Principala modificare adusă de actul normativ analizat astăzi, OpANAF nr. 869/2017, constă în introducerea în nomenclatorul impozitelor ce se achită în contul unic a impozitului „pentru activități specifice” datorat de operatorii economici din sfera de aplicare a Legii nr. 170/2016 – hoteluri, pensiuni, restaurant, bar etc.
Același act normativ reglementează și modul de completare a declarației 100, privind impozitul datorat la buget, atât din punctul de vedere al impozitului specific, cât și din punctul de vedere al altor impozite datorate la buget, proceduri generate de ultimele schimbări aduse Codului fiscal în primele luni ale anului 2017.
Din perspectiva impozitului pe activități specifice acesta se declară la bugetul de stat prin declarația 100 cu termen de depunere semestrială, până în data de 25 a lunii următoare semestrului încheiat. Până la același termen trebuie efectuată și plata acestui impozit.
Dintre alte modificări aduse la procedura de completare a declarației 100 pentru bugetul de stat, principalele modificări aduse de acest act normativ, chiar dacă acestea sunt cunoscute din alte prevederi fiscale:
- în conținutul declarație se introduce atenționarea că pentru taxele scadente în data de 25 decembrie, plata și declararea se va face până în data de 21 decembrie.
Microîntreprinderile care în cursul unui an fiscal realizează venituri mai mari de 500.000 euro sau a căror pondere a veniturilor realizate din consultanţă şi management în veniturile totale este de peste 20% inclusiv ori care încep să desfăşoare activităţi de natura celor prevăzute la art. 48 alin. (6) din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, au obligaţia declarării impozitului pe profit începând cu trimestrul în care s-a depăşit oricare dintre limitele prevăzute de lege sau începând cu trimestrul în care au început să desfăşoare activităţile respective.
Ai nevoie de Legea nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activități? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF sau MOBI, de AICI!
