Guvernul a adoptat o Ordonanță de urgență care aduce modificări și completări în sistemul național de facturare electronică RO e-Factura și în utilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale, introducând și alte măsuri fiscale.

Noua legislație extinde utilizarea sistemului RO e-Factura pentru tranzacțiile între afaceri și consumatorii finali (B2C), în mod opțional între 1 iulie 2024 și 31 decembrie 2024, și obligatoriu începând cu 1 ianuarie 2025. Astfel, toate persoanele impozabile care emit facturi către consumatori vor fi obligate să le raporteze în sistemul RO e-Factura.

Sunt exceptate de la utilizarea sistemului persoanele impozabile care emit facturi pentru operațiuni neimpozabile cu TVA sau pentru sume neincluse în baza de impozitare a TVA, conform Codului fiscal, pentru care nu este necesară emiterea unei facturi. De asemenea, sunt exceptate misiunile diplomatice, oficiile consulare, organismele internaționale, forțele armate NATO și alte entități similare, cu excepția cazului în care acestea optează pentru utilizarea sistemului.

Asociațiile, fundațiile și agricultorii persoane fizice care aplică regimul special pentru agricultori vor fi exceptați temporar de la utilizarea sistemului RO e-Factura până la 30 iunie 2025, pentru a avea timp să se adapteze.

Beneficiarii care nu primesc facturile prin sistemul RO e-Factura în termenul prevăzut pentru livrările de bunuri sau prestările de servicii plătite la momentul livrării/prestării vor putea notifica organele fiscale competente.

Ordonanța aduce și modificări în utilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale și exclude accizele din procedura de restructurare a obligațiilor bugetare. Aceasta măsură vine în sprijinul contribuabililor corecți, deoarece accizele sunt taxe speciale percepute asupra consumului produselor accizabile, plătite de către cumpărător, iar plătitorul de accize are obligația de a le declara și plăti la bugetul de stat.

Vezi aici OUG nr. 69/2024

Vez aici alte articole despre e-factura

lege6.ro
lege6.ro

După trei decenii de experiență în dezvoltarea soluțiilor juridice, Indaco Systems prezintă lege6.ro, o nouă platformă guvernată de AI, care se auto-îmbunătățește zilnic

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here