20 Februarie, 2020

Modificări privind emiterea deciziilor de plată pentru persoanele cu datorii la stat

OpANAF nr. 360/2015, în vigoare din 16 februarie 2015, modifică procedura privind emiterea şi comunicarea unor acte administrative pentru debitorii care înregistrează obligaţii fiscale restante sub o anumită limită.

Până în momentul intrării în vigoare a acestui act normativ, procedura stabilea că decizia referitoare la obligaţiile de plată accesorii se emite, prin aplicaţiile informatice, după 180 de zile de la ultima emitere sau de la data la care au fost înregistrate obligaţii fiscale principale restante astfel:

  • pentru marii contribuabili în cazul în care cuantumul obligaţiilor fiscale accesorii nu depăşeşte 1.500 lei;
  • pentru contribuabilii mijlocii în cazul în care cuantumul obligaţiilor fiscale accesorii  nu depăşeşte 1.000 lei;
  • pentru celelalte categorii de debitori în cazul în care cuantumul obligaţiilor fiscale accesorii nu depăşeşte 500 lei;
  • pentru persoanele fizice în cazul în care cuantumul obligaţiilor fiscale accesorii nu depăşeşte 100 lei.

Actul normativ analizat astăzi aduce o nouă precizare și anume aceea că, în cazul în care cuantumul obligaţiilor fiscale accesorii nu depăşeşte 40 lei, atunci nu se emit decizii referitoare la obligaţiile de plată accesorii decât la cererea contribuabilului sau în alte situaţii prevăzute de lege.

Notă: În caseta foto puteţi vedea o parte dintre modificările aduse de x . Atenţie: Urmărirea modificărilor la nivel de paragraf este disponibilă doar abonaţilor Lege5.

plata1

Sursa foto: Lege5.ro

Similar, procedura privind emiterii somaţiei şi titlului executoriu cu privire la obligaţiile fiscale neachitate de către debitori stabilește aceleași termene și cuantumuri ca și procedura privind emiterea deciziilor cu privire la obligațiile de plată accesorii.

Și aceste prevederi sunt completate, stabilindu-se că în cazul în care cuantumul obligaţiilor fiscale neachitate nu depăşeşte 40 lei, atunci nu se vor emit somaţiie şi titluri executorii decât în alte situaţii prevăzute de lege.

Notă: somaţia şi titlul executoriu se emit şi se comunică debitorului ori de câte ori se constată pericolul prescrierii dreptului de a cere executarea silită.

Ai nevoie de Procedura privind emiterea unor acte administrative pentru debitorii care înregistrează obligaţii fiscale restante sub o anumită limită? Poţi cumpăra actul la zi, în format .pdf, de AICI!

comentarii

Despre autor  ⁄ Adrian Benţa

Adrian Benta este membru al Camerei Consultanților Fiscali (2007), auditor financiar stagiar, membru CAFR (2010). Are o experienţă de peste 13 ani în conducerea contabilităţii şi fiscalitatea societăţii comerciale şi conduce un cabinet propriu de consultanţă fiscală. Contact: adrian@bentaconsult.ro.

Fara comentarii

Scrie un comentariu