Senatorii vor dezbate o propunere de modificare a legii care permite accesul la dosarul întocmit de fosta Securitate, acte care sunt acum în evidența Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității, CNSAS.

Chiar dacă a mai fost modificată pe parcursul anilor, OUG nr. 24/2008 privind accesul la propriul dosar și deconspirarea Securității permite, conform expunerii de motive a proiectului, “ascunderea adevărului în ceea ce privește calitatea de lucrător sau colaborator al fostei Securități și absolvirea persoanelor vizate de răspundere morală și uneori chiar penală”.

Proiectul prevede completarea și modificarea a două articole, referitoare la condițiile pe care trebuie să le îndeplinească persoanele alese sau cu funcție de demnitar, din punctul de vedere al dosarului/adeverinței eliberate de CNSAS.

Art. 5 – alin. (1) se modifică și va avea următorul cuprins:

Persoanele care candidează, au fost alese sau au fost numite în una din demnitățile ori funcțiile prevăzute la art. 3, cu excepția celor care la data de 22 decembrie 1989 nu împliniseră vârsta de 16 ani, fac o declarație pe propria răspundere în sensul că au avut sau nu calitatea de lucrător al Securității ori colaborator al acesteia. Verificarea calității de lucrător al Securității ori colaborator al acesteia se face din oficiu pentru persoanele care au candidat, au fost alese si numite în demnitățile ori funcțiile prevăzute la art. 3, inclusiv pentru cele aflate în exercițiul respectivelor demnități ori funcții la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență.

Art. 32 se modifică și va avea următorul cuprins:

În cazul în care, urmare a preluării prevăzute la art. 31, rezultă documente și informații noi și neprocesate cu privire la calitatea de lucrător al Securității ori colaborator al acesteia a unei persoane pentru care a fost emisă anterior prezentei ordonanțe de urgență o decizie de neapartenență sau de recolaborare cu Securitatea, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității inițiază și aplică, în mod corespunzător, procedura cuprinsă în prezenta ordonanță de urgență.

Propunerea legislativă va fi dezbătută la Senat, prima camera parlamentară sesizată.

Ai nevoie de OUG nr. 24/2008? Poți cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!
comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here