24 Februarie, 2018

Modificări privind pretenţiile de despăgubiri şi rezerva de daună

Ordinul 19/2012 pentru modificarea şi completarea Normelor privind metodologia de calcul şi evidenţă a rezervelor tehnice minimale pentru activitatea de asigurări puse în aplicare prin Ordinul preşedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor nr. 3109/2003 a fost publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 696 din 10.10.2012, conform unui comunicat de presă postat pe site-ul CSA. 

O primă modificare survine în cadrul articolului 3, alineatele (4) şi (5). Astfel, alineatul 4 prevede ca, în cazul pretenţiilor de despăgubiri care fac obiectul unei acţiuni în instanţă, rezerva de daună să se constituie şi să se menţină la nivelul pretenţiilor solicitate în instanţă, în limita sumei asigurate. Fac excepţie pretenţiile de despăgubiri pentru daune morale ca urmare a vătămărilor corporale sau decesului.

De asemenea, potrivit actului normativ, în cazul pretenţiilor de despăgubiri care fac obiectul unei acţiuni în instanţă, în calculul rezervei de daună se va lua în considerare şi valoarea estimată a cheltuielilor totale de judecată.

În acelaşi timp, în cadrul articolului 3 din normele privind metodologia de calcul şi evidenţă a rezervelor tehnice minimale pentru activitatea de asigurări generale se mai adaugă alineatul (51). Conform acestuia, în cazul pretenţiilor de despăgubiri pentru daune morale ca urmare a vătămărilor corporale sau decesului, rezerva de daună se va constitui pe baza jurisprudenţei şi a practicii societăţii de asigurare.

Totodată, asigurătorii au obligaţia să instituie şi să aprobe proceduri interne de calcul a rezervei de daună pentru cazurile de daune morale ca urmare a vătămarii corporale sau decesului, care vor fi notificate Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor cu 30 de zile înainte de aplicarea lor.

Despre autor  ⁄ Elena Hogaş

Elena Hogaş este redactor la Legestart.ro. Este absolventă a Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice (SNSPA).

Fara comentarii

Scrie un comentariu