Modificări masive privind Programul „Prima Casă” şi locuinţele ANL

Traian Dobre
29 iulie 2016 4 min read
MDRAP a lansat în dezbatere publică Strategia Naţională a Locuirii, care prevede ca de programul ''Prima Casă'' să beneficieze doar cei cu venituri mici, locuinţele ANL să nu mai fie vândute, statul...

MDRAP a lansat în dezbatere publică Strategia Naţională a Locuirii, care prevede ca de programul ''Prima Casă'' să beneficieze doar cei cu venituri mici, locuinţele ANL să nu mai fie vândute, statul să poată subvenţiona chiriile, iar clădirile istorice nelocuite să fie cumpărate de stat.

Conform strategiei, Guvernul vrea să oblige dezvoltatorii ca 20% din locuinţele pe care îşi propun să le construiască să aibă un preţ mai mic de 50.000 euro, ca o condiţie de obţinere a autorizaţiilor de construire. Iar cei care locuiesc în imobile cu bulină, vor fi chiar expropriați dacă refuză să elibereze clădirea pentru reparații.

Principalele grupuri vulnerabile de populaţie din România constituie grupul ţintă al Strategiei, şi beneficiarii cheie ai măsurilor care vor fi implementate până în 2020: persoanele sărace/cu venituri reduse; copiii şi tinerii lipsiţi de îngrijirea şi susţinerea părinţilor; vârstnicii singuri sau aflaţi în stare de dependenţă; persoanele de etnie romă; persoanele cu dizabilităţi; persoane dependente de droguri sau alcool, victime ale violenţei în familie, persoane care au ispăşit pedepse privative de libertate, persoane aflate în evidenţele serviciilor de probaţiune; persoane care trăiesc în comunităţi marginalizate etc.

Acordul de dezvoltare, o autorizație pentru dezvoltatori, dacă reduc prețurile pentru stat

''Acordul de dezvoltare (AD) este un contract încheiat între un dezvoltator privat şi autoritatea locală, bazat pe conceptul unei contraprestaţii. Drept condiţie pentru a acorda unui dezvoltator autorizaţia de construire pentru un anumit număr şi tip de locuinţe, autoritatea locală impune ca un anumit procent din aceste locuinţe să fie la un preţ redus.“ Așadar, dezvoltatorii care vor furniza locuințe sociale sau un procent din numărul apartamentelor lor vor avea prețuri sub 50.000 euro, de exemplu, vor obține acest accord de dezvoltare. Reprezentanții Ministerului Dezvoltării admit că este posibil ca această măsură să poată fi atacată juridic, dar susțin că sunt pregătiți să modifice și Legea locuinţei nr. 114/1996 şi Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţie.

“Prima Casă” s-ar putea baza pe criteriul de venit, întâietate pentru cei care au venituri mici

Oficialii propun în Strategia Naţională a Locuirii câteva modificări ale programului “Prima Casă”, unul dintre ele fiind criteriul venitului în acordarea împrumuturilor: “Plafonul de garantare de 60.000-70.000 EUR nu este destul de eficient în filtrarea şi orientarea către persoanele care au cu adevărat nevoie de acest tip de asistenţă din partea Guvernului. Un criteriu de eligibilitate bazat pe venit ar putea fi o soluţie în această privinţă. Astfel, eligibilitatea pentru obţinerea garanţiei din cadrul programului 'Prima Casă' ar putea să se bazeze pe criteriul de venit”, se arată în document.

De asemenea, este prevăzută o modificare și în privința TVA, care poate fi diferențiată pe locuințe. Astfel, pentru cei care cumpără locuințe cu prețuri de până la 86.000 de euro, vor putea plăti doar 5% TVA, comparative cu TVA normal, care s-ar putea aplica la locuințe cu prețuri mai mari, de până la 380.000 de euro.

Locuințele ANL nu vor mai fi vândute, ci doar închiriate

Guvernul consider că fondul locativ al ANL ar trebui menținut prin închirierea acestor locuințe, nu prin vânzarea lor, pe un termen scurt pentru o singură familie, de maxim 3-5 ani. Banii rezultați din chirii ar putea fi folosiți la subvenționarea unor locuințe sociale, la strângerea unor fonduri noi pentru construcții de locuințe sau pentru locuințele pentru tineri cu chirii subvenționate.

Locuințele ANL ar mai putea fi folosite, de asemenea, ca locuințe de tranziție pentru cei evacuați din imobilele care sunt reabilitate seismic.

În absența unor locuințe publice adecvate sau în cazurile în care construirea de locuinţe publice noi nu este fezabilă din motive logistice sau financiare, autorităţile administraţiei publice pot acorda subvenţii/vouchere pentru închiriere, mai prevede Strategia. “Cota din chirie care este asigurată prin subvenţie trebuie să fie progresivă şi să vizeze persoanele care au cea mai mare nevoie – de exemplu, valoarea voucherului poate să fie de 100% din chiria standardizată pe piaţă (CSP) pentru gospodăriile aflate în centila 0-30 de venit şi 80-90% pentru gospodăriile aflate în centilele de venit 30-50; 80% pentru centilele de venit 51-70, etc”, se explică în document.

Ministerul Dezvoltării va primi sugestii și propuneri timp de 20 de zile de la publicarea, pe 28 iulie, a acestei Strategii. Documentul a fost realizat pe baza recomandărilor Băncii Mondiale.

Ai nevoie de Legea locuinţei nr. 114/1996? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

Noua platformă de informare juridică dezvoltată de Indaco este aici!

După trei decenii de experiență în dezvoltarea soluțiilor juridice, Indaco Systems prezintă lege6.ro, o nouă platformă guvernată de AI, care se auto-îmbunătățește zilnic

lege6 logo
b b