Recentul proiect de actualizare a Normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal (vezi aici) conţine precizări în domeniul pe care îl semnalăm şi care vin să asigure corelarea cu dispoziţiile introduse prin Ordonanţa Guvernului nr. 4/2015.
În temeiul amendamentelor aduse la Codul fiscal prin O.G. nr. 4/2015, proiectul de hotărâre de Guvern introduce în Normele metodologice prevederi referitoare la procedura de aplicare a reglementărilor prin care a fost instituită scutirea de la plata impozitului pe venit pentru veniturile din activități independente, veniturile din salarii, veniturile din pensii precum și veniturile din activități agricole, silvicultură și piscicultură, realizate de persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat.
Acte doveditoare
Scutirea de la plata impozitului pe venit se aplică pentru veniturile realizate începând cu data încadrării contribuabilului în gradul de handicap grav sau accentuat, conform documentelor justificative (certificat).
Dispoziţiile art. 461 din Codul fiscal, astfel cum au fost introduse prin O.G. nr. 4/2015, prevăd: “Veniturile din activităţi independente, realizate în mod individual şi/sau într-o formă de asociere, de către persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat sunt scutite de impozit pe venit.”
Pentru a beneficia de aceste prevederi, contribuabilii au obligaţia de a depune la organul fiscal competent documentele care atestă încadrarea în gradul de handicap grav sau accentuat. Documentele vor fi prezentate în original şi în copie, organul fiscal competent păstrând copia după ce verifică conformitatea cu originalul.
Sursa foto: Lege5.ro
Calcularea impozitului
Venitul net din activităţi independente desfășurate de persoana fizică cu handicap grav sau accentuat, în mod individual şi/sau într-o formă de asociere, determinat pe bază de norme anuale de venit, se reduce proporţional cu numărul de zile calendaristice pentru care venitul este scutit de la plata impozitului.
Plăţile anticipate de impozit vor fi calculate pentru venitul net anual redus proportional cu numărul de zile.
Prevederea se aplică atât în cazul persoanei fizice încadrată, în cursul anului fiscal, în gradul de handicap grav sau accentuat cât şi în cazul contribuabilului care în cursul perioadei impozabile nu se mai încadrează în gradul de handicap respectiv, potrivit legii.
Scutiri de la plata impozitului
Scutirea de la plata impozitului pe venit se aplică pentru veniturile realizate începând cu data încadrării contribuabilului în gradul de handicap, conform documentelor justificative (certificat). Pentru a beneficia de scutirea de impozit, potrivit prevederilor art. 551 din Codul fiscal, introduse prin O.G. nr. 4/2015, contribuabilii au obligaţia de a depune la angajatorul/plătitorul de venituri, respectiv la organul fiscal competent, documentele care atestă încadrarea în gradul de handicap grad sau accentuat.
Scutirea de la impozitare a veniturilor din pensii
Documentele vor fi prezentate în original și în copie, angajatorul/plătitorul de venituri, respectiv organul fiscal competent păstrând copia după ce verifică conformitatea cu originalul.
Scutirea de la plata impozitului pe venit se aplică pentru veniturile realizate începând cu data încadrării contribuabilului în gradul de handicap, conform documentelor justificative (certificat) .
Pentru a beneficia de prevederile art. 681 din Codul fiscal (“Veniturile din pensii realizate de către persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat sunt scutite de impozit pe venit”), contribuabilii au obligația de a depune la plătitorul de venituri, respectiv la organul fiscal competent, documentele care atestă încadrarea în gradul de handicap grad sau accentuat.
Documentele vor fi prezentate în original și în copie, plătitorul de venituri/organul fiscal competent păstrând copia după ce verifică conformitatea cu originalul.
Impozitarea veniturilor din activităţi agricole
Venitul din activităţi agricole desfășurate de persoana fizică cu handicap grav sau accentuat, în mod individual şi/sau într-o formă de asociere, determinat pe bază de norme anuale de venit, se reduce proporţional cu numărul de zile calendaristice pentru care venitul este scutit de la plata impozitului.
Impozitul anual stabilit conform deciziei de impunere anuale va fi calculat pentru venitul anual din activităţi agricole, redus proportional cu numărul de zile.
Prevederea se aplică atât în cazul persoanei fizice încadrată, în cursul anului fiscal, în gradul de handicap grav sau accentuat cât și în cazul contribuabilului care în cursul perioadei impozabile nu se mai încadrează în gradul de handicap respectiv, potrivit legii.
Scutirea de la plata impozitului pe venit se aplică pentru veniturile realizate începând cu data încadrării contribuabilului în gradul de handicap, conform documentelor justificative (certificat). Pentru a beneficia de prevederile art. 711 din Codul fiscal (scutirea, aprobată prin O.G. nr. 4/2015), contribuabilii au obligaţia de a depune la plătitorul de venituri, respectiv la organul fiscal competent, documentele care atestă încadrarea în gradul de handicap grad sau accentuat. Documentele vor fi prezentate în original și în copie, organul fiscal competent păstrând copia după ce verifică conformitatea cu originalul.
Ai nevoie de Codul fiscal? Poţi cumpăra actul la zi, în format .pdf, de AICI!