Mai mulți parlamentari au inițiat un proiect legislativ de modificare a indemizației pentru două categorii de persoane persecutate politic de dictatura instaurată de la 6 martie 1945, mai exact cetățenii care au avut domiciliu obligatoriu și cei care au fost internați în spitalele de psihiatrie. Mai exact, legea actuală a fost modificată pentru mărirea indemnizației tuturor persoanelor persecutate politic din acea perioadă, dar nu a făcut trimitere clară la aceste două ultime catefgorii, astfel că indemnizația unora a fost majorată, iar a altor persoane persecutate politic, nu.

Ultima modificare a Decretului – Lege nr. 118/1990 este următoarea:

Art. 1 (1) Constituie vechime în muncă și se ia în considerare la stabilirea pensiei și a celorlalte drepturi ce se acordă, în funcție de vechimea în muncă, timpul cât o persoană, după data de 6 martie 1945, pe motive politice:

a) a executat o pedeapsă privativă de libertate în baza unei hotărâri judecătorești rămase definitivă sau a fost lipsită de libertate în baza unui mandat de arestare preventivă pentru infracțiuni politice;

b) a fost privată de libertate în locuri de deținere în baza unor măsuri administrative sau pentru cercetări de către organele de represiune;

c) a fost internată în spitale de psihiatrie;

d) a avut stabilit domiciliu obligatoriu;

e) a fost strămutată într-o altă localitate

f) a participat în acțiuni de împotrivire cu arma în mână și de răsturnare prin forță a regimului comunist până la data de 31 decembrie 1964.

Modificarea propusă se referă la art. 4, alineatul (2), care va avea următorul cuprins:

(2) Persoanele care s-au aflat în una dintre situațiile prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. c) și d) au dreptul la o indemnizație lunară de 350 lei pentru fiecare an de internare abuzivă în spitalele de psihiatrie sau de domiciliu obligatoriu, indiferent dacă sunt sau nu sunt pensionate.

Conform informațiilor publicate în expunerea de motive a proiectului legislativ, Guvernul arată, la sfârșitul anului 2018 că în România  sunt 33.485 de persoane care beneficiază de indemnizațiile stabilite de Decretul- Lege nr. 118/1990, astfel că impactul bugetar nu ar fi unul semnificativ.

Ai nevoie de Decretului – Lege nr. 118/1990? Poți cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here