulilor de circulaţie sau pentru pagubele produse în urma accidentelor rutiere.

Prevederea actuală arată aşa (vezi fotografia de mai jos) şi ar fi putea fi completată în urma adoptării proiectului actual cu cea menţionată mai sus.
instructori
Sursa foto: Lege5.ro

***

Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice se află în dezbatere publică timp de zece zile de la publcarea pe site-ul MAI-ului. Proiectul a fost lansat în dezbatere publică pe 2 aprilie.
Sursa: MAI

1 COMENTARIU

 1. Soferii care nu acorda prioritate pietonilor sunt amendati drastic, dar pietonul care se angajeaza in traversarea strazii,fara sa se uite ca masina este la 3-4 m de trecere, ce patesc?

  • asa este mare dreptate ai , sunt pietoni care se arunca pe trecere cu toate ca esti deja cu botul masinii pe trecerea de pietoni, ceea ce nu stiu ei este fapul ca legea ii obliga sa se asigure inainte de a traversa dar spune-i asta prostului cu sapca alba!

 2. De ce sa se circule doar 30de zile? Afost abrogata taxa de timbru? Nu va e rusine sa propuneti asa ceva cand noi murim de foame?Cu ce sa ne inmatriculam masinile in Romania daca nu mai avem nimic?De smecheri sau de saraci am inscris masinile in alte state?Da-ti taxa jos sau puneti-o la valoarea unui salariului minim al prosperei noastre economii si apoi veniti cu idei.COBORATI CU PICIOARELE PE PAMANT!

 3. Viata este una singura dar nu nu toti oamenii o pretuiesc !Pentru unii soferi masina este un mod de a se distra pe seama altora nu un mijloc de transport.Acesti teribilisti cind au savirsit un accindent lasat cu victime sa nu mai aiba dreptul niciodata sa conduca.Nu exista forma de reducare pt. acesti maniaci.

 4. Sa vedem de unde platesc saracii oameni mii de RON pe amenzi in cazul in care salariile sunt de mizerie.Normal c alegile le-au facut cei care au bani sa isi puna si in fund ( scuze de expresie)

 5. @polish plastic,faptul ca nu ai bani inseamna ca nu muncesti sa ai venituri si neavand venituri incearca sa nu incalci regulile si nu vei fi pus insituatia sa platesti amenzi ! De obicei regulile sunt incalcate de cei care au bani sa isi puna si in fund ca sa te citez.

 6. politia rutiera sare calul. Vanatoare in regula!!!!! EXAGEREAZA cu pedeapsele propuse.ASstia pe ce strazi merg ? Sau sunt fomisti de ultima speta ? Sfanta spaga ?????
  Vreau drum de calitate , rute ok, suficiente care sa elimine aglomeratia excesiva astfel incat socoteala de acasa ca timp de deplasare sa poata fi reala. altcum trebuie sa aleg cale de mijloc . s
  Sa plecceva mai devreme si sa utilizez o viteza ceva mai mare ACOLO UNDE CONDITIILE DE TRAFIC PERMIT.
  DE MAINE PUN PE MASINILE CU CARE MERG JOS STROE ! OUT DINITZA !
  EXAGERARILE ADUC REACTII !

  CER SA VALIDEZE LEGEA CAMERE AUTO MONTATE PE MASINILE NOASTRE ; SA FIM PROTEJATI INTRUCATVA IMPOTRIVA ABUZURILOR!!!
  GALBENUL SA FIE PRECEDAT DE 8sec DE ROSU INTERMITENT

 7. Noua propunere de modificare a codului rutier privind neplata amenzilor creată si propusă de prea ilustrele minti foarte iluminate dar ffobosite, din M.A.I serviciul rutier, nu este nimic altceva de-cat o metoda santajista . Pentru ce sa suspende dreptul de a conduce in cazul neplatii unei amenzi, din moment ce exista deja o lege in functiune si exercitata de agentia fiscală apartenenta contravenientui?! Știm cu toții ca in cazul neplatii unei amenzi, contravenientul este ,,EXECUTAT SILIT” de către agenția fiscala si astfel banii sant recuperati???! De cand acesti angajati ai serviciului rutier din M.A.I se erijeza in recuperatori de taxe si amenzi de vin cu asemenea propuneri nebunesti?! De aceea cred si astept ziua in care cu totii vom asista la DESCENTRALIZREA IN TOTALITA A M.A.I pentru a nu mai asista la asemenea prostii jignitoare si dureroase ce privesc întreaga populatie! Sper ca eceste mesaje nu vor fi scrise in van

  • Cum poţi să angajezi un şofer profesionist în perioadă de probă şi care este durata acesteia?
   Această meserie e mai specială şi implică foarte multă responsabilitate fată de alţi participanţi la trafic şi faţă de autocamionul care îi este dat în grijă.

 8. Intre amenzi criminale si soferi crimunali trebuie facuta o mare deosebire. DA, un sofer CRIMINAL trebuie pedepsit cu siguranta, dar de asta ar trebui sa se ocupe justitia si Codul Penal. Oamenii nu sunt roboti si pot sa greseasca, iar daca pentru o greseala fara urmari soferul este pedepsit, alaturi de familia sa, la saracie si disperare, acest lucru nu se numeste lege, ci despotism. Oamenii cu bani, care scapau pana acum nepedepsiti, vor putea, fara indoiala, prin avocati bine instruiti sa anuleze prevederile aberante, daca vor fi in situatia de a incalca acest cod rutier aberant. Un om simplu insa va putea fi pedepsit, pentru o greseala , la foame si suferinta , alaturi de intreaga sa familie. Acest lucru nu se numeste justitie, ci aberatie cu masca justitiara !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here